Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
Universiti Malaysia Sabah
2009
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/1/Perbandingan%20sebatian%20perisa%20meruap%20dalam%20biji%20kopi%20terpanggang%20dengan%20pelbagai%20jenis%20kaedah%20pengekstrakan.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.ums.eprints.23873 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.ums.eprints.238732019-10-29T23:54:14Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/ Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan Cheng, Pui Wah QD Chemistry Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea arabica. Hasil pengekstrakan ini kemudian dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas-pengesan pengionan nyala (GC-FID). Hasil kajian menunjukkan kehadiran 2,6-dimetilpirazina. Secara relatif, SE-SD merupakan kaedah pengekstrakan sebatian perisa meruap kopi yang paling cekap berbanding dengan SDE dan SFE. Universiti Malaysia Sabah 2009 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/1/Perbandingan%20sebatian%20perisa%20meruap%20dalam%20biji%20kopi%20terpanggang%20dengan%20pelbagai%20jenis%20kaedah%20pengekstrakan.pdf Cheng, Pui Wah (2009) Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan. Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished) |
institution |
Universiti Malaysia Sabah |
building |
UMS Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Malaysia Sabah |
content_source |
UMS Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.ums.edu.my/ |
language |
English |
topic |
QD Chemistry |
spellingShingle |
QD Chemistry Cheng, Pui Wah Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan |
description |
Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea arabica. Hasil pengekstrakan ini kemudian dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas-pengesan pengionan nyala (GC-FID). Hasil kajian menunjukkan kehadiran 2,6-dimetilpirazina. Secara relatif, SE-SD merupakan kaedah pengekstrakan sebatian perisa meruap kopi yang paling cekap berbanding dengan SDE dan SFE. |
format |
Academic Exercise |
author |
Cheng, Pui Wah |
author_facet |
Cheng, Pui Wah |
author_sort |
Cheng, Pui Wah |
title |
Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan |
title_short |
Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan |
title_full |
Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan |
title_fullStr |
Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan |
title_full_unstemmed |
Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan |
title_sort |
perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan |
publisher |
Universiti Malaysia Sabah |
publishDate |
2009 |
url |
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/1/Perbandingan%20sebatian%20perisa%20meruap%20dalam%20biji%20kopi%20terpanggang%20dengan%20pelbagai%20jenis%20kaedah%20pengekstrakan.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/ |
_version_ |
1760230166372548608 |
score |
13.160551 |