Kesan kaedah pemendakan berbeza terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksidan alginat daripada Sargassum sp.
Alginat merupakan polisakarida berstruktur anionik yang terdapat dalam matriks alga perang dan lazimnya digunakan sebagai agen penggelan, pengemulsi dan penstabil dalam industri makanan. Objektif utama kajian dijalankan adalah untuk mengenal pasti kesan kaedah pemendakan berbeza terhadap ciri fiziko...
Saved in:
Main Authors: | Lim, Sze Ling, Sharifah Habibah Syed Khalafu,, Wan Aida Wan Mustapha,, Lim, Seng Joe |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2017
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/11539/1/18%20Sze%20Ling%20Lim.pdf http://journalarticle.ukm.my/11539/ http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol46num10_2017/contentsVol46num10_2017.html |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Similar Items
-
Penyahbauan fukoidan dan kesannya terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antipengoksidaan
by: Tan, Chia Sin, et al.
Published: (2018) -
Kesan penambahan rumpai laut terhadap ciri-ciri fizikokimia dan aktiviti antioksidan dalam sosej ayam
by: Elisha Munsu
Published: (2019) -
Kesan pencernaan gastrousus terhadap ciri fizikokimia dan kebiotersediaan antioksidan produk chia
by: Etty Syarmila Ibrahim Khushairay,, et al.
Published: (2024) -
Kesan suhu pengekstrakan akueus terhadap ciri fizikokimia dan antioksidan gam bendi (Abelmoschus esculentus)
by: Zati Hanani Rashid Ridha,, et al.
Published: (2022) -
Kandungan fitokimia, aktiviti antioksidan, antihiperglisemia dan antikegemukan ekstrak daun annona muricata dengan kekutuban berbeza
by: Cheng, Ai Nee, et al.
Published: (2024)