Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan

Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Cheng, Pui Wah
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2009
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/1/Perbandingan%20sebatian%20perisa%20meruap%20dalam%20biji%20kopi%20terpanggang%20dengan%20pelbagai%20jenis%20kaedah%20pengekstrakan.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.ums.eprints.23873
record_format eprints
spelling my.ums.eprints.238732019-10-29T23:54:14Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/ Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan Cheng, Pui Wah QD Chemistry Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea arabica. Hasil pengekstrakan ini kemudian dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas-pengesan pengionan nyala (GC-FID). Hasil kajian menunjukkan kehadiran 2,6-dimetilpirazina. Secara relatif, SE-SD merupakan kaedah pengekstrakan sebatian perisa meruap kopi yang paling cekap berbanding dengan SDE dan SFE. Universiti Malaysia Sabah 2009 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/1/Perbandingan%20sebatian%20perisa%20meruap%20dalam%20biji%20kopi%20terpanggang%20dengan%20pelbagai%20jenis%20kaedah%20pengekstrakan.pdf Cheng, Pui Wah (2009) Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
institution Universiti Malaysia Sabah
building UMS Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sabah
content_source UMS Institutional Repository
url_provider http://eprints.ums.edu.my/
language English
topic QD Chemistry
spellingShingle QD Chemistry
Cheng, Pui Wah
Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
description Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea arabica. Hasil pengekstrakan ini kemudian dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas-pengesan pengionan nyala (GC-FID). Hasil kajian menunjukkan kehadiran 2,6-dimetilpirazina. Secara relatif, SE-SD merupakan kaedah pengekstrakan sebatian perisa meruap kopi yang paling cekap berbanding dengan SDE dan SFE.
format Academic Exercise
author Cheng, Pui Wah
author_facet Cheng, Pui Wah
author_sort Cheng, Pui Wah
title Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
title_short Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
title_full Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
title_fullStr Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
title_full_unstemmed Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
title_sort perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
publisher Universiti Malaysia Sabah
publishDate 2009
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/1/Perbandingan%20sebatian%20perisa%20meruap%20dalam%20biji%20kopi%20terpanggang%20dengan%20pelbagai%20jenis%20kaedah%20pengekstrakan.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/
_version_ 1760230166372548608
score 13.160551