Satu Kajian Awal Memproses Keledek Keping
Keledek keping telah berjaya dimajukan dengan menggunakan ubi keledek jenis Serdang 1. Kepingan ini disediakan dari isi ubi keledek yang telah dimasak di mana 0.5% CMC, 200 bdsj NaHS03 dan 7% gula halus dicampurkan sebelum kepingan setebal 1mm dibuat. Pengeringan di dalam oven pada tiap-tiap suhu...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English Malay |
Published: |
1983
|
Online Access: | http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/2225/1/Satu_Kajian_Awal_Memproses_Keledek_Keping.pdf http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/2225/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Keledek keping telah berjaya dimajukan dengan menggunakan ubi keledek jenis Serdang 1.
Kepingan ini disediakan dari isi ubi keledek yang telah dimasak di mana 0.5% CMC, 200 bdsj NaHS03
dan 7% gula halus dicampurkan sebelum kepingan setebal 1mm dibuat. Pengeringan di dalam oven pada
tiap-tiap suhu 55°, 65° dan 75°C telah dijalankan selama 4~ jam. Keputusan-keputusan menunjukkan
suhu pengeringan mempengaruhi kandungan air (11-17%) dan seterusnya aktiviti air, aw (0.46-0.70)
kep'ingan. Nilai warna Hunter a dan b menunjukkan penggelapan yang bermakna (P<0.01) apabila suhu
ditinggikan; walaubagaimana pun, nilai L tidak bermakna (P>0.05). Nilai ketegasan Instron menunjukkan
peninggian yang bermakna (P<0.01) apabila suhu ditinggikan. Data deria untuk rasa, warna, ketegasan
dan penen'maan keseluruhan menunjukkan bahawa hasilan ini sangat diterima oleh ahli panel. |
---|