Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia

Malaysia adalah sebuah negara yang terdiri dari pelbagai bilang kaum dan agama serta etnik dan budaya. Masyarakat majmuk yang terbina menjadikan Malaysia sebuah negara yang unik. Salah satu daripada identiti budaya ialah makanan tradisional. Justeru itu, objektif kajian adalah untuk mengulas mengena...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Husin, Mohd Huzaini, Hassan, Siti Aishah
Format: Conference or Workshop Item
Language:English
Published: Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia 2019
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/76706/1/GREDUC2019-30.pdf
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/76706/
http://spel3.upm.edu.my/max/dokumen/GREDUC_GREduc2019_E-proceedings.pdf
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.upm.eprints.76706
record_format eprints
spelling my.upm.eprints.767062020-02-05T08:58:55Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/76706/ Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia Husin, Mohd Huzaini Hassan, Siti Aishah Malaysia adalah sebuah negara yang terdiri dari pelbagai bilang kaum dan agama serta etnik dan budaya. Masyarakat majmuk yang terbina menjadikan Malaysia sebuah negara yang unik. Salah satu daripada identiti budaya ialah makanan tradisional. Justeru itu, objektif kajian adalah untuk mengulas mengenai faktor-faktor yang mempengaruhi etnik dan budaya melalui perspektif makanan tradisional di Malaysia. Ulasan kajian sistematik ini melibatkan 14 hasil kajian lepas. Data kualitatif juga diperolehi untuk mendapatkan lebih maklumat terhadap hasil kajian lepas. Keputusan ulasan kajian terhadap makanan tradisional di Malaysia mendapati terdapat 6 faktor yang mempengaruhi kaum, etnik dan budaya. Ulasan kajian juga memfokuskan kepada jenis-jenis makanan di Malaysia mengikut kaum, budaya dan etnik berdasarkan faktor-faktor yang diperolehi dari pelbagai jurnal. Faktor-faktor itu ialah faktor negeri, perayaan, usia, agama, resipi dan sosiobudaya. Ia membawa kepada perubahan dalam bentuk fizikal makanan, kualiti makanan, masa, cara penyediaan dan sistem jual-beli. Pelbagai cabaran yang perlu diberi perhatian terutamanya dalam mempromosi makanan tradisional agar tidak hilang ditelan masa. Beberapa cadangan menarik turut diberi untuk penambahbaikan dan tindakan sewajarnya. Kesimpulan ulasan kajian ini membuktikan bahawa makanan tradisional telah membentuk sebuah perpaduan kaum dan etnik seterusnya menjadikan makanan tradisional di Malaysia semakin menarik dan unik untuk diterokai. Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia 2019 Conference or Workshop Item PeerReviewed text en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/76706/1/GREDUC2019-30.pdf Husin, Mohd Huzaini and Hassan, Siti Aishah (2019) Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia. In: Graduate Research in Education Seminar (GREduc 2019), 13 Dec. 2019, Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia. (pp. 303-319). http://spel3.upm.edu.my/max/dokumen/GREDUC_GREduc2019_E-proceedings.pdf
institution Universiti Putra Malaysia
building UPM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Putra Malaysia
content_source UPM Institutional Repository
url_provider http://psasir.upm.edu.my/
language English
description Malaysia adalah sebuah negara yang terdiri dari pelbagai bilang kaum dan agama serta etnik dan budaya. Masyarakat majmuk yang terbina menjadikan Malaysia sebuah negara yang unik. Salah satu daripada identiti budaya ialah makanan tradisional. Justeru itu, objektif kajian adalah untuk mengulas mengenai faktor-faktor yang mempengaruhi etnik dan budaya melalui perspektif makanan tradisional di Malaysia. Ulasan kajian sistematik ini melibatkan 14 hasil kajian lepas. Data kualitatif juga diperolehi untuk mendapatkan lebih maklumat terhadap hasil kajian lepas. Keputusan ulasan kajian terhadap makanan tradisional di Malaysia mendapati terdapat 6 faktor yang mempengaruhi kaum, etnik dan budaya. Ulasan kajian juga memfokuskan kepada jenis-jenis makanan di Malaysia mengikut kaum, budaya dan etnik berdasarkan faktor-faktor yang diperolehi dari pelbagai jurnal. Faktor-faktor itu ialah faktor negeri, perayaan, usia, agama, resipi dan sosiobudaya. Ia membawa kepada perubahan dalam bentuk fizikal makanan, kualiti makanan, masa, cara penyediaan dan sistem jual-beli. Pelbagai cabaran yang perlu diberi perhatian terutamanya dalam mempromosi makanan tradisional agar tidak hilang ditelan masa. Beberapa cadangan menarik turut diberi untuk penambahbaikan dan tindakan sewajarnya. Kesimpulan ulasan kajian ini membuktikan bahawa makanan tradisional telah membentuk sebuah perpaduan kaum dan etnik seterusnya menjadikan makanan tradisional di Malaysia semakin menarik dan unik untuk diterokai.
format Conference or Workshop Item
author Husin, Mohd Huzaini
Hassan, Siti Aishah
spellingShingle Husin, Mohd Huzaini
Hassan, Siti Aishah
Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia
author_facet Husin, Mohd Huzaini
Hassan, Siti Aishah
author_sort Husin, Mohd Huzaini
title Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia
title_short Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia
title_full Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia
title_fullStr Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia
title_full_unstemmed Etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di Malaysia
title_sort etnik dan budaya: faktor-faktor yang mempengaruhi penyediaan makanan tradisional di malaysia
publisher Faculty of Educational Studies, Universiti Putra Malaysia
publishDate 2019
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/76706/1/GREDUC2019-30.pdf
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/76706/
http://spel3.upm.edu.my/max/dokumen/GREDUC_GREduc2019_E-proceedings.pdf
_version_ 1662756561084219392
score 13.160551