Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu

SERDANG, 29 Oktober – Seramai 10 kumpulan pelajar tahun akhir Bacelor Sains dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan produk baharu makanan yang bermutu. Sepuluh produk mereka dipamerkan sempena Hari Pengenalan Produk baharu ya...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
Format: UPM News
Language:English
Published: 2010
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/7853/1/Pelajar_UPM_hasil_produk_makanan_bermutu.pdf
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/7853/
http://www.upm.edu.my/?kat=1&aktvt=berita&kod=201011023061029181721654170
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.upm.eprints.7853
record_format eprints
spelling my.upm.eprints.78532013-05-27T07:36:50Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/7853/ Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat SERDANG, 29 Oktober – Seramai 10 kumpulan pelajar tahun akhir Bacelor Sains dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan produk baharu makanan yang bermutu. Sepuluh produk mereka dipamerkan sempena Hari Pengenalan Produk baharu yang dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPM, Prof. Dr. Mohd Fauzi Ramlan sebagai memenuhi kurikulum pengajian. Program bertujuan melahirkan pelajar yang kreatif, berdaya saing dan mampu bekerja secara berpasukan bagi memastikan produk bermutu dapat dihasilkan. Ketua Jabatan Teknologi Makanan UPM, Dr. Roselina Karim berkata program itu merupakan usaha awal yang mendedahkan pelajar menceburi sektor pembuatan makanan yang berpotensi. “Pembangunan produk mementingkan usaha R&D bagi mendapatkan ciri-ciri kesegaran, kualiti, pemakanan, pembungkusan, tempoh simpan hayat dan keselamatan produk,” katanya. Produk yang dihasilkan turut dinilai oleh juri daripada industri makanan seperti Adabi, Noraini Cookies, MARDI dan Nestle. Produk ‘Tap-A-Bite’ yang dihasilkan oleh 11 pelajar dipilih sebagai produk terbaik iaitu biskut diperbuat dari tapai pulut hitam yang membekalkan khasiat vitamin B dan sumber antioksidan. Produk ‘Sur 1 Mee’, sejenis mee segera dalam cawan memenangi tempat kedua manakala tempat ketiga dimenangi oleh produk ‘Saerat Bites’ yang merupakan snek berasaskan kurma. 2010-10-29 UPM News NonPeerReviewed application/pdf en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/7853/1/Pelajar_UPM_hasil_produk_makanan_bermutu.pdf Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (2010) Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu. [UPM News] http://www.upm.edu.my/?kat=1&aktvt=berita&kod=201011023061029181721654170
institution Universiti Putra Malaysia
building UPM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Putra Malaysia
content_source UPM Institutional Repository
url_provider http://psasir.upm.edu.my/
language English
description SERDANG, 29 Oktober – Seramai 10 kumpulan pelajar tahun akhir Bacelor Sains dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menghasilkan produk baharu makanan yang bermutu. Sepuluh produk mereka dipamerkan sempena Hari Pengenalan Produk baharu yang dirasmikan oleh Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPM, Prof. Dr. Mohd Fauzi Ramlan sebagai memenuhi kurikulum pengajian. Program bertujuan melahirkan pelajar yang kreatif, berdaya saing dan mampu bekerja secara berpasukan bagi memastikan produk bermutu dapat dihasilkan. Ketua Jabatan Teknologi Makanan UPM, Dr. Roselina Karim berkata program itu merupakan usaha awal yang mendedahkan pelajar menceburi sektor pembuatan makanan yang berpotensi. “Pembangunan produk mementingkan usaha R&D bagi mendapatkan ciri-ciri kesegaran, kualiti, pemakanan, pembungkusan, tempoh simpan hayat dan keselamatan produk,” katanya. Produk yang dihasilkan turut dinilai oleh juri daripada industri makanan seperti Adabi, Noraini Cookies, MARDI dan Nestle. Produk ‘Tap-A-Bite’ yang dihasilkan oleh 11 pelajar dipilih sebagai produk terbaik iaitu biskut diperbuat dari tapai pulut hitam yang membekalkan khasiat vitamin B dan sumber antioksidan. Produk ‘Sur 1 Mee’, sejenis mee segera dalam cawan memenangi tempat kedua manakala tempat ketiga dimenangi oleh produk ‘Saerat Bites’ yang merupakan snek berasaskan kurma.
format UPM News
author Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
spellingShingle Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu
author_facet Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
author_sort Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat
title Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu
title_short Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu
title_full Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu
title_fullStr Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu
title_full_unstemmed Pelajar UPM hasil produk makanan bermutu
title_sort pelajar upm hasil produk makanan bermutu
publishDate 2010
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/7853/1/Pelajar_UPM_hasil_produk_makanan_bermutu.pdf
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/7853/
http://www.upm.edu.my/?kat=1&aktvt=berita&kod=201011023061029181721654170
_version_ 1643823846264930304
score 13.211869