Kajian terhadap keperluan dan pemahaman berkaitan produk makanan halal di Malaysia

Pada masa sekarang telah banyak produk makanan yang dicipta dan dikeluarkan dalam perniagaan berasaskan makanan.Produk makanan halal merupakan salah satu daripadanya dan merupakan makanan yang mematuhi Syariah dalam Islam serta turut menjadi pilihan masyarakat bukan Islam.Kajian ini mengenalpasti ad...

全面介紹

Saved in:
書目詳細資料
Main Authors: Bennet, Gary, Mohamed Ismail, Risyawati
格式: Conference or Workshop Item
語言:English
出版: 2017
主題:
在線閱讀:http://repo.uum.edu.my/22662/1/STML%E2%80%93Go%20Green%202016%20734%20742.pdf
http://repo.uum.edu.my/22662/
http://stmlportal.net/stmlgogreen2016/pdf/p734.pdf
標簽: 添加標簽
沒有標簽, 成為第一個標記此記錄!
實物特徵
總結:Pada masa sekarang telah banyak produk makanan yang dicipta dan dikeluarkan dalam perniagaan berasaskan makanan.Produk makanan halal merupakan salah satu daripadanya dan merupakan makanan yang mematuhi Syariah dalam Islam serta turut menjadi pilihan masyarakat bukan Islam.Kajian ini mengenalpasti adakah wujud keperluan dan pemahaman masyarakat terhadap produk halal.Responden dipilih secara rawak di seluruh Malaysia tanpa mengira agama dan bangsa iaitu seramai 100 responden.Kaedah utama yang digunakan ialah melalui pengedaran borang soal selidik untuk mendapatkan data.Terdapat dua perkara yang dititiberatkan dalam borang soal selidik iaitu keperluan logo halal dan pemahaman berkenaan dengan status produk makanan halal.Bagi mendapatkan maklumat berkenaan keperluan dan pemahaman produk makanan halal telah memilih dua kategori iaitu etnik dan tahap pendidikan responden sebagai kajian.Hasil dapatan kajian bahawa keperluan dan pemahaman dalam borang soal selidik telah menunjukkan keputusan yang positif daripada masyarakat tentang produk makanan halal. Secara keseluruhannya, mendapati bahawa majoriti responden memahami dan menyatakan bahawa makanan halal amatlah diperlukan dan sudah mula menjadi pilihan kebanyakan masyarakat Malaysia.