Keselamatan makanan : kepentingan kesedaran pengguna terhadap Halālan Ṭayyiban
Keselamatan makanan menjadi keperluan penting untuk diperhatikan oleh semua pihak termasuk pengguna. Selain halal, tayyiban merupakan salah satu kriteria penting yang digariskan Islam dalam pemilihan makanan. Aspek tayyiban merangkumi pelbagai elemen sepanjang rantaian makanan termasuk elemen kebers...
Saved in:
Main Authors: | Nurul Syahadah Mohamad Riza,, Mohammad Naqib Hamdan,, Mohd Farhan Md Ariffin,, Nur Najwa Hanani Abd Rahman, |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia
2022
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/19609/1/217-397-1-SM.pdf http://journalarticle.ukm.my/19609/ https://spaj.ukm.my/jalturath/index.php/jalturath/issue/view/15 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Similar Items
-
Food safety in Halalan Tayyiban discourse according to Mufassirin.
by: Muhamed Ali, Mohd. Akil, et al.
Published: (2023) -
Konsep Pengurusan Kualiti Makanan Halalan Tayyiban
by: Md Dahlal, Norazilawati
Published: (2017) -
Kepentingan Memahami Konsep Halalan Tayyiban dalam Aspek Keselamatan Makanan di Kalangan Mahasiswa Muslim: Pandangan daripada Perspektif Maqasid Syariah Memelihara Nyawa
by: Khairul Effendi, Hashim, et al.
Published: (2022) -
Faktor-Faktor Penentu Pemilihan Makanan Halalan Tayyiban Dalam Kalangan Pengguna Milenial Muslim Di Pulau Pinang
by: Rusli, Nadiah Rus Liyana
Published: (2021) -
Halalan Tayyiban / Muallim Mohd Bakri
by: Mohd Bakri, Muallim
Published: (2019)