Kesan suhu pengekstrakan akueus terhadap ciri fizikokimia dan antioksidan gam bendi (Abelmoschus esculentus)

Penyelidikan ini dijalankan untuk menilai ciri fizikokimia gam bendi yang diekstrak pada suhu 25, 40, 60 dan 80 ℃. Ekstrak gam bendi kemudiannya dianalisis bagi penentuan pH, warna, kapasiti pengikat air, reologi dan kandungan fenol jumlah (TPC). Aktiviti antioksidan iaitu pemerangkapan radikal beba...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Zati Hanani Rashid Ridha,, Noor-Soffalina Sofian-Seng,, Hafeedza Abdul Rahman,, Khairul Farihan Kasim,
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2022
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/20254/1/27.pdf
http://journalarticle.ukm.my/20254/
https://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid51bil7_2022/KandunganJilid51Bil7_2022.html
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!