Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda

Keselamatan makanan wujud apabila setiap individu, pada setiap masa, sama ada secara fizikal, sosial dan ekonomi mencapai kecukupan makanan dan nutrisi yang diperlukan untuk kehidupan yang sihat dan aktif. Akses makanan merujuk kepada keupayaan isi rumah memperolehi sumber atau hak untuk mendapat...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Ibrahim, Ahmad Zubir, Radin Badaruddin, Radin Firdaus
Format: Article
Language:English
Published: National Geographical Association of Malaysia 2014
Subjects:
Online Access:http://eprints.usm.my/30424/1/PENILAIAN_AKSES_MAKANAN_DAN_PENENTU_PERBELANJAAN_KE_ATAS_MAKANAN_DALAM_KALANGAN_PETANI_PADI_DI_KAWASAN_PENGAIRAN_MUDA.pdf
http://eprints.usm.my/30424/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.usm.eprints.30424
record_format eprints
spelling my.usm.eprints.30424 http://eprints.usm.my/30424/ Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda Ibrahim, Ahmad Zubir Radin Badaruddin, Radin Firdaus H1-99 Social sciences (General) Keselamatan makanan wujud apabila setiap individu, pada setiap masa, sama ada secara fizikal, sosial dan ekonomi mencapai kecukupan makanan dan nutrisi yang diperlukan untuk kehidupan yang sihat dan aktif. Akses makanan merujuk kepada keupayaan isi rumah memperolehi sumber atau hak untuk mendapatkan makanan yang sesuai bagi menampung keperluan diet mereka. Di kebanyakan negara membangun, golongan isi rumah yang bergantung kepada aktiviti pertanian sebagai punca pendapatan, sering dikaitkan dengan masalah keselamatan makanan. Insiden ini berlaku kerana golongan ini mempunyai kelemahan dalam pelbagai aspek modal atau aset bagi memenuhi keperluan pemakanan mereka. Untuk meninjau perihal ini, satu penilaian akses makanan di kalangan 225 isi rumah luar bandar di kawasan pengairan Muda, Kedah telah dijalankan. Hasil kajian mendapati kedai runcit, pasar dan pasar malam atau pasar tani menjadi akses utama bagi petani padi di kawasan Muda untuk mendapatkan barang makanan berbanding pasar raya dan pasar mini. Manakala analisa penentu perbelanjaan berdasarkan analisis regresi double log pula mendapati bahawa faktor pendapatan, pekerjaan sampingan, jarak ke tempat mendapat makanan, amalan berkebun dan pembelian makanan yang telah siap dimasak mempunyai hubungan yang signifikan ke atas penentuan perbelanjaan makanan. Bagi meningkatkan pendapatan petani dan seterusnya memperbaiki kuasa beli mereka, kajian ini mengemukakan beberapa langkah strategik boleh diambil khususnya oleh pihak kerajaan. National Geographical Association of Malaysia 2014 Article PeerReviewed application/pdf en http://eprints.usm.my/30424/1/PENILAIAN_AKSES_MAKANAN_DAN_PENENTU_PERBELANJAAN_KE_ATAS_MAKANAN_DALAM_KALANGAN_PETANI_PADI_DI_KAWASAN_PENGAIRAN_MUDA.pdf Ibrahim, Ahmad Zubir and Radin Badaruddin, Radin Firdaus (2014) Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda. International Journal of Environment, Society and Space, 2 (1). pp. 18-32. ISSN 2289-5299
institution Universiti Sains Malaysia
building Hamzah Sendut Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sains Malaysia
content_source USM Institutional Repository
url_provider http://eprints.usm.my/
language English
topic H1-99 Social sciences (General)
spellingShingle H1-99 Social sciences (General)
Ibrahim, Ahmad Zubir
Radin Badaruddin, Radin Firdaus
Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda
description Keselamatan makanan wujud apabila setiap individu, pada setiap masa, sama ada secara fizikal, sosial dan ekonomi mencapai kecukupan makanan dan nutrisi yang diperlukan untuk kehidupan yang sihat dan aktif. Akses makanan merujuk kepada keupayaan isi rumah memperolehi sumber atau hak untuk mendapatkan makanan yang sesuai bagi menampung keperluan diet mereka. Di kebanyakan negara membangun, golongan isi rumah yang bergantung kepada aktiviti pertanian sebagai punca pendapatan, sering dikaitkan dengan masalah keselamatan makanan. Insiden ini berlaku kerana golongan ini mempunyai kelemahan dalam pelbagai aspek modal atau aset bagi memenuhi keperluan pemakanan mereka. Untuk meninjau perihal ini, satu penilaian akses makanan di kalangan 225 isi rumah luar bandar di kawasan pengairan Muda, Kedah telah dijalankan. Hasil kajian mendapati kedai runcit, pasar dan pasar malam atau pasar tani menjadi akses utama bagi petani padi di kawasan Muda untuk mendapatkan barang makanan berbanding pasar raya dan pasar mini. Manakala analisa penentu perbelanjaan berdasarkan analisis regresi double log pula mendapati bahawa faktor pendapatan, pekerjaan sampingan, jarak ke tempat mendapat makanan, amalan berkebun dan pembelian makanan yang telah siap dimasak mempunyai hubungan yang signifikan ke atas penentuan perbelanjaan makanan. Bagi meningkatkan pendapatan petani dan seterusnya memperbaiki kuasa beli mereka, kajian ini mengemukakan beberapa langkah strategik boleh diambil khususnya oleh pihak kerajaan.
format Article
author Ibrahim, Ahmad Zubir
Radin Badaruddin, Radin Firdaus
author_facet Ibrahim, Ahmad Zubir
Radin Badaruddin, Radin Firdaus
author_sort Ibrahim, Ahmad Zubir
title Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda
title_short Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda
title_full Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda
title_fullStr Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda
title_full_unstemmed Penilaian Akses Makanan Dan Penentu Perbelanjaan Ke Atas Makanan Dalam Kalangan Petani Padi Di Kawasan Pengairan Muda
title_sort penilaian akses makanan dan penentu perbelanjaan ke atas makanan dalam kalangan petani padi di kawasan pengairan muda
publisher National Geographical Association of Malaysia
publishDate 2014
url http://eprints.usm.my/30424/1/PENILAIAN_AKSES_MAKANAN_DAN_PENENTU_PERBELANJAAN_KE_ATAS_MAKANAN_DALAM_KALANGAN_PETANI_PADI_DI_KAWASAN_PENGAIRAN_MUDA.pdf
http://eprints.usm.my/30424/
_version_ 1643707169128841216
score 13.159267