Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia
Pada masa sekarang telah banyak produk makanan yang dicipta dan dikeluarkan dalam perniagaan berasaskan makanan.Produk makanan halal merupakan salah satu daripadanya dan merupakan makanan yang mematuhi Syariah dalam Islam serta turut menjadi pilihan masyarakat bukan Islam.Kajian ini mengenalpasti ad...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Conference or Workshop Item |
Language: | English |
Published: |
2017
|
Subjects: | |
Online Access: | http://repo.uum.edu.my/22662/1/STML%E2%80%93Go%20Green%202016%20734%20742.pdf http://repo.uum.edu.my/22662/ http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p734.pdf |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.uum.repo.22662 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uum.repo.226622017-07-13T01:32:45Z http://repo.uum.edu.my/22662/ Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia Bennet, Gary Mohamed Ismail, Risyawati BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TX Home economics Pada masa sekarang telah banyak produk makanan yang dicipta dan dikeluarkan dalam perniagaan berasaskan makanan.Produk makanan halal merupakan salah satu daripadanya dan merupakan makanan yang mematuhi Syariah dalam Islam serta turut menjadi pilihan masyarakat bukan Islam.Kajian ini mengenalpasti adakah wujud keperluan dan pemahaman masyarakat terhadap produk halal.Responden dipilih secara rawak di seluruh Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa iaitu seramai 100 responden.Kaedah utama yang digunakan ialah melalui pengedaran borang soal selidik untuk mendapatkan data.Terdapat dua perkara yang dititiberatkan dalam borang soal selidik iaitu keperluan logo halal dan pemahaman berkenaan dengan status produk makanan halal.Bagi mendapatkan maklumat berkenaan keperluan dan pemahaman produk makanan halal telah memilih dua kategori iaitu etnik dan tahap pendidikan responden sebagai kajian.Hasil dapatan kajian bahawa keperluan dan pemahaman dalam borang soal selidik telah menunjukkan keputusan yang positif daripada masyarakat tentang produk makanan halal. Secara keseluruhannya, mendapati bahawa majoriti responden memahami dan menyatakan bahawa makanan halal amatlah diperlukan dan sudah mula menjadi pilihan kebanyakan masyarakat Malaysia. 2017 Conference or Workshop Item PeerReviewed application/pdf en http://repo.uum.edu.my/22662/1/STML%E2%80%93Go%20Green%202016%20734%20742.pdf Bennet, Gary and Mohamed Ismail, Risyawati (2017) Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia. In: Symposium on Technology Management & Logistics (STML–Go Green) 2016, 6th - 7th December 2016, Universiti Utara Malaysia, Sintok, Malaysia. http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p734.pdf |
institution |
Universiti Utara Malaysia |
building |
UUM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Utara Malaysia |
content_source |
UUM Institutionali Repository |
url_provider |
http://repo.uum.edu.my/ |
language |
English |
topic |
BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TX Home economics |
spellingShingle |
BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc TX Home economics Bennet, Gary Mohamed Ismail, Risyawati Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia |
description |
Pada masa sekarang telah banyak produk makanan yang dicipta dan dikeluarkan dalam perniagaan berasaskan makanan.Produk makanan halal merupakan salah satu daripadanya dan merupakan makanan yang mematuhi Syariah dalam Islam serta turut menjadi pilihan masyarakat bukan Islam.Kajian ini mengenalpasti adakah wujud keperluan dan pemahaman masyarakat terhadap produk halal.Responden dipilih secara rawak di seluruh Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa iaitu seramai 100 responden.Kaedah utama yang digunakan ialah melalui pengedaran borang soal selidik untuk mendapatkan data.Terdapat dua perkara yang dititiberatkan dalam borang soal selidik iaitu keperluan logo halal dan pemahaman berkenaan dengan status produk makanan halal.Bagi mendapatkan maklumat berkenaan keperluan dan
pemahaman produk makanan halal telah memilih dua kategori iaitu etnik dan tahap pendidikan responden sebagai kajian.Hasil dapatan kajian bahawa keperluan dan pemahaman dalam borang soal selidik telah menunjukkan keputusan yang positif
daripada masyarakat tentang produk makanan halal. Secara keseluruhannya, mendapati bahawa majoriti responden memahami dan menyatakan bahawa makanan
halal amatlah diperlukan dan sudah mula menjadi pilihan kebanyakan masyarakat Malaysia. |
format |
Conference or Workshop Item |
author |
Bennet, Gary Mohamed Ismail, Risyawati |
author_facet |
Bennet, Gary Mohamed Ismail, Risyawati |
author_sort |
Bennet, Gary |
title |
Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia |
title_short |
Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia |
title_full |
Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia |
title_fullStr |
Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia |
title_full_unstemmed |
Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia |
title_sort |
kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di malaysia |
publishDate |
2017 |
url |
http://repo.uum.edu.my/22662/1/STML%E2%80%93Go%20Green%202016%20734%20742.pdf http://repo.uum.edu.my/22662/ http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p734.pdf |
_version_ |
1644283581805101056 |
score |
13.209306 |