Mesin pengering asam keping

Tujuan projek ini dibangunkan adalah untuk menghasilkan satu alat pengering yang mampu mempercepatkan proses pengeringan makanan dan juga menjamin kebersihan makanan yang dihasilkan. Sebelum ini, pengusaha asam keping melakukan proses pengeringan secara tradisional iaitu menjemur dibawah cahay...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Zainuddin, Nur Ain, Zakaria, Normah, Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi, Rubani, Siti Nur Kamariah, Hamzah, Norhasyimah, Ariffin, Arihasnida
Other Authors: Gerijih, Debie Devisser
Format: Book Section
Language:English
Published: Penerbit UTHM 2021
Subjects:
Online Access:http://eprints.uthm.edu.my/6784/1/3.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/6784/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uthm.eprints.6784
record_format eprints
spelling my.uthm.eprints.67842022-03-21T03:38:53Z http://eprints.uthm.edu.my/6784/ Mesin pengering asam keping Zainuddin, Nur Ain Zakaria, Normah Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi Rubani, Siti Nur Kamariah Hamzah, Norhasyimah Ariffin, Arihasnida TJ Mechanical engineering and machinery Tujuan projek ini dibangunkan adalah untuk menghasilkan satu alat pengering yang mampu mempercepatkan proses pengeringan makanan dan juga menjamin kebersihan makanan yang dihasilkan. Sebelum ini, pengusaha asam keping melakukan proses pengeringan secara tradisional iaitu menjemur dibawah cahaya matahari di Kawasan lapang tanpa melindungi makanan dengan penutup. Makanan yang dijemur terdedah kepada pencemaran, haiwan dan masalah cuaca. Objektif kajian adalah untuk mereka bentuk mesin pengering asam keping yang mempunyai kawalan suis ditelefon pintar dan juga bekas yang tertutup. Proses pembangunan mesin pengering asam keping ini belandaskan kepada reka bentuk pembangunan model design thinking yang mengandungi lima fasa iaitu fasa empati, takrif, idea, prototaip dan pengujian. Reka bentuk projek ini dibangunkan dengan menggunakan perisisan Sketchup bagi mereka bentuk prototaip alat pengering tersebut. Pendawaian bagi litar alat pengering ini dilakukan dengan berpandukan litar yang telah dirancang dan pengujian produk melibatkan ujikaji di makmal. Pengujian dilakukan bagi memastikan litar berfungsi dan selamat untuk digunakan. Projek ini menggunakan arduino uno, pengesan suhu LM35, litar geganti dan aplikasi Blynk di telefon pintar. Produk ini telah melibatkan pengesahan pakar seramai tiga orang yang terdiri daripada dua orang pensyarah dan seorang pembantu makmal. Secara keseluruhan, mesin pengering asam keping ini berfungsi dengan baik dan mencapai objektif yang telah ditetapkan Penerbit UTHM Gerijih, Debie Devisser Razali, Nizamuddin Ali, Khairul Fahmi 2021 Book Section PeerReviewed text en http://eprints.uthm.edu.my/6784/1/3.pdf Zainuddin, Nur Ain and Zakaria, Normah and Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi and Rubani, Siti Nur Kamariah and Hamzah, Norhasyimah and Ariffin, Arihasnida (2021) Mesin pengering asam keping. In: Pembangunan Produk & Reka Bentuk (Product Development & Design). Penerbit UTHM, UTHM, pp. 24-31. ISBN 978-967-2817-45-1
institution Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
building UTHM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
content_source UTHM Institutional Repository
url_provider http://eprints.uthm.edu.my/
language English
topic TJ Mechanical engineering and machinery
spellingShingle TJ Mechanical engineering and machinery
Zainuddin, Nur Ain
Zakaria, Normah
Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi
Rubani, Siti Nur Kamariah
Hamzah, Norhasyimah
Ariffin, Arihasnida
Mesin pengering asam keping
description Tujuan projek ini dibangunkan adalah untuk menghasilkan satu alat pengering yang mampu mempercepatkan proses pengeringan makanan dan juga menjamin kebersihan makanan yang dihasilkan. Sebelum ini, pengusaha asam keping melakukan proses pengeringan secara tradisional iaitu menjemur dibawah cahaya matahari di Kawasan lapang tanpa melindungi makanan dengan penutup. Makanan yang dijemur terdedah kepada pencemaran, haiwan dan masalah cuaca. Objektif kajian adalah untuk mereka bentuk mesin pengering asam keping yang mempunyai kawalan suis ditelefon pintar dan juga bekas yang tertutup. Proses pembangunan mesin pengering asam keping ini belandaskan kepada reka bentuk pembangunan model design thinking yang mengandungi lima fasa iaitu fasa empati, takrif, idea, prototaip dan pengujian. Reka bentuk projek ini dibangunkan dengan menggunakan perisisan Sketchup bagi mereka bentuk prototaip alat pengering tersebut. Pendawaian bagi litar alat pengering ini dilakukan dengan berpandukan litar yang telah dirancang dan pengujian produk melibatkan ujikaji di makmal. Pengujian dilakukan bagi memastikan litar berfungsi dan selamat untuk digunakan. Projek ini menggunakan arduino uno, pengesan suhu LM35, litar geganti dan aplikasi Blynk di telefon pintar. Produk ini telah melibatkan pengesahan pakar seramai tiga orang yang terdiri daripada dua orang pensyarah dan seorang pembantu makmal. Secara keseluruhan, mesin pengering asam keping ini berfungsi dengan baik dan mencapai objektif yang telah ditetapkan
author2 Gerijih, Debie Devisser
author_facet Gerijih, Debie Devisser
Zainuddin, Nur Ain
Zakaria, Normah
Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi
Rubani, Siti Nur Kamariah
Hamzah, Norhasyimah
Ariffin, Arihasnida
format Book Section
author Zainuddin, Nur Ain
Zakaria, Normah
Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi
Rubani, Siti Nur Kamariah
Hamzah, Norhasyimah
Ariffin, Arihasnida
author_sort Zainuddin, Nur Ain
title Mesin pengering asam keping
title_short Mesin pengering asam keping
title_full Mesin pengering asam keping
title_fullStr Mesin pengering asam keping
title_full_unstemmed Mesin pengering asam keping
title_sort mesin pengering asam keping
publisher Penerbit UTHM
publishDate 2021
url http://eprints.uthm.edu.my/6784/1/3.pdf
http://eprints.uthm.edu.my/6784/
_version_ 1738581534745559040
score 13.160551