Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran

Sejak akhir-akhir ini, trend pengambilan produk makanan berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam al-Quran (PMBQ) semakin meningkat dalam kalangan Muslim Malaysia. Produk-produk makanan ini didakwa mempunyai kesan yang baik untuk kesihatan seperti buah-buahan sebenar. Walaubagaimanapun, bukti s...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Norlida Mat Daud,, Nurul Hidayah Abdul Razak,, Nurul Huda Ngadimen,
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2019
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/14675/1/48_02_17.pdf
http://journalarticle.ukm.my/14675/
http://www.mabjournal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=921&catid=59:current-view&Itemid=56
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-ukm.journal.14675
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.146752020-05-27T01:06:27Z http://journalarticle.ukm.my/14675/ Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran Norlida Mat Daud, Nurul Hidayah Abdul Razak, Nurul Huda Ngadimen, Sejak akhir-akhir ini, trend pengambilan produk makanan berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam al-Quran (PMBQ) semakin meningkat dalam kalangan Muslim Malaysia. Produk-produk makanan ini didakwa mempunyai kesan yang baik untuk kesihatan seperti buah-buahan sebenar. Walaubagaimanapun, bukti saintifik yang menyokong dakwaan ini amat berkurangan. Kajian ini dijalankan untuk menentukan ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik (IG) lima produk jus campuran PMBQ tempatan. Sampel dianalisis untuk pH, warna, kelikatan, jumlah pepejal larut dan asid askorbik. Aktiviti antioksida ditentukan menggunakan asai 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil and kuasa antioksida penurunan ferik. Jumlah kandungan fenolik (JKF) juga diukur. IG ditentukan menggunakan kaedah pencucukan jari. Keputusan menunjukkan bahawa produk kajian mempunyai pH, warna dan kelikatan yang boleh diterima. Walaubagaimanapun, aktiviti antioksida dan JKF produk adalah rendah berbanding dengan jus buah-buahan segar. Hanya Produk C mempunyai IG yang rendah (45.4) manakala produk lain mempunyai nilai IG yang tinggi (>70). Kesimpulannya, produk kajian mempunyai ciri-ciri fizikokimia yang baik. Namun begitu, kualiti pemakanannya tidak sama seperti buah-buahan sebenar, yang mungkin dipengaruhi oleh pemprosesan makanan. Individu terutamanya pesakit diabetes dinasihatkan untuk berhati-hati dengan produk-produk seperti ini kerana ia boleh meningkatkan paras glukosa darah. Sebaliknya, pengambilan buah-buahan asli adalah pilihan yang lebih baik dalam pengawalan kesihatan. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2019-05 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/14675/1/48_02_17.pdf Norlida Mat Daud, and Nurul Hidayah Abdul Razak, and Nurul Huda Ngadimen, (2019) Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran. Malaysian Applied Biology, 48 (2). pp. 115-123. ISSN 0126-8643 http://www.mabjournal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=921&catid=59:current-view&Itemid=56
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
language English
description Sejak akhir-akhir ini, trend pengambilan produk makanan berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam al-Quran (PMBQ) semakin meningkat dalam kalangan Muslim Malaysia. Produk-produk makanan ini didakwa mempunyai kesan yang baik untuk kesihatan seperti buah-buahan sebenar. Walaubagaimanapun, bukti saintifik yang menyokong dakwaan ini amat berkurangan. Kajian ini dijalankan untuk menentukan ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik (IG) lima produk jus campuran PMBQ tempatan. Sampel dianalisis untuk pH, warna, kelikatan, jumlah pepejal larut dan asid askorbik. Aktiviti antioksida ditentukan menggunakan asai 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil and kuasa antioksida penurunan ferik. Jumlah kandungan fenolik (JKF) juga diukur. IG ditentukan menggunakan kaedah pencucukan jari. Keputusan menunjukkan bahawa produk kajian mempunyai pH, warna dan kelikatan yang boleh diterima. Walaubagaimanapun, aktiviti antioksida dan JKF produk adalah rendah berbanding dengan jus buah-buahan segar. Hanya Produk C mempunyai IG yang rendah (45.4) manakala produk lain mempunyai nilai IG yang tinggi (>70). Kesimpulannya, produk kajian mempunyai ciri-ciri fizikokimia yang baik. Namun begitu, kualiti pemakanannya tidak sama seperti buah-buahan sebenar, yang mungkin dipengaruhi oleh pemprosesan makanan. Individu terutamanya pesakit diabetes dinasihatkan untuk berhati-hati dengan produk-produk seperti ini kerana ia boleh meningkatkan paras glukosa darah. Sebaliknya, pengambilan buah-buahan asli adalah pilihan yang lebih baik dalam pengawalan kesihatan.
format Article
author Norlida Mat Daud,
Nurul Hidayah Abdul Razak,
Nurul Huda Ngadimen,
spellingShingle Norlida Mat Daud,
Nurul Hidayah Abdul Razak,
Nurul Huda Ngadimen,
Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran
author_facet Norlida Mat Daud,
Nurul Hidayah Abdul Razak,
Nurul Huda Ngadimen,
author_sort Norlida Mat Daud,
title Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran
title_short Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran
title_full Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran
title_fullStr Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran
title_full_unstemmed Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran
title_sort ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam al-quran
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2019
url http://journalarticle.ukm.my/14675/1/48_02_17.pdf
http://journalarticle.ukm.my/14675/
http://www.mabjournal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=921&catid=59:current-view&Itemid=56
_version_ 1669008496534749184
score 13.214268