Tahap Penilaian Pengguna Terhadap Risiko Keselamatan Makanan Dalam Ikan Dan Makanan Laut Selepas Tsunami

Dalam kajian ini, 201 pengguna di dua buah pasar awam di Pulau Pinang dan Sungai Petani, Kedah diberikan soal selidik mengenai tahap penerimaan mereka terhadap ikan dan makanan laut selepas Tsunami. Organisasi kerajaan seperti Jabatan Perikanan Malaysia, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Kementeria...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Abdul Rahim, Dr. Alina, Salam Babji, Prof. Dr. Abdul, Abdullah Sani, Dr. Norrakiah, Mohd. Suradi, Pn Nuriza, Mohd. Kasim, Pn Zalifah, Pyan Tan, En. Bah
Format: Research Report
Language:Burmese
Published: Kolej Universiti Islam Malaysia 2015
Online Access:http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/8190
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.usim-8190
record_format dspace
spelling my.usim-81902015-05-18T08:53:22Z Tahap Penilaian Pengguna Terhadap Risiko Keselamatan Makanan Dalam Ikan Dan Makanan Laut Selepas Tsunami Abdul Rahim, Dr. Alina Salam Babji, Prof. Dr. Abdul Abdullah Sani, Dr. Norrakiah Mohd. Suradi, Pn Nuriza Mohd. Kasim, Pn Zalifah Pyan Tan, En. Bah Dalam kajian ini, 201 pengguna di dua buah pasar awam di Pulau Pinang dan Sungai Petani, Kedah diberikan soal selidik mengenai tahap penerimaan mereka terhadap ikan dan makanan laut selepas Tsunami. Organisasi kerajaan seperti Jabatan Perikanan Malaysia, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia, Majlis Daerah serta Persatuan Nelayan dan J.K.K.K kampung Keda, Kuala Muda turut terlibat sebagai responden. 89.6% pengguna menafikan khabar angin mengatakan makanan laut selepas Tsunami tidak selamat dan tercemar akibat peristiwa tersebut. Tindakan pantas organisasi kerajaan yang terlibat secara langsung berasaskan sistem keselamatan dan pemantauan yang baik berperanan memperbaiki situasi, dimana sistem pengurusan kualiti seperti sanitary and phytosanitaly, analisis kualiti mikrobiologi, analisis bahaya titik kawalan kritikal (HACCP) dipraktikkan. Konsumer tidak mengalami masalah kesihatan sebelum mahupun selepas bencana Tsunami. Berdasarkan rekod daripada jabatan kerajaan, tidak ada masalah kesihatan dilaporkan setelah memakan ikan atau makanan laut sebaik sahaja selepas Tsunami. 46.5% responden yang mewakili kerajaan berpendapat yang sistem keselamatan dan pemantauan yang sedia ada berada pada tahap sederhana dan perlu diperbaiki agar setanding dengan standard antarabangsa. 48.4% responden merasakan pemantauan oleh beberapa organisasi kerajaan tidak berkesan dikawasan kritikal seperti gerai-gerai ditepi jalan. 33.3% responden mengatakan pihak penguasa tidak membuat pemantauan dikawasan-kawasan yang dikenalpasti sebagai kritikal. Pengguna dan responden badan-badan kerajaan yang terlibat bersepakat mengatakan bahawa isu berkaitan bahan tarnbah dan pengawet, isu bahan kimia dan isu kesihatan boleh menjejaskan industri makanan laut tempatan walaupun tahap keselamatan makanan di Malaysia berada pada tahap yang baik sebelum dan selepas Tsunami. Pihak kerajaan dan orang ramai perlu lebih sensitif dan bekerjasama terhadap isu keselamatan makanan bagi memastikan ia sentiasa berada pada tahap yang memuaskan. Masyarakat nelayan masih lagi belum mendapat dana bantuan sepenuhnya seperti mana yang dijanjikan oleh kerajaan mengakibatkan mereka tidak dapat turun kelaut. Ditambah pula dengan masalah harga diesel meningkat, hasil tangkapan ikan turut terjejas. Di antara alasan kenapa nelayan meningkatkan harga ikan dan makanan laut selepas Tsunami yang diberikan responden nelayan ialah, 55.6% menyatakan tangkapan hasilan laut berkurangan, 1 1.1 % bermasaalah menjual ikan akibat permintaan merosot, oleh itu harga produk dinaikkan, dan 33.3% berbuat demikian untuk mengaut keuntungan. Jualan ikan dan makanan laut tidak terjejas akibat bencana Tsunami kerana rata-rata pengguna memakan ikan atau makanan laut seperti biasa. 2015-05-18T08:53:22Z 2015-05-18T08:53:22Z 2005-01-01 Research Report http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/8190 my Kolej Universiti Islam Malaysia
institution Universiti Sains Islam Malaysia
building USIM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universit Sains Islam i Malaysia
content_source USIM Institutional Repository
