Perbandingan sebatian perisa meruap dalam biji kopi terpanggang dengan pelbagai jenis kaedah pengekstrakan
Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Academic Exercise |
Language: | English |
Published: |
Universiti Malaysia Sabah
2009
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/1/Perbandingan%20sebatian%20perisa%20meruap%20dalam%20biji%20kopi%20terpanggang%20dengan%20pelbagai%20jenis%20kaedah%20pengekstrakan.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/23873/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Kajian ini dijalankan untuk menentukan kecekapan kaedah pengekstrakan iaitu pengekstrakan penyulingan stim (SDE), pengekstrakan bendalir superkritikal (SFE), dan pengekstrakan pelarut-penyulingan stim (SE-SD) dalam mengekstrak sebatian perisa meruap dalam kopi, iaitu kopi Coffea robusta, dan Coffea arabica. Hasil pengekstrakan ini kemudian dianalisis dengan menggunakan kromatografi gas-pengesan pengionan nyala (GC-FID). Hasil kajian menunjukkan kehadiran 2,6-dimetilpirazina. Secara relatif, SE-SD merupakan kaedah pengekstrakan sebatian perisa meruap kopi yang paling cekap berbanding dengan SDE dan SFE. |
---|