Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras
Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderu...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | Thesis |
Language: | English |
Published: |
1994
|
Subjects: | |
Online Access: | http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf http://eprints.usm.my/61119/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.usm.eprints.61119 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.usm.eprints.61119 http://eprints.usm.my/61119/ Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras Tan, Chiew Ming T1-995 Technology(General) Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderungan retrogradasi tetapi menurunkan kelikatan puncak (Vp). Pada amnya amilogram jenis B bagi tepung beras asal telah ditukarkan kepada amilogram jenis C selepas pengolahan H-L. Tepung terolah H-L mempamerkan pengurangan dalam adsorpsi air pada mana-mana tekanan wap relatif. Pemerhatian-pemerhatian di atas mungkin disebabkan oleh pertambahan aturan yang mungkin berlaku pada kawasan amorfus dan atau berhablur dalam granul-granul kanji semasa pengolahan. Suhu pengolahan yang terlalu tinggi mungkin mengakibatkan penurunan dalam berat molekul kanji yang menggalakkan retrogradasi. 1994-02 Thesis NonPeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf Tan, Chiew Ming (1994) Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras. Masters thesis, Universiti Sains Malaysia. |
institution |
Universiti Sains Malaysia |
building |
Hamzah Sendut Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Sains Malaysia |
content_source |
USM Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.usm.my/ |
language |
English |
topic |
T1-995 Technology(General) |
spellingShingle |
T1-995 Technology(General) Tan, Chiew Ming Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
description |
Modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kirnia dan berfungsi tepung beras boleh dilakukan melalui pengolahan haba-lernbapan (H-L) atau penyepuhlindpan. Pengolahan H-L tepung beras pada 800-1300C telah didapati
meningkatkan suhu gelatinisasi amilografik (G1), kestabilan pes, dan kecenderungan retrogradasi tetapi menurunkan kelikatan puncak (Vp). Pada amnya amilogram jenis
B bagi tepung beras asal telah ditukarkan kepada amilogram jenis C selepas pengolahan H-L. Tepung terolah H-L mempamerkan pengurangan dalam adsorpsi air pada mana-mana tekanan wap relatif. Pemerhatian-pemerhatian di atas mungkin disebabkan oleh pertambahan aturan yang mungkin berlaku pada kawasan amorfus dan atau berhablur dalam granul-granul kanji semasa pengolahan. Suhu pengolahan yang terlalu tinggi mungkin mengakibatkan penurunan dalam berat molekul kanji
yang menggalakkan retrogradasi. |
format |
Thesis |
author |
Tan, Chiew Ming |
author_facet |
Tan, Chiew Ming |
author_sort |
Tan, Chiew Ming |
title |
Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_short |
Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_full |
Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_fullStr |
Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_full_unstemmed |
Modifikasi Hidrotermal Terhadap Sifat-Sifat Fiziko-Kimia Tepung Beras |
title_sort |
modifikasi hidrotermal terhadap sifat-sifat fiziko-kimia tepung beras |
publishDate |
1994 |
url |
http://eprints.usm.my/61119/1/Pages%20from%20Tan%20Chiew%20Ming.pdf http://eprints.usm.my/61119/ |
_version_ |
1811683103842762752 |
score |
13.2014675 |