Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan

Selulosa adalah polimer karbohidrat yang mudah diperoleh daripada sumber tumbuhan dan dihasilkan melalui proses fermentasi pelbagai jenis bakteria seperti Komagataeibacter xylinus. Walau bagaimanapun, selulosa bakteria mempunyai ketulenan dan kapasiti pegangan air yang lebih tinggi berbanding selulo...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Fabiana Francis,, Zur Ain Aqillah Zaki,, Nurul Aqilah Mohd Zaini,
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2022
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/19475/1/11.pdf
http://journalarticle.ukm.my/19475/
https://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid51bil5_2022/KandunganJilid51Bil5_2022.html
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!