Kesan kaedah dan pelarut pengekstrakan terhadap kandungan Fitokimia Bawang Dayak, Eleutherine palmifolia (L.)

Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk menca...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Suzy Alexius
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: Universiti Malaysia Sabah 2018
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/1/Kesan%20kaedah%20dan%20pelarut%20pengekstrakan%20terhadap%20kandungan%20Fitokimia%20Bawang%20Dayak%2C%20Eleutherine%20palmifolia.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/24269/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Satu kajian telah dijalankan di Makmal Projek Tahun Akhir di Fakulti Pertanian Lestari, Universiti Malaysia Sabah untuk mengkaji kesan kaedah dan pelarut pengesktrakan untuk mengesktrak komponen fitokimia yang aktif seperti fenolik dan flavonoid daripada umbi E/eutherine palmifolia (L.). Untuk mencapai kajian ini, dua kaedah pengesktrakan (Soxhlet dan maserasi) dan dua jenis pelarut pengesktrakan (etanol 95% dan metanol 95%) telah digunakan dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dianalisiskan dengan menggunakan ANOVA dua-hala atas keertian 5%. Hasil kajian menyatakan terdapat signifikan yang ketara antara faktor pelarut dan kaedah pengestrakan bagi jumlah kandungan flavonoid dimana gabungan kaedah Soxhlet dan pelarut etanol 95% merupakan gabungan yang terbaik kerana telah mengekstrak jumlah kandungan flavonoid E. palm,folia yang paling tinggi iaitu sebanyak 19.22 mg QE g.