Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp)

Glukosinolat merupakan kumpulan metabolit sekunder yang terdapat di dalam famili Brassicaceae. Glukosinolat mengalami hidrolisis secara terus apabila sel rosak, seperti dipotong dan dimasak, oleh enzim mirosinas yang wujud secara semulajadi untuk membentuk produk utama isotiosianat dan/atau nitri...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Nurul Izzwani Burhan
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2014
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20000/1/Faktor-faktor%20yang%20mempengaruhi%20hidrolisi.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20000/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.ums.eprints.20000
record_format eprints
spelling my.ums.eprints.200002018-05-04T07:42:03Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20000/ Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp) Nurul Izzwani Burhan QD Chemistry Glukosinolat merupakan kumpulan metabolit sekunder yang terdapat di dalam famili Brassicaceae. Glukosinolat mengalami hidrolisis secara terus apabila sel rosak, seperti dipotong dan dimasak, oleh enzim mirosinas yang wujud secara semulajadi untuk membentuk produk utama isotiosianat dan/atau nitril. Beberapa isotiosianat dikenalpasti mempunyai ciri-ciri anti-karsinogenik manakala, nitril secara asasnya adalah tidak aktif secara biologi. Fenil-etil isotiosianat (PEITC), merupakan produk hidrolisis glukonasturtiin dalam selada air yang amat berguna sebagai ejen anti-kanser untuk kanser payu dara dan kanser prostat. Walaubagaimanapun, pembentukan PEITC bergantung kepada keadaan tindak balas. Dalam keadaan tertentu, pembentukan feniletil nitril adalah lebih cenderung terbentuk berbanding PEITC. Selada air (Nasturtium officinaie sp.) dilaporkan mengandungi feniletil glukosinolat (pelopor untuk PEITC) sebagai glukosinolat utama. Dalam kajian ini, faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat di dalam selada air kepada PEITC telah dikaji. Faktor-faktor yang dikaji adalah suhu, pH, asid askorbik dan ion ferik. Selada air diambil dari Kota Belud digunakan sebagai sampel dalam kajain ini dan pengekstrakan pelarut ringkas dijalankan untuk memperolehi sebatian-sebatian yang dikehendaki. GC/MS telah digunakan bagi menganalisis ektstrak sampel. Hasil kajian menunjukkan bahawa, penghasilan PEITC adalah optima pada suhu 35°C dan pada pH 7. Manakala, penambahan 0.006 M bagi asid askorbik dan 0.006 M ion ferik memberikan penghasilan PEITC yang sangat tinggi. Walaubagaimanapun tiada nitril dapat dikesan daiam kajian ini. Kesimpulannya suhu, pH, kepekatan asid askorbik dan kepekatan ion ferik mempengaruhi penghasilan PEITC iaitu sebatian penggalak kesihatan di dalam selada air. 2014 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20000/1/Faktor-faktor%20yang%20mempengaruhi%20hidrolisi.pdf Nurul Izzwani Burhan (2014) Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp). Universiti Malaysia Sabah. (Unpublished)
institution Universiti Malaysia Sabah
building UMS Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sabah
content_source UMS Institutional Repository
url_provider http://eprints.ums.edu.my/
language English
topic QD Chemistry
spellingShingle QD Chemistry
Nurul Izzwani Burhan
Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp)
description Glukosinolat merupakan kumpulan metabolit sekunder yang terdapat di dalam famili Brassicaceae. Glukosinolat mengalami hidrolisis secara terus apabila sel rosak, seperti dipotong dan dimasak, oleh enzim mirosinas yang wujud secara semulajadi untuk membentuk produk utama isotiosianat dan/atau nitril. Beberapa isotiosianat dikenalpasti mempunyai ciri-ciri anti-karsinogenik manakala, nitril secara asasnya adalah tidak aktif secara biologi. Fenil-etil isotiosianat (PEITC), merupakan produk hidrolisis glukonasturtiin dalam selada air yang amat berguna sebagai ejen anti-kanser untuk kanser payu dara dan kanser prostat. Walaubagaimanapun, pembentukan PEITC bergantung kepada keadaan tindak balas. Dalam keadaan tertentu, pembentukan feniletil nitril adalah lebih cenderung terbentuk berbanding PEITC. Selada air (Nasturtium officinaie sp.) dilaporkan mengandungi feniletil glukosinolat (pelopor untuk PEITC) sebagai glukosinolat utama. Dalam kajian ini, faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat di dalam selada air kepada PEITC telah dikaji. Faktor-faktor yang dikaji adalah suhu, pH, asid askorbik dan ion ferik. Selada air diambil dari Kota Belud digunakan sebagai sampel dalam kajain ini dan pengekstrakan pelarut ringkas dijalankan untuk memperolehi sebatian-sebatian yang dikehendaki. GC/MS telah digunakan bagi menganalisis ektstrak sampel. Hasil kajian menunjukkan bahawa, penghasilan PEITC adalah optima pada suhu 35°C dan pada pH 7. Manakala, penambahan 0.006 M bagi asid askorbik dan 0.006 M ion ferik memberikan penghasilan PEITC yang sangat tinggi. Walaubagaimanapun tiada nitril dapat dikesan daiam kajian ini. Kesimpulannya suhu, pH, kepekatan asid askorbik dan kepekatan ion ferik mempengaruhi penghasilan PEITC iaitu sebatian penggalak kesihatan di dalam selada air.
format Academic Exercise
author Nurul Izzwani Burhan
author_facet Nurul Izzwani Burhan
author_sort Nurul Izzwani Burhan
title Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp)
title_short Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp)
title_full Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp)
title_fullStr Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp)
title_full_unstemmed Faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (Nasturtium officinale sp)
title_sort faktor-faktor yang mempengaruhi hidrolisis glukosinolat kepada fenil-etil isotiosianat dalam selada air (nasturtium officinale sp)
publishDate 2014
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20000/1/Faktor-faktor%20yang%20mempengaruhi%20hidrolisi.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20000/
_version_ 1760229656666046464
score 13.211869