Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah

Kajian ini bertujuan mengenalpasti tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah dari aspek kebersihan peralatan, kebersihan makanan, kebersihan persekitaran dan kebersihan diri. Kajian ini menggunakan soal selidik sebagai alat kajian. Soal selidik dibina berdasarka...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Abdul Rahman, Mohd. Anuar, Saad, Asmah
Format: Article
Language:English
Published: Faculty of Education, Universiti Teknologi Malaysia 2011
Subjects:
Online Access:http://eprints.utm.my/id/eprint/13423/1/JTVEE-2011-2-010_NEW.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/13423/
http://proedujournal.com
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.utm.13423
record_format eprints
spelling my.utm.134232012-08-30T05:28:52Z http://eprints.utm.my/id/eprint/13423/ Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah Abdul Rahman, Mohd. Anuar Saad, Asmah L Education (General) Kajian ini bertujuan mengenalpasti tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah dari aspek kebersihan peralatan, kebersihan makanan, kebersihan persekitaran dan kebersihan diri. Kajian ini menggunakan soal selidik sebagai alat kajian. Soal selidik dibina berdasarkan kepada buku Garis Panduan Kantin Sekolah. Seramai 82 responden telah terlibat dalam kajian ini iaitu terdiri daripada 62 orang AJK asrama dan 21 orang pengendali makanan. Melalui kajian rintis yang dijalankan, nilai Alpha Cronbach yang diperolehi bagi AJK asrama ialah 0.789 dan pengendali makanan pula 0.865. Data dikumpulkan dianalisis dengan menggunakan perisian “Statistical Package For Social Science” (SPSS version 14.0) untuk mendapatkan peratusan, nilai frekuensi, min,sisihan piawai, ujian-t dan ANOVA Satu Hala. Keputusan kajian menunjukkan pengendali makanan mempunyai pengetahuan sanitasi makanan yang tinggi dalam bidang pengurusan makanan. Hasil kajian juga menunjukkan tahap pengamalan sanitasi makanan dalam penyediaan dan penyajian makanan oleh pengendali makanan berada pada tahap yang tinggi. Elemen kebersihan diri pula merupakan elemen yang tertinggi diketahui dan diamalkan oleh pengendali makanan. Hasil ujian-t menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan terhadap pengamalan sanitasi makanan berdasarkan jantina responden manakala ujian ANOVA Satu Hala menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan tahap pengetahuan sanitasi mengikut pengalaman pengendali makanan. Akhirnya beberapa cadangan tindakan dan kajian lanjutan dikemukan. Faculty of Education, Universiti Teknologi Malaysia 2011-06 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.utm.my/id/eprint/13423/1/JTVEE-2011-2-010_NEW.pdf Abdul Rahman, Mohd. Anuar and Saad, Asmah (2011) Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah. Journal of Technical, Vocational & Engineering Education, 2 . pp. 139-153. ISSN 2231-7376 http://proedujournal.com
institution Universiti Teknologi Malaysia
building UTM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Malaysia
content_source UTM Institutional Repository
url_provider http://eprints.utm.my/
language English
topic L Education (General)
spellingShingle L Education (General)
Abdul Rahman, Mohd. Anuar
Saad, Asmah
Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah
description Kajian ini bertujuan mengenalpasti tahap pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah dari aspek kebersihan peralatan, kebersihan makanan, kebersihan persekitaran dan kebersihan diri. Kajian ini menggunakan soal selidik sebagai alat kajian. Soal selidik dibina berdasarkan kepada buku Garis Panduan Kantin Sekolah. Seramai 82 responden telah terlibat dalam kajian ini iaitu terdiri daripada 62 orang AJK asrama dan 21 orang pengendali makanan. Melalui kajian rintis yang dijalankan, nilai Alpha Cronbach yang diperolehi bagi AJK asrama ialah 0.789 dan pengendali makanan pula 0.865. Data dikumpulkan dianalisis dengan menggunakan perisian “Statistical Package For Social Science” (SPSS version 14.0) untuk mendapatkan peratusan, nilai frekuensi, min,sisihan piawai, ujian-t dan ANOVA Satu Hala. Keputusan kajian menunjukkan pengendali makanan mempunyai pengetahuan sanitasi makanan yang tinggi dalam bidang pengurusan makanan. Hasil kajian juga menunjukkan tahap pengamalan sanitasi makanan dalam penyediaan dan penyajian makanan oleh pengendali makanan berada pada tahap yang tinggi. Elemen kebersihan diri pula merupakan elemen yang tertinggi diketahui dan diamalkan oleh pengendali makanan. Hasil ujian-t menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan terhadap pengamalan sanitasi makanan berdasarkan jantina responden manakala ujian ANOVA Satu Hala menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan tahap pengetahuan sanitasi mengikut pengalaman pengendali makanan. Akhirnya beberapa cadangan tindakan dan kajian lanjutan dikemukan.
format Article
author Abdul Rahman, Mohd. Anuar
Saad, Asmah
author_facet Abdul Rahman, Mohd. Anuar
Saad, Asmah
author_sort Abdul Rahman, Mohd. Anuar
title Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah
title_short Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah
title_full Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah
title_fullStr Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah
title_full_unstemmed Pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar Alor Gajah
title_sort pengetahuan dan pengamalan sanitasi makanan di dewan makan asrama sekolah menengah di bandar alor gajah
publisher Faculty of Education, Universiti Teknologi Malaysia
publishDate 2011
url http://eprints.utm.my/id/eprint/13423/1/JTVEE-2011-2-010_NEW.pdf
http://eprints.utm.my/id/eprint/13423/
http://proedujournal.com
_version_ 1643646185264644096
score 13.160551