Beberapa parameter penghasilan enzim oleh kulat aspergillus niger menggunakan substrat tepung ubi kayu: pengkulturan dalam kelalang goncangan

Dalam kajian ini, kulat Aspergillus niger dikultur dalam kelalang goncangan 250ml selama 40 jam menggunakan substrat tepung ubi kayu dengan mengkaji beberapa parameter yang berbeza. Didapati penghasilan enzim yang optimum oleh A.niger diperolehi apabila menggunakan 10% kepekatan substrat tepung ubi...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Norbib, Normah, Abdul Rahman, Badarulhisam, Abdul Latif, Fazilah, Kamal, Mohd Nazlee, Sarmidi, Mohamad Roji, Mat, Hanapi
Format: Article
Language:English
Published: Jawatankuasa Penyelidikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM 1992
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/1/NormahNorbib1992_BeberapaParameterPenghasilanEnzim.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/4835/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Dalam kajian ini, kulat Aspergillus niger dikultur dalam kelalang goncangan 250ml selama 40 jam menggunakan substrat tepung ubi kayu dengan mengkaji beberapa parameter yang berbeza. Didapati penghasilan enzim yang optimum oleh A.niger diperolehi apabila menggunakan 10% kepekatan substrat tepung ubi kayu (berat per isipadu), pengkulturran pada pH 3.5, 0.20g/150mL magnesium sulfat, 0.10g/150mL kalium hidrogen fosfat, 0.63g/ml amonium nitrat, 0.33g/150ml ekstrak yis, suhu pengkulturan 55 C dan saiz inokulum satu coretan. Aktiviti enzim adalah tinggi berbanding lain-lain parameter yang telah dikaji.