Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan

Kajian ini bertujuan menentukan keberkesanan penggunaan video terhadap skor masakan murid bagi empat jenis masakan iaitu masakan pagi, tengahari, malam dan tengah malam. Rekabentuk eksperimen ini melibatkan 34 orang murid yang dibahagikan secara rawak kepada dua kumpulan iaitu kumpulan demonstrasi (...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Md Sahir, Afizal, Mohd Ayub, Ahmad Fauzi
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Putra Malaysia Press 2015
Online Access:http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/1/Keberkesanan%20penggunaan%20video%20dalam%20amali%20masakan.pdf
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/
http://www.injet.upm.edu.my/index.php/archives/volume-1-2-november-2015
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.upm.eprints.50977
record_format eprints
spelling my.upm.eprints.509772017-03-31T10:07:13Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/ Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan Md Sahir, Afizal Mohd Ayub, Ahmad Fauzi Kajian ini bertujuan menentukan keberkesanan penggunaan video terhadap skor masakan murid bagi empat jenis masakan iaitu masakan pagi, tengahari, malam dan tengah malam. Rekabentuk eksperimen ini melibatkan 34 orang murid yang dibahagikan secara rawak kepada dua kumpulan iaitu kumpulan demonstrasi (16 orang) dan kumpulan video (18 orang). Kajian yang dijalankan selama lapan minggu ini menunjukkan tidak terdapat perbezaan signifikan bagi skor masakan pagi dan tengah hari. Sementara itu, dapatan kajian menunjukkan murid yang didedahkan dengan kaedah demonstrasi mendapat skor secara signifikan lebih tinggi berbanding dengan kaedah video bagi penyediaan makan tengahari. Sebaliknya, bagi penyediaan makanan tengah malam pula menunjukkan murid yang melalui pembelajaran menggunakan video mencatat skor lebih baik berbanding kaedah demonstrasi. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan video boleh digunakan bagi amali masakan sebagai membantu guru dalam mengendalikan kelas amali tersebut. Universiti Putra Malaysia Press 2015 Article PeerReviewed application/pdf en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/1/Keberkesanan%20penggunaan%20video%20dalam%20amali%20masakan.pdf Md Sahir, Afizal and Mohd Ayub, Ahmad Fauzi (2015) Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan. International Journal of Education and Training, 1 (2). pp. 1-8. ISSN 2462-2079 http://www.injet.upm.edu.my/index.php/archives/volume-1-2-november-2015
institution Universiti Putra Malaysia
building UPM Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Putra Malaysia
content_source UPM Institutional Repository
url_provider http://psasir.upm.edu.my/
language English
description Kajian ini bertujuan menentukan keberkesanan penggunaan video terhadap skor masakan murid bagi empat jenis masakan iaitu masakan pagi, tengahari, malam dan tengah malam. Rekabentuk eksperimen ini melibatkan 34 orang murid yang dibahagikan secara rawak kepada dua kumpulan iaitu kumpulan demonstrasi (16 orang) dan kumpulan video (18 orang). Kajian yang dijalankan selama lapan minggu ini menunjukkan tidak terdapat perbezaan signifikan bagi skor masakan pagi dan tengah hari. Sementara itu, dapatan kajian menunjukkan murid yang didedahkan dengan kaedah demonstrasi mendapat skor secara signifikan lebih tinggi berbanding dengan kaedah video bagi penyediaan makan tengahari. Sebaliknya, bagi penyediaan makanan tengah malam pula menunjukkan murid yang melalui pembelajaran menggunakan video mencatat skor lebih baik berbanding kaedah demonstrasi. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa penggunaan video boleh digunakan bagi amali masakan sebagai membantu guru dalam mengendalikan kelas amali tersebut.
format Article
author Md Sahir, Afizal
Mohd Ayub, Ahmad Fauzi
spellingShingle Md Sahir, Afizal
Mohd Ayub, Ahmad Fauzi
Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan
author_facet Md Sahir, Afizal
Mohd Ayub, Ahmad Fauzi
author_sort Md Sahir, Afizal
title Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan
title_short Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan
title_full Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan
title_fullStr Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan
title_full_unstemmed Keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan
title_sort keberkesanan penggunaan video dalam amali masakan
publisher Universiti Putra Malaysia Press
publishDate 2015
url http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/1/Keberkesanan%20penggunaan%20video%20dalam%20amali%20masakan.pdf
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/50977/
http://www.injet.upm.edu.my/index.php/archives/volume-1-2-november-2015
_version_ 1643834822933610496
score 13.160551