url_provider http://ddms.usim.edu.my/
language Burmese
description Dalam kajian ini, 201 pengguna di dua buah pasar awam di Pulau Pinang dan Sungai Petani, Kedah diberikan soal selidik mengenai tahap penerimaan mereka terhadap ikan dan makanan laut selepas Tsunami. Organisasi kerajaan seperti Jabatan Perikanan Malaysia, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia, Majlis Daerah serta Persatuan Nelayan dan J.K.K.K kampung Keda, Kuala Muda turut terlibat sebagai responden. 89.6% pengguna menafikan khabar angin mengatakan makanan laut selepas Tsunami tidak selamat dan tercemar akibat peristiwa tersebut. Tindakan pantas organisasi kerajaan yang terlibat secara langsung berasaskan sistem keselamatan dan pemantauan yang baik berperanan memperbaiki situasi, dimana sistem pengurusan kualiti seperti sanitary and phytosanitaly, analisis kualiti mikrobiologi, analisis bahaya titik kawalan kritikal (HACCP) dipraktikkan. Konsumer tidak mengalami masalah kesihatan sebelum mahupun selepas bencana Tsunami. Berdasarkan rekod daripada jabatan kerajaan, tidak ada masalah kesihatan dilaporkan setelah memakan ikan atau makanan laut sebaik sahaja selepas Tsunami. 46.5% responden yang mewakili kerajaan berpendapat yang sistem keselamatan dan pemantauan yang sedia ada berada pada tahap sederhana dan perlu diperbaiki agar setanding dengan standard antarabangsa. 48.4% responden merasakan pemantauan oleh beberapa organisasi kerajaan tidak berkesan dikawasan kritikal seperti gerai-gerai ditepi jalan. 33.3% responden mengatakan pihak penguasa tidak membuat pemantauan dikawasan-kawasan yang dikenalpasti sebagai kritikal. Pengguna dan responden badan-badan kerajaan yang terlibat bersepakat mengatakan bahawa isu berkaitan bahan tarnbah dan pengawet, isu bahan kimia dan isu kesihatan boleh menjejaskan industri makanan laut tempatan walaupun tahap keselamatan makanan di Malaysia berada pada tahap yang baik sebelum dan selepas Tsunami. Pihak kerajaan dan orang ramai perlu lebih sensitif dan bekerjasama terhadap isu keselamatan makanan bagi memastikan ia sentiasa berada pada tahap yang memuaskan. Masyarakat nelayan masih lagi belum mendapat dana bantuan sepenuhnya seperti mana yang dijanjikan oleh kerajaan mengakibatkan mereka tidak dapat turun kelaut. Ditambah pula dengan masalah harga diesel meningkat, hasil tangkapan ikan turut terjejas. Di antara alasan kenapa nelayan meningkatkan harga ikan dan makanan laut selepas Tsunami yang diberikan responden nelayan ialah, 55.6% menyatakan tangkapan hasilan laut berkurangan, 1 1.1 % bermasaalah menjual ikan akibat permintaan merosot, oleh itu harga produk dinaikkan, dan 33.3% berbuat demikian untuk mengaut keuntungan. Jualan ikan dan makanan laut tidak terjejas akibat bencana Tsunami kerana rata-rata pengguna memakan ikan atau makanan laut seperti biasa.
format Research Report
author Abdul Rahim, Dr. Alina
Salam Babji, Prof. Dr. Abdul
Abdullah Sani, Dr. Norrakiah
Mohd. Suradi, Pn Nuriza
Mohd. Kasim, Pn Zalifah
Pyan Tan, En. Bah
spellingShingle Abdul Rahim, Dr. Alina
Salam Babji, Prof. Dr. Abdul
Abdullah Sani, Dr. Norrakiah
Mohd. Suradi, Pn Nuriza
Mohd. Kasim, Pn Zalifah
Pyan Tan, En. Bah
Tahap Penilaian Pengguna Terhadap Risiko Keselamatan Makanan Dalam Ikan Dan Makanan Laut Selepas Tsunami
author_facet Abdul Rahim, Dr. Alina
Salam Babji, Prof. Dr. Abdul
Abdullah Sani, Dr. Norrakiah
Mohd. Suradi, Pn Nuriza
Mohd. Kasim, Pn Zalifah
Pyan Tan, En. Bah
author_sort Abdul Rahim, Dr. Alina
title Tahap Penilaian Pengguna Terhadap Risiko Keselamatan Makanan Dalam Ikan Dan Makanan Laut Selepas Tsunami
title_short Tahap Penilaian Pengguna Terhadap Risiko Keselamatan Makanan Dalam Ikan Dan Makanan Laut Selepas Tsunami
title_full Tahap Penilaian Pengguna Terhadap Risiko Keselamatan Makanan Dalam Ikan Dan Makanan Laut Selepas Tsunami
title_fullStr Tahap Penilaian Pengguna Terhadap Risiko Keselamatan Makanan Dalam Ikan Dan Makanan Laut Selepas Tsunami
title_full_unstemmed Tahap Penilaian Pengguna Terhadap Risiko Keselamatan Makanan Dalam Ikan Dan Makanan Laut Selepas Tsunami
title_sort tahap penilaian pengguna terhadap risiko keselamatan makanan dalam ikan dan makanan laut selepas tsunami
publisher Kolej Universiti Islam Malaysia
publishDate 2015
url http://ddms.usim.edu.my/handle/123456789/8190
_version_ 1645152361909321728
score 13.187197