Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]

Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk member...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Wan Ab Razak, Wan Maziah, Abdullah, Zalinawati, Mohd Anuar, Ahmad Ismail, Ahmad Bakri, Adlan, Abdul Rahman, Syahrul Nadwani
Format: Book Section
Language:English
Published: Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka 2013
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/1/77888.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.77888
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.778882023-09-26T09:29:58Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/ Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.] Wan Ab Razak, Wan Maziah Abdullah, Zalinawati Mohd Anuar, Ahmad Ismail Ahmad Bakri, Adlan Abdul Rahman, Syahrul Nadwani HS Societies: secret, benevolent etc. Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk memberi pilihan kepada masyarakat mengenai makan ringan yang lebih menyihatkan berbanding produk makanan yang sedia ada. Seperti mana yang diketahui terdapat banyak penggunaan bahan pengawet di dalam produk makanan terutamanya produk makanan ringan.Tambahan itu pula, untuk mendapatkan produk makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat agak sukar dan produk Kerabu Emping merupakan makanan yang segar lagi bernutrisi tinggi serta lazat dan amat sesuai dijadikan pengganti makanan ringan yang tersedia ada di pasaran. Keunikan produk ini ialah mempunyai banyak nutrisi penting seperti protein, karbohidrat, vitamin dan pelbagai khasiat dalam aspek kesihatan. Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan mentah asli seperti emping, kelapa segar, ikan, serai, lada hitam, halia dan bawang. Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka 2013 Book Section NonPeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/1/77888.pdf Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]. (2013) In: RIID 2013: Optimizing Innovation for Global Commercialization Research, Invention, Innovation Design. Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, Alor Gajah, Melaka, p. 18. ISBN 978-967-0637-02-0 (Submitted)
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic HS Societies: secret, benevolent etc.
spellingShingle HS Societies: secret, benevolent etc.
Wan Ab Razak, Wan Maziah
Abdullah, Zalinawati
Mohd Anuar, Ahmad Ismail
Ahmad Bakri, Adlan
Abdul Rahman, Syahrul Nadwani
Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]
description Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk memberi pilihan kepada masyarakat mengenai makan ringan yang lebih menyihatkan berbanding produk makanan yang sedia ada. Seperti mana yang diketahui terdapat banyak penggunaan bahan pengawet di dalam produk makanan terutamanya produk makanan ringan.Tambahan itu pula, untuk mendapatkan produk makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat agak sukar dan produk Kerabu Emping merupakan makanan yang segar lagi bernutrisi tinggi serta lazat dan amat sesuai dijadikan pengganti makanan ringan yang tersedia ada di pasaran. Keunikan produk ini ialah mempunyai banyak nutrisi penting seperti protein, karbohidrat, vitamin dan pelbagai khasiat dalam aspek kesihatan. Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan mentah asli seperti emping, kelapa segar, ikan, serai, lada hitam, halia dan bawang.
format Book Section
author Wan Ab Razak, Wan Maziah
Abdullah, Zalinawati
Mohd Anuar, Ahmad Ismail
Ahmad Bakri, Adlan
Abdul Rahman, Syahrul Nadwani
author_facet Wan Ab Razak, Wan Maziah
Abdullah, Zalinawati
Mohd Anuar, Ahmad Ismail
Ahmad Bakri, Adlan
Abdul Rahman, Syahrul Nadwani
author_sort Wan Ab Razak, Wan Maziah
title Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]
title_short Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]
title_full Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]
title_fullStr Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]
title_full_unstemmed Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]
title_sort kerabu emping / wan maziah wan ab razak … [et al.]
publisher Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka
publishDate 2013
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/1/77888.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/
_version_ 1778165876405567488
score 13.2014675