Ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik produk minuman berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam Al-Quran

Sejak akhir-akhir ini, trend pengambilan produk makanan berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam al-Quran (PMBQ) semakin meningkat dalam kalangan Muslim Malaysia. Produk-produk makanan ini didakwa mempunyai kesan yang baik untuk kesihatan seperti buah-buahan sebenar. Walaubagaimanapun, bukti s...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Norlida Mat Daud,, Nurul Hidayah Abdul Razak,, Nurul Huda Ngadimen,
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2019
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/14675/1/48_02_17.pdf
http://journalarticle.ukm.my/14675/
http://www.mabjournal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=921&catid=59:current-view&Itemid=56
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Sejak akhir-akhir ini, trend pengambilan produk makanan berasaskan buah-buahan yang disebutkan dalam al-Quran (PMBQ) semakin meningkat dalam kalangan Muslim Malaysia. Produk-produk makanan ini didakwa mempunyai kesan yang baik untuk kesihatan seperti buah-buahan sebenar. Walaubagaimanapun, bukti saintifik yang menyokong dakwaan ini amat berkurangan. Kajian ini dijalankan untuk menentukan ciri-ciri fizikokimia, aktiviti antioksida dan indeks glisemik (IG) lima produk jus campuran PMBQ tempatan. Sampel dianalisis untuk pH, warna, kelikatan, jumlah pepejal larut dan asid askorbik. Aktiviti antioksida ditentukan menggunakan asai 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil and kuasa antioksida penurunan ferik. Jumlah kandungan fenolik (JKF) juga diukur. IG ditentukan menggunakan kaedah pencucukan jari. Keputusan menunjukkan bahawa produk kajian mempunyai pH, warna dan kelikatan yang boleh diterima. Walaubagaimanapun, aktiviti antioksida dan JKF produk adalah rendah berbanding dengan jus buah-buahan segar. Hanya Produk C mempunyai IG yang rendah (45.4) manakala produk lain mempunyai nilai IG yang tinggi (>70). Kesimpulannya, produk kajian mempunyai ciri-ciri fizikokimia yang baik. Namun begitu, kualiti pemakanannya tidak sama seperti buah-buahan sebenar, yang mungkin dipengaruhi oleh pemprosesan makanan. Individu terutamanya pesakit diabetes dinasihatkan untuk berhati-hati dengan produk-produk seperti ini kerana ia boleh meningkatkan paras glukosa darah. Sebaliknya, pengambilan buah-buahan asli adalah pilihan yang lebih baik dalam pengawalan kesihatan.