Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan
SERDANG, 22 November - Pihak universiti dan swasta yang terbabit dalam industri makanan perlu bekerjasama dengan agensi kerajaan bagi memastikan dasar jaminan makanan akan tercapai. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata kedua-dua pihak memainkan peranan pent...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Format: | UPM News |
Language: | English |
Published: |
2010
|
Online Access: | http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/4888/1/Universiti_dan_Swasta_Perlu_Kerjasama.pdf http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/4888/ http://www.upm.edu.my/?kat=1&aktvt=berita&kod=201012063401717531721654213 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.upm.eprints.4888 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.upm.eprints.48882013-05-27T07:18:56Z http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/4888/ Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat SERDANG, 22 November - Pihak universiti dan swasta yang terbabit dalam industri makanan perlu bekerjasama dengan agensi kerajaan bagi memastikan dasar jaminan makanan akan tercapai. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata kedua-dua pihak memainkan peranan penting bagi membantu kerajaan membuat persediaan awal menghadapi krisis bekalan makanan tempatan dan global. “Kementerian akan terus memberi tumpuan meningkatkan pembangunan bioteknologi dan teknologi maklumat bagi mentransformasikan dan meningkatkan nilai tambah sektor pertanian negara pada masa depan,” katanya ketika merasmikan International Conference on Food Research anjuran Fakulti Sains Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM). Beliau berkata pendekatan mewujudkan lebih banyak pusat penyelidikan dan pembangunan, pusat inovasi, bank tisu dan bioteknologi akan memodenkan sektor pertanian selain memastikan bekalan makanan negara terjamin. “Kita perlu mempertingkatkan teknologi dalam industri pertanian bagi memperkukuhkan kedudukan industri makanan kerana sumber barangan makanan global semakin meningkat,” katanya. Sementara itu, Naib Canselor UPM, Prof. Tan Sri Datuk Dr. Nik Mustapha R. Abdullah berkata, persidangan itu merupakan platform perkongsian idea antara penyelidik dan pakar makanan untuk menghasilkan makanan berkualiti yang tahan lama. “Sebagai sebuah universiti penyelidikan, persidangan ini akan memberikan jaringan baru kepada para penyelidik dan agensi untuk membangunkan teknologi yang dapat dimanfaatkan oleh masyarakat,” katanya. 2010-11-22 UPM News NonPeerReviewed application/pdf en http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/4888/1/Universