Kerabu Emping / Wan Maziah Wan Ab Razak … [et al.]

Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk member...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Wan Ab Razak, Wan Maziah, Abdullah, Zalinawati, Mohd Anuar, Ahmad Ismail, Ahmad Bakri, Adlan, Abdul Rahman, Syahrul Nadwani
Format: Book Section
Language:English
Published: Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka 2013
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/1/77888.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/77888/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Kerabu Emping merupakan makanan tradisi dan menu warisan negeri Terengganu sejak turun temurun. Namun begitu sehingga kini produk ini belum pernah dikomersilkan kerana ianya merupakan santapan istimewa kaum keluarga sahaja. Objektif produk "Kerabu Emping" ini dihasilkan adalah untuk memberi pilihan kepada masyarakat mengenai makan ringan yang lebih menyihatkan berbanding produk makanan yang sedia ada. Seperti mana yang diketahui terdapat banyak penggunaan bahan pengawet di dalam produk makanan terutamanya produk makanan ringan.Tambahan itu pula, untuk mendapatkan produk makanan ringan atau pencuci mulut yang sihat agak sukar dan produk Kerabu Emping merupakan makanan yang segar lagi bernutrisi tinggi serta lazat dan amat sesuai dijadikan pengganti makanan ringan yang tersedia ada di pasaran. Keunikan produk ini ialah mempunyai banyak nutrisi penting seperti protein, karbohidrat, vitamin dan pelbagai khasiat dalam aspek kesihatan. Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan mentah asli seperti emping, kelapa segar, ikan, serai, lada hitam, halia dan bawang.