Mesin pengering asam keping
Tujuan projek ini dibangunkan adalah untuk menghasilkan satu alat pengering yang mampu mempercepatkan proses pengeringan makanan dan juga menjamin kebersihan makanan yang dihasilkan. Sebelum ini, pengusaha asam keping melakukan proses pengeringan secara tradisional iaitu menjemur dibawah cahay...
Saved in:
Main Authors: | , , , , , |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Book Section |
Language: | English |
Published: |
Penerbit UTHM
2021
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.uthm.edu.my/6784/1/3.pdf http://eprints.uthm.edu.my/6784/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.uthm.eprints.6784 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uthm.eprints.67842022-03-21T03:38:53Z http://eprints.uthm.edu.my/6784/ Mesin pengering asam keping Zainuddin, Nur Ain Zakaria, Normah Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi Rubani, Siti Nur Kamariah Hamzah, Norhasyimah Ariffin, Arihasnida TJ Mechanical engineering and machinery Tujuan projek ini dibangunkan adalah untuk menghasilkan satu alat pengering yang mampu mempercepatkan proses pengeringan makanan dan juga menjamin kebersihan makanan yang dihasilkan. Sebelum ini, pengusaha asam keping melakukan proses pengeringan secara tradisional iaitu menjemur dibawah cahaya matahari di Kawasan lapang tanpa melindungi makanan dengan penutup. Makanan yang dijemur terdedah kepada pencemaran, haiwan dan masalah cuaca. Objektif kajian adalah untuk mereka bentuk mesin pengering asam keping yang mempunyai kawalan suis ditelefon pintar dan juga bekas yang tertutup. Proses pembangunan mesin pengering asam keping ini belandaskan kepada reka bentuk pembangunan model design thinking yang mengandungi lima fasa iaitu fasa empati, takrif, idea, prototaip dan pengujian. Reka bentuk projek ini dibangunkan dengan menggunakan perisisan Sketchup bagi mereka bentuk prototaip alat pengering tersebut. Pendawaian bagi litar alat pengering ini dilakukan dengan berpandukan litar yang telah dirancang dan pengujian produk melibatkan ujikaji di makmal. Pengujian dilakukan bagi memastikan litar berfungsi dan selamat untuk digunakan. Projek ini menggunakan arduino uno, pengesan suhu LM35, litar geganti dan aplikasi Blynk di telefon pintar. Produk ini telah melibatkan pengesahan pakar seramai tiga orang yang terdiri daripada dua orang pensyarah dan seorang pembantu makmal. Secara keseluruhan, mesin pengering asam keping ini berfungsi dengan baik dan mencapai objektif yang telah ditetapkan Penerbit UTHM Gerijih, Debie Devisser Razali, Nizamuddin Ali, Khairul Fahmi 2021 Book Section PeerReviewed text en http://eprints.uthm.edu.my/6784/1/3.pdf Zainuddin, Nur Ain and Zakaria, Normah and Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi and Rubani, Siti Nur Kamariah and Hamzah, Norhasyimah and Ariffin, Arihasnida (2021) Mesin pengering asam keping. In: Pembangunan Produk & Reka Bentuk (Product Development & Design). Penerbit UTHM, UTHM, pp. 24-31. ISBN 978-967-2817-45-1 |
institution |
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia |
building |
UTHM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia |
content_source |
UTHM Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.uthm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
TJ Mechanical engineering and machinery |
spellingShingle |
TJ Mechanical engineering and machinery Zainuddin, Nur Ain Zakaria, Normah Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi Rubani, Siti Nur Kamariah Hamzah, Norhasyimah Ariffin, Arihasnida Mesin pengering asam keping |
description |
Tujuan projek ini dibangunkan adalah untuk menghasilkan satu alat pengering
yang mampu mempercepatkan proses pengeringan makanan dan juga menjamin
kebersihan makanan yang dihasilkan. Sebelum ini, pengusaha asam keping
melakukan proses pengeringan secara tradisional iaitu menjemur dibawah cahaya
matahari di Kawasan lapang tanpa melindungi makanan dengan penutup. Makanan
yang dijemur terdedah kepada pencemaran, haiwan dan masalah cuaca. Objektif
kajian adalah untuk mereka bentuk mesin pengering asam keping yang mempunyai
kawalan suis ditelefon pintar dan juga bekas yang tertutup. Proses pembangunan
mesin pengering asam keping ini belandaskan kepada reka bentuk pembangunan
model design thinking yang mengandungi lima fasa iaitu fasa empati, takrif, idea,
prototaip dan pengujian. Reka bentuk projek ini dibangunkan dengan
menggunakan perisisan Sketchup bagi mereka bentuk prototaip alat pengering
tersebut. Pendawaian bagi litar alat pengering ini dilakukan dengan berpandukan
litar yang telah dirancang dan pengujian produk melibatkan ujikaji di makmal.
Pengujian dilakukan bagi memastikan litar berfungsi dan selamat untuk digunakan.
Projek ini menggunakan arduino uno, pengesan suhu LM35, litar geganti dan
aplikasi Blynk di telefon pintar. Produk ini telah melibatkan pengesahan pakar
seramai tiga orang yang terdiri daripada dua orang pensyarah dan seorang
pembantu makmal. Secara keseluruhan, mesin pengering asam keping ini berfungsi
dengan baik dan mencapai objektif yang telah ditetapkan |
author2 |
Gerijih, Debie Devisser |
author_facet |
Gerijih, Debie Devisser Zainuddin, Nur Ain Zakaria, Normah Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi Rubani, Siti Nur Kamariah Hamzah, Norhasyimah Ariffin, Arihasnida |
format |
Book Section |
author |
Zainuddin, Nur Ain Zakaria, Normah Ahmad, Muhammad Fazrulhelmi Rubani, Siti Nur Kamariah Hamzah, Norhasyimah Ariffin, Arihasnida |
author_sort |
Zainuddin, Nur Ain |
title |
Mesin pengering asam keping |
title_short |
Mesin pengering asam keping |
title_full |
Mesin pengering asam keping |
title_fullStr |
Mesin pengering asam keping |
title_full_unstemmed |
Mesin pengering asam keping |
title_sort |
mesin pengering asam keping |
publisher |
Penerbit UTHM |
publishDate |
2021 |
url |
http://eprints.uthm.edu.my/6784/1/3.pdf http://eprints.uthm.edu.my/6784/ |
_version_ |
1738581534745559040 |
score |
13.160551 |