Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]

ujuan kajian untuk kajian ini adalah untuk mengenal pasti bahan mentah yang digunakan untuk membuat keropok lekor, mengkaji bagaimana membuat keropok lekor dan memahami bagaimana keropok lekor dipasarkan. Kaedah kajian yang digunakan semasa menjalankan kajian ini ialah dengan cara kualitatif iaitu k...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Suhaimi, Arrisha Shazlin, Wan Lokman, Wan Izzah Mardhiyyah, Wan Abdullah, Wan Abdul Malek, Nik Ariffin, Nik Azliza
Format: Article
Language:English
Published: Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana 2021
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92549/1/92549.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92549/
https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.92549
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.925492024-03-22T07:44:25Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92549/ Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.] jslim Suhaimi, Arrisha Shazlin Wan Lokman, Wan Izzah Mardhiyyah Wan Abdullah, Wan Abdul Malek Nik Ariffin, Nik Azliza Cooking, Malay ujuan kajian untuk kajian ini adalah untuk mengenal pasti bahan mentah yang digunakan untuk membuat keropok lekor, mengkaji bagaimana membuat keropok lekor dan memahami bagaimana keropok lekor dipasarkan. Kaedah kajian yang digunakan semasa menjalankan kajian ini ialah dengan cara kualitatif iaitu kaedah temubual. Melalui kaedah temubual atau sejarah lisan ini, peserta yang temubual ialah Encik Che Ahmad Bin Yaacob yang merupakan pengusaha Kedai Keropok Warisan Losong yang terletak di 74, Jalan Kuala Hiliran, Kampung Losong Haji Su, Kuala Terengganu, Terengganu. Kedai ini sudah beroperasi selama 30 tahun. Pengkaji memilih kedai ini kerana kedai tersebut merupakan kedai terkemuka di Terengganu dan senang dikunjungi oleh pengkaji. Antara hasilnya, para pengkaji mendapati bahan mentah seperti ikan tamban dan ikan selayang adalah bahan terpenting dalam membuat keropok lekor dan merupakan gabungan bahan mentah yang paling enak untuk membuat keropok lekor. Kesegaran ikan juga dapat dijaga dengan memasukkan ais dalam jumlah yang cukup kerana dapat mencegah ikan itu daripada menjadi buruk yang menyebabkan rasa 'gatal' ketika memakan keropok. Selain itu, bahan utama membuat sos di kedai Keropok Warisan Losong adalah cuka, cili tanah, gula Melaka, garam dan perasa. Biasanya kuahnya dibuat menggunakan gula biasa tetapi kedai Keropok Warisan Losong memilih untuk menggunakan gula Melaka dalam membuat sos kerana rasanya lebih enak dan lebih gemuk daripada menggunakan gula biasa. Walaupun kos penggunaan gula Melaka lebih tinggi daripada gula, mereka tetap memilih gula Melaka kerana rasa sosnya yang enak, berlemak dan tahan lebih lama. Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana 2021 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92549/1/92549.pdf Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]. (2021) Jurnal Sejarah Lisan Malaysia (JSLIM) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Jurnal_Sejarah_Lisan_Malaysia_=28JSLIM=29/>, 5 (3). pp. 280-300. ISSN 2600-7088 https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Cooking, Malay
spellingShingle Cooking, Malay
Suhaimi, Arrisha Shazlin
Wan Lokman, Wan Izzah Mardhiyyah
Wan Abdullah, Wan Abdul Malek
Nik Ariffin, Nik Azliza
Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]
description ujuan kajian untuk kajian ini adalah untuk mengenal pasti bahan mentah yang digunakan untuk membuat keropok lekor, mengkaji bagaimana membuat keropok lekor dan memahami bagaimana keropok lekor dipasarkan. Kaedah kajian yang digunakan semasa menjalankan kajian ini ialah dengan cara kualitatif iaitu kaedah temubual. Melalui kaedah temubual atau sejarah lisan ini, peserta yang temubual ialah Encik Che Ahmad Bin Yaacob yang merupakan pengusaha Kedai Keropok Warisan Losong yang terletak di 74, Jalan Kuala Hiliran, Kampung Losong Haji Su, Kuala Terengganu, Terengganu. Kedai ini sudah beroperasi selama 30 tahun. Pengkaji memilih kedai ini kerana kedai tersebut merupakan kedai terkemuka di Terengganu dan senang dikunjungi oleh pengkaji. Antara hasilnya, para pengkaji mendapati bahan mentah seperti ikan tamban dan ikan selayang adalah bahan terpenting dalam membuat keropok lekor dan merupakan gabungan bahan mentah yang paling enak untuk membuat keropok lekor. Kesegaran ikan juga dapat dijaga dengan memasukkan ais dalam jumlah yang cukup kerana dapat mencegah ikan itu daripada menjadi buruk yang menyebabkan rasa 'gatal' ketika memakan keropok. Selain itu, bahan utama membuat sos di kedai Keropok Warisan Losong adalah cuka, cili tanah, gula Melaka, garam dan perasa. Biasanya kuahnya dibuat menggunakan gula biasa tetapi kedai Keropok Warisan Losong memilih untuk menggunakan gula Melaka dalam membuat sos kerana rasanya lebih enak dan lebih gemuk daripada menggunakan gula biasa. Walaupun kos penggunaan gula Melaka lebih tinggi daripada gula, mereka tetap memilih gula Melaka kerana rasa sosnya yang enak, berlemak dan tahan lebih lama.
format Article
author Suhaimi, Arrisha Shazlin
Wan Lokman, Wan Izzah Mardhiyyah
Wan Abdullah, Wan Abdul Malek
Nik Ariffin, Nik Azliza
author_facet Suhaimi, Arrisha Shazlin
Wan Lokman, Wan Izzah Mardhiyyah
Wan Abdullah, Wan Abdul Malek
Nik Ariffin, Nik Azliza
author_sort Suhaimi, Arrisha Shazlin
title Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]
title_short Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]
title_full Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]
title_fullStr Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]
title_full_unstemmed Makanan warisan Terengganu (Keropok Warisan Losong) / Arrisha Shazlin Suhaimi ... [et al.]
title_sort makanan warisan terengganu (keropok warisan losong) / arrisha shazlin suhaimi ... [et al.]
publisher Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana
publishDate 2021
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92549/1/92549.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/92549/
https://jslim.uitm.edu.my/index.php/jurnalterbit
_version_ 1794641501546872832
score 13.15806