Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni

Dokumentasi lisan telah dihasilkan yang memfokuskan secara khusus kepada pembuatan kuih tradisional negeri Perak iaitu kuih Putu Perak bagi menyelami dan mengamati semula kuih tradisi orang melayu yang semakin dilupakan dan hilang ditelan zaman. Puan Normalayati binti Zainal Abidin dan Puan Suzana b...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Azmi, Aina Kamilia, Zasni, Nur Izzati Azwanie
Format: Monograph
Language:English
English
Published: Universiti Teknologi Mara, Selangor 2023
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/1/98339.mp3
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/2/98339.mp4
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.98339
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.983392024-07-15T04:28:06Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/ Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni Azmi, Aina Kamilia Zasni, Nur Izzati Azwanie Oral history Dokumentasi lisan telah dihasilkan yang memfokuskan secara khusus kepada pembuatan kuih tradisional negeri Perak iaitu kuih Putu Perak bagi menyelami dan mengamati semula kuih tradisi orang melayu yang semakin dilupakan dan hilang ditelan zaman. Puan Normalayati binti Zainal Abidin dan Puan Suzana binti Said, kedua-duanya pembuat kek Putu Perak yang berpengalaman luas dalam manisan tradisional Perak, telah ditemu bual. Hasil temu bual dan sejarah lisan dengan kedua-dua tokoh ini, yang tidak dinafikan sama-sama mahir dalam membuat kuih Putu Perak, terdapat banyak maklumat mengenai kuih ini secara umum dan khusus tercatat dalam dokumentasi ini. Bermula dengan pengenalan atau asal usul kuih Putu Perak, kita akan beralih kepada bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kuih Putu Perak. Kemudian, pelajari langkah-langkah proses pembuatan yang tepat untuk membuat kuih Putu Perak. Tambahan pula, aspek pemasaran dan cabaran meningkatkan kesedaran tentang kuih tradisional Malaysia yang semakin dilupakan dibincangkan demi mempopularkan lagi kuih tradisional Malaysia ini. Universiti Teknologi Mara, Selangor 2023 Monograph NonPeerReviewed audio en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/1/98339.mp3 video en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/2/98339.mp4 Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni. (2023) Oral History Report. Universiti Teknologi Mara, Selangor. (Unpublished)
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
English
topic Oral history
spellingShingle Oral history
Azmi, Aina Kamilia
Zasni, Nur Izzati Azwanie
Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni
description Dokumentasi lisan telah dihasilkan yang memfokuskan secara khusus kepada pembuatan kuih tradisional negeri Perak iaitu kuih Putu Perak bagi menyelami dan mengamati semula kuih tradisi orang melayu yang semakin dilupakan dan hilang ditelan zaman. Puan Normalayati binti Zainal Abidin dan Puan Suzana binti Said, kedua-duanya pembuat kek Putu Perak yang berpengalaman luas dalam manisan tradisional Perak, telah ditemu bual. Hasil temu bual dan sejarah lisan dengan kedua-dua tokoh ini, yang tidak dinafikan sama-sama mahir dalam membuat kuih Putu Perak, terdapat banyak maklumat mengenai kuih ini secara umum dan khusus tercatat dalam dokumentasi ini. Bermula dengan pengenalan atau asal usul kuih Putu Perak, kita akan beralih kepada bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kuih Putu Perak. Kemudian, pelajari langkah-langkah proses pembuatan yang tepat untuk membuat kuih Putu Perak. Tambahan pula, aspek pemasaran dan cabaran meningkatkan kesedaran tentang kuih tradisional Malaysia yang semakin dilupakan dibincangkan demi mempopularkan lagi kuih tradisional Malaysia ini.
format Monograph
author Azmi, Aina Kamilia
Zasni, Nur Izzati Azwanie
author_facet Azmi, Aina Kamilia
Zasni, Nur Izzati Azwanie
author_sort Azmi, Aina Kamilia
title Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni
title_short Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni
title_full Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni
title_fullStr Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni
title_full_unstemmed Transkrip temubual bersama puan Normalayati binti Zainal dan puan Suzanna binti Said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional Melayu: putu perak / Aina Kamilia Azmi and Nur Izzati Azwanie Zasni
title_sort transkrip temubual bersama puan normalayati binti zainal dan puan suzanna binti said, mengenai pembuatan dan keunikan kuih tradisional melayu: putu perak / aina kamilia azmi and nur izzati azwanie zasni
publisher Universiti Teknologi Mara, Selangor
publishDate 2023
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/1/98339.mp3
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/2/98339.mp4
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98339/
_version_ 1806422018017460224
score 13.188404