Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]
Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk member...
Saved in:
Main Authors: | , , , , |
---|---|
Format: | Book Section |
Language: | English |
Published: |
Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka
2013
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/1/77888.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.uitm.ir.77888 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.778882023-09-26T09:29:58Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/ Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.] Wan Ab Razak, Wan Maziah Abdullah, Zalinawati Mohd Anuar, Ahmad Ismail Ahmad Bakri, Adlan Abdul Rahman, Syahrul Nadwani HS Societies: secret, benevolent etc. Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk memberi pilihan kepada masyarakat mengenai makan ringan yang lebih menyihatkan berbanding produk makanan yang sedia ada. Seperti mana yang diketahui terdapat banyak penggunaan bahan pengawet di dalam produk makanan terutamanya produk makanan ringan.Tambahan itu pula, untuk mendapatkan produk makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat agak sukar dan produk Kerabu Emping merupakan makanan yang segar lagi bernutrisi tinggi serta lazat dan amat sesuai dijadikan pengganti makanan ringan yang tersedia ada di pasaran. Keunikan produk ini ialah mempunyai banyak nutrisi penting seperti protein, karbohidrat, vitamin dan pelbagai khasiat dalam aspek kesihatan. Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan mentah asli seperti emping, kelapa segar, ikan, serai, lada hitam, halia dan bawang. Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka 2013 Book Section NonPeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/1/77888.pdf Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]. (2013) In: RIID 2013: Optimizing Innovation for Global Commercialization Research, Invention, Innovation Design. Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, Alor Gajah, Melaka, p. 18. ISBN 978-967-0637-02-0 (Submitted) |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
HS Societies: secret, benevolent etc. |
spellingShingle |
HS Societies: secret, benevolent etc. Wan Ab Razak, Wan Maziah Abdullah, Zalinawati Mohd Anuar, Ahmad Ismail Ahmad Bakri, Adlan Abdul Rahman, Syahrul Nadwani Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.] |
description |
Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk memberi pilihan kepada masyarakat mengenai makan ringan yang lebih menyihatkan berbanding produk makanan yang sedia ada. Seperti mana yang diketahui terdapat banyak penggunaan bahan pengawet di dalam produk makanan terutamanya produk makanan ringan.Tambahan itu pula, untuk mendapatkan produk makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat agak sukar dan produk Kerabu Emping merupakan makanan yang segar lagi bernutrisi tinggi serta lazat dan amat sesuai dijadikan pengganti makanan ringan yang tersedia ada di pasaran. Keunikan produk ini ialah mempunyai banyak nutrisi penting seperti protein, karbohidrat, vitamin dan pelbagai khasiat dalam aspek kesihatan. Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan mentah asli seperti emping, kelapa segar, ikan, serai, lada hitam, halia dan bawang. |
format |
Book Section |
author |
Wan Ab Razak, Wan Maziah Abdullah, Zalinawati Mohd Anuar, Ahmad Ismail Ahmad Bakri, Adlan Abdul Rahman, Syahrul Nadwani |
author_facet |
Wan Ab Razak, Wan Maziah Abdullah, Zalinawati Mohd Anuar, Ahmad Ismail Ahmad Bakri, Adlan Abdul Rahman, Syahrul Nadwani |
author_sort |
Wan Ab Razak, Wan Maziah |
title |
Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.] |
title_short |
Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.] |
title_full |
Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.] |
title_fullStr |
Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.] |
title_full_unstemmed |
Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.] |
title_sort |
kerabu emping / wan maziah wan ab razak … [et al.] |
publisher |
Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka |
publishDate |
2013 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/1/77888.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/ |
_version_ |
1778165876405567488 |
score |
13.2014675 |