Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94

Kajian ini merangkumi pencirian fizikokimia kanji yang diekstrak daripada ubi keledek Msp94 dan penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi daripada kanji ini. Kanji ubi keledek Msp94 mengandungi 7.3% air, 0.2% protein, 0.4% lemak, 1.3% abu total, 94.8% karbohidrat total, 83.0% kanji dan 20.6% amil...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Hasnah Haron,, Osman Hassan,, Mamot Said,, Mohamad Hanif Mohamad Jamil,
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2005
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3898/
http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol34num1_2005/vol34num1_05page1-6.html
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-ukm.journal.3898
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.38982012-03-26T00:55:42Z http://journalarticle.ukm.my/3898/ Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94 Hasnah Haron, Osman Hassan, Mamot Said, Mohamad Hanif Mohamad Jamil, Kajian ini merangkumi pencirian fizikokimia kanji yang diekstrak daripada ubi keledek Msp94 dan penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi daripada kanji ini. Kanji ubi keledek Msp94 mengandungi 7.3% air, 0.2% protein, 0.4% lemak, 1.3% abu total, 94.8% karbohidrat total, 83.0% kanji dan 20.6% amilosa ketara. Purata saiz granul kanji adalah 13-14 mm, berbentuk bulat, poligon dan bentuk yang tidak tetap. Hidrolisis berenzim menggunakan gabungan enzim glukoamilase-pululanase dalam proses sakarifikasi, yang dijalankan ke atas kanji ubi keledek Msp94 selama 24, 48, 72 jam menghasilkan hidrolisat kanji dengan setaraan dekstrosa (DE) masing-masing pada 94.8, 99.1, 99.3. 1ni diikuti dengan kelikatan hidrolisat kanji yang semakin menurun. Penukaran kanji Msp94 kepada peratus glukosa adalah sebanyak 97.1 %, 109.5% dan 103.2% setelah dihidrolisis selama 24,48 dan 72 jam. Hidrolisat kanji Msp94 ditulenkan menggunakan tiga jenis resin penukar ion dan diisomer kepada sirap berfruktosa tinggi menggunakan enzim glukosa isomerase (Sweetzyme T). Kandungan fruktosa (43.8-46.5%) dalam sirap Msp94 yang telah diisomer adalah setara dengan kandunganfruktosa (44%) dalam sirap komersial, High Fructose Corn Syrup (HFCS) 42. Universiti Kebangsaan Malaysia 2005-12 Article PeerReviewed Hasnah Haron, and Osman Hassan, and Mamot Said, and Mohamad Hanif Mohamad Jamil, (2005) Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94. Sains Malaysiana, 34 (1). pp. 1-6. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol34num1_2005/vol34num1_05page1-6.html
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Perpustakaan Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
description Kajian ini merangkumi pencirian fizikokimia kanji yang diekstrak daripada ubi keledek Msp94 dan penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi daripada kanji ini. Kanji ubi keledek Msp94 mengandungi 7.3% air, 0.2% protein, 0.4% lemak, 1.3% abu total, 94.8% karbohidrat total, 83.0% kanji dan 20.6% amilosa ketara. Purata saiz granul kanji adalah 13-14 mm, berbentuk bulat, poligon dan bentuk yang tidak tetap. Hidrolisis berenzim menggunakan gabungan enzim glukoamilase-pululanase dalam proses sakarifikasi, yang dijalankan ke atas kanji ubi keledek Msp94 selama 24, 48, 72 jam menghasilkan hidrolisat kanji dengan setaraan dekstrosa (DE) masing-masing pada 94.8, 99.1, 99.3. 1ni diikuti dengan kelikatan hidrolisat kanji yang semakin menurun. Penukaran kanji Msp94 kepada peratus glukosa adalah sebanyak 97.1 %, 109.5% dan 103.2% setelah dihidrolisis selama 24,48 dan 72 jam. Hidrolisat kanji Msp94 ditulenkan menggunakan tiga jenis resin penukar ion dan diisomer kepada sirap berfruktosa tinggi menggunakan enzim glukosa isomerase (Sweetzyme T). Kandungan fruktosa (43.8-46.5%) dalam sirap Msp94 yang telah diisomer adalah setara dengan kandunganfruktosa (44%) dalam sirap komersial, High Fructose Corn Syrup (HFCS) 42.
format Article
author Hasnah Haron,
Osman Hassan,
Mamot Said,
Mohamad Hanif Mohamad Jamil,
spellingShingle Hasnah Haron,
Osman Hassan,
Mamot Said,
Mohamad Hanif Mohamad Jamil,
Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94
author_facet Hasnah Haron,
Osman Hassan,
Mamot Said,
Mohamad Hanif Mohamad Jamil,
author_sort Hasnah Haron,
title Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94
title_short Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94
title_full Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94
title_fullStr Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94
title_full_unstemmed Penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek Msp94
title_sort penghasilan sirap glukosa berfruktosa tinggi dari kanji ubi keledek msp94
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2005
url http://journalarticle.ukm.my/3898/
http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol34num1_2005/vol34num1_05page1-6.html
_version_ 1643735889015209984
score 13.214268