Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah

Buah betik (Carica papaya L. kv. Sekaki) merupakan buah jenis klimakterik yang mempunyai nilai ekonomi namun mempunyai hayat simpanan yang singkat disebabkan peningkatan penghasilan etilena yang tinggi seiring dengan peningkatan kadarperlembutan yang mendadak semasa pemasakan buah.

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Azhane Ahmad
Format: Thesis
Language:other
Published: Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia 2013
Subjects:
Online Access:http://dspace.psnz.umt.edu.my/xmlui/handle/123456789/2370
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.umt.ir-2370
record_format eprints
spelling my.umt.ir-23702013-02-12T08:11:21Z Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah Azhane Ahmad SB 357 .A9 2012 Azhane Ahmad Tesis Universiti Kebangsaan Malaysia 2012 Fruit -- Ripening Buah betik (Carica papaya L. kv. Sekaki) merupakan buah jenis klimakterik yang mempunyai nilai ekonomi namun mempunyai hayat simpanan yang singkat disebabkan peningkatan penghasilan etilena yang tinggi seiring dengan peningkatan kadarperlembutan yang mendadak semasa pemasakan buah. 2013-02-12T08:11:21Z 2013-02-12T08:11:21Z 2012 Thesis http://dspace.psnz.umt.edu.my/xmlui/handle/123456789/2370 other application/pdf application/pdf Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia
institution Universiti Malaysia Terengganu
building Perpustakaan Sultanah Nur Zahirah
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Terengganu
content_source UMT-IR
url_provider http://umt-ir.umt.edu.my:8080/
language other
topic SB 357 .A9 2012
Azhane Ahmad
Tesis Universiti Kebangsaan Malaysia 2012
Fruit -- Ripening
spellingShingle SB 357 .A9 2012
Azhane Ahmad
Tesis Universiti Kebangsaan Malaysia 2012
Fruit -- Ripening
Azhane Ahmad
Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
description Buah betik (Carica papaya L. kv. Sekaki) merupakan buah jenis klimakterik yang mempunyai nilai ekonomi namun mempunyai hayat simpanan yang singkat disebabkan peningkatan penghasilan etilena yang tinggi seiring dengan peningkatan kadarperlembutan yang mendadak semasa pemasakan buah.
format Thesis
author Azhane Ahmad
author_facet Azhane Ahmad
author_sort Azhane Ahmad
title Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
title_short Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
title_full Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
title_fullStr Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
title_full_unstemmed Kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-MCP) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
title_sort kesan perlakuan 1-metilsiklopropena (1-mcp) dan haba terhadap perubahan berkait perlembutan buah betik sekaki semasa pemasakan dan penyimpanan suhu rendah
publisher Bangi: Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2013
url http://dspace.psnz.umt.edu.my/xmlui/handle/123456789/2370
_version_ 1738395429226151936
score 13.214268