Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan
Selulosa adalah polimer karbohidrat yang mudah diperoleh daripada sumber tumbuhan dan dihasilkan melalui proses fermentasi pelbagai jenis bakteria seperti Komagataeibacter xylinus. Walau bagaimanapun, selulosa bakteria mempunyai ketulenan dan kapasiti pegangan air yang lebih tinggi berbanding selulo...
Saved in:
Main Authors: | Fabiana Francis,, Zur Ain Aqillah Zaki,, Nurul Aqilah Mohd Zaini, |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2022
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/19475/1/11.pdf http://journalarticle.ukm.my/19475/ https://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid51bil5_2022/KandunganJilid51Bil5_2022.html |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Similar Items
-
Aktiviti antimikrob selulosa bakteria daripada Komagataeibacter xylinus menggunakan minuman manis komersial tamat tempoh sebagai punca karbon
by: Ting, Jing Yi, et al.
Published: (2022) -
Penghasilan selulosa bakteria yang ekonomik daripada air kelapa tua
by: Nur Syafiqah Kamarudin,, et al.
Published: (2019) -
Penghasilan filem selulosa terjana semula : suatu ulasan
by: Nur Fathihah Jafri,, et al.
Published: (2022) -
Penghasilan filem selulosa terjana semula: Suatu ulasan
by: Nur Fathihah, Jafri, et al.
Published: (2022) -
Potensi sungkup plastik daripada filem selulosa terjana semula : suatu ulasan
by: Nursyamimi Ahmad Ghazali,, et al.
Published: (2022)