Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)

Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk menca...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Suzy Alexius
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2018
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.ums.eprints.24269
record_format eprints
spelling my.ums.eprints.242692019-12-04T23:12:54Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/ Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.) Suzy Alexius S Agriculture (General) Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk mencapai kajian ini, dua kaedah pengesktrakan (Soxhlet dan maserasi) dan dua jenis pelarut pengesktrakan (etanol 95% dan metanol 95%) telah digunakan dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dianalisiskan dengan menggunakan ANOVA dua-hala atas keertian 5%. Hasil kajian menyatakan terdapat signifikan yang ketara antara faktor pelarut dan kaedah pengestrakan bagi jumlah kandungan flavonoid dimana gabungan kaedah Soxhlet dan pelarut etanol 95% merupakan gabungan yang terbaik kerana telah mengekstrak jumlah kandungan flavonoid E. palm,folia yang paling tinggi iaitu sebanyak 19.22 mg QE g. Universiti Malaysia Sabah 2018 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf Suzy Alexius (2018) Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
institution Universiti Malaysia Sabah
building UMS Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sabah
content_source UMS Institutional Repository
url_provider http://eprints.ums.edu.my/
language English
topic S Agriculture (General)
spellingShingle S Agriculture (General)
Suzy Alexius
Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
description Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk mencapai kajian ini, dua kaedah pengesktrakan (Soxhlet dan maserasi) dan dua jenis pelarut pengesktrakan (etanol 95% dan metanol 95%) telah digunakan dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dianalisiskan dengan menggunakan ANOVA dua-hala atas keertian 5%. Hasil kajian menyatakan terdapat signifikan yang ketara antara faktor pelarut dan kaedah pengestrakan bagi jumlah kandungan flavonoid dimana gabungan kaedah Soxhlet dan pelarut etanol 95% merupakan gabungan yang terbaik kerana telah mengekstrak jumlah kandungan flavonoid E. palm,folia yang paling tinggi iaitu sebanyak 19.22 mg QE g.
format Academic Exercise
author Suzy Alexius
author_facet Suzy Alexius
author_sort Suzy Alexius
title Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_short Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_full Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_fullStr Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_full_unstemmed Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)
title_sort kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan fitokimia bawang dayak, eleutherine palmifolia (l.)
publisher Universiti Malaysia Sabah
publishDate 2018
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/
_version_ 1760230219666423808
score 13.160551