Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan
Dalam kajian ini, kulat Aspergillus niger dikultur dalam kelalang goncangan 250ml selama 40 jam menggunakan substrat tepung ubi kayu dengan mengkaji beberapa parameter yang berbeza. Didapati penghasilan enzim yang optimum oleh A.niger diperolehi apabila menggunakan 10% kepekatan substrat tepung ubi...
Saved in:
Main Authors: | Norbib, Normah, Abdul Rahman, Badarulhisam, Abdul Latif, Fazilah, Kamal, Mohd Nazlee, Sarmidi, Mohamad Roji, Mat, Hanapi |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Jawatankuasa Penyelidikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM
1992
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/1/NormahNorbib1992_BeberapaParameterPenghasilanEnzim.pdf http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Similar Items
-
Penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan fermenter skala 5 liter
by: Norbib, Normah, et al.
Published: (1993) -
UTM hasil enzim daripada ubi kayu
Published: (2010) -
Ubi gadong ganti tepung gandum
by: Abdull Razis, Ahmad Faizal, et al.
Published: (2022) -
Poli Ubi Kayu.
by: Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan
Published: (2015) -
Petua tanam ubi kayu
by: Othman, Abdul Ghaffar
Published: (2012)