Properties Of Edible Films Prepared From Fish Skin Gelatin Added With Different Fatty Acids And Their Sucrose Esters

Di antara biopolimer-biopolimer yang digunakan untuk menghasilkan filem-filem boleh makan, gelatin telah mendapat banyak perhatian kerana kebolehannya yang baik dalam membentuk filem. Walau bagaimanapun, filem-filem gelatin sangat hidrofilik justeru modifikasi adalah diperlukan untuk mengurangkan ke...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Ahmad, Nor Amalini
Format: Thesis
Language:English
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/30557/1/NOR_AMALINI_BINTI_AHMAD.pdf
http://eprints.usm.my/30557/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Di antara biopolimer-biopolimer yang digunakan untuk menghasilkan filem-filem boleh makan, gelatin telah mendapat banyak perhatian kerana kebolehannya yang baik dalam membentuk filem. Walau bagaimanapun, filem-filem gelatin sangat hidrofilik justeru modifikasi adalah diperlukan untuk mengurangkan kelemahan ini. Among biopolymers used to prepare edible films, gelatin has received much attention for its good film forming ability. However, gelatin films are very hydrophilic thus modification is needed to reduce this drawback.