Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan
Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengenal pasti tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di kalangan pengendali kantin sekolah rendah di lapan buah sekolah di bandar Kuantan. Seramai empat puluh orang responden yang terdiri daripada pengendali kantin sekolah rendah dan lima pulu...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
2010
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.utm.my/id/eprint/10804/1/Pengetahuan_Dan_Pengamalan_Sanitasi_Makanan_Di_Lapan_Buah_Kantin_Sekolah_Rendah_Di_Bandar_Kuantan.pdf http://eprints.utm.my/id/eprint/10804/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.utm.10804 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.utm.108042010-10-29T02:47:41Z http://eprints.utm.my/id/eprint/10804/ Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan Abdul Rahman , Mohd Anuar Alias, Zamaliah L Education (General) Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengenal pasti tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di kalangan pengendali kantin sekolah rendah di lapan buah sekolah di bandar Kuantan. Seramai empat puluh orang responden yang terdiri daripada pengendali kantin sekolah rendah dan lima puluh tiga orang terdiri daripada guru-guru yang memegang jawatan sebagai ahli jawatankuasa kantin sekolah dari lapan buah sekolah di sekitar bandar Kuantan. Borang soal selidik telah digunakan sebagai instrumen kajian. Hasil kajian rintis menunjukkan nilai alpha bagi soal selidik untuk pengendali kantin sekolah ialah 0.84 dan untuk AJK Kantin sekolah pula ialah 0.85. Analisis data dibuat dengan menggunakan perisian SPSS versi 14.0 untuk mendapatkan nilai frekuensi, peratusan, min, sisihan piawai dan pengujian hipotesis melalui ujian-t dan ANOVA Sehala. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan dikalangan pengendali kantin di lapan buah sekolah rendah adalah tinggi dan tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara AJK kantin lelaki dan AJK perempuan sekolah rendah terhadap pengamalan sanitasi makanan di kalangan pengendali kantin sekolah. Dapatan kajian juga menunjukkan terdapat perbezaan pengetahuan sanitasi makanan berdasarkan pengalaman di kalangan pengendali kantin di lapan buah sekolah rendah di bandar Kuantan. Berdasarkan dapatan kajian, beberapa cadangan dikemukakan kepada pihak yang terlibat untuk meningkatkan lagi tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di kalangan pengendali kantin sekolah rendah. 2010-10-29 Article NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/id/eprint/10804/1/Pengetahuan_Dan_Pengamalan_Sanitasi_Makanan_Di_Lapan_Buah_Kantin_Sekolah_Rendah_Di_Bandar_Kuantan.pdf Abdul Rahman , Mohd Anuar and Alias, Zamaliah (2010) Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan. Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan . pp. 1-7. (Unpublished) |
institution |
Universiti Teknologi Malaysia |
building |
UTM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Malaysia |
content_source |
UTM Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.utm.my/ |
language |
English |
topic |
L Education (General) |
spellingShingle |
L Education (General) Abdul Rahman , Mohd Anuar Alias, Zamaliah Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan |
description |
Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengenal pasti tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di kalangan pengendali kantin sekolah rendah di lapan buah sekolah di bandar Kuantan. Seramai empat puluh orang responden yang terdiri daripada pengendali kantin sekolah rendah dan lima puluh tiga orang terdiri daripada guru-guru yang memegang jawatan sebagai ahli jawatankuasa kantin sekolah dari lapan buah sekolah di sekitar bandar Kuantan. Borang soal selidik telah digunakan sebagai instrumen kajian. Hasil kajian rintis menunjukkan nilai alpha bagi soal selidik untuk pengendali kantin sekolah ialah 0.84 dan untuk AJK Kantin sekolah pula ialah 0.85. Analisis data dibuat dengan menggunakan perisian SPSS versi 14.0 untuk mendapatkan nilai frekuensi, peratusan, min, sisihan piawai dan pengujian hipotesis melalui ujian-t dan ANOVA Sehala. Hasil kajian menunjukkan bahawa tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan dikalangan pengendali kantin di lapan buah sekolah rendah adalah tinggi dan tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara AJK kantin lelaki dan AJK perempuan sekolah rendah terhadap pengamalan sanitasi makanan di kalangan pengendali kantin sekolah. Dapatan kajian juga menunjukkan terdapat perbezaan pengetahuan sanitasi makanan berdasarkan pengalaman di kalangan pengendali kantin di lapan buah sekolah rendah di bandar Kuantan. Berdasarkan dapatan kajian, beberapa cadangan dikemukakan kepada pihak yang terlibat untuk meningkatkan lagi tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di kalangan pengendali kantin sekolah rendah. |
format |
Article |
author |
Abdul Rahman , Mohd Anuar Alias, Zamaliah |
author_facet |
Abdul Rahman , Mohd Anuar Alias, Zamaliah |
author_sort |
Abdul Rahman , Mohd Anuar |
title |
Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan |
title_short |
Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan |
title_full |
Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan |
title_fullStr |
Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan |
title_full_unstemmed |
Pengetahuan Dan Pengamalan Sanitasi Makanan Di Lapan Buah Kantin Sekolah Rendah Di Bandar Kuantan |
title_sort |
pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di lapan buah kantin sekolah rendah di bandar kuantan |
publishDate |
2010 |
url |
http://eprints.utm.my/id/eprint/10804/1/Pengetahuan_Dan_Pengamalan_Sanitasi_Makanan_Di_Lapan_Buah_Kantin_Sekolah_Rendah_Di_Bandar_Kuantan.pdf http://eprints.utm.my/id/eprint/10804/ |
_version_ |
1643645502748622848 |
score |
13.160551 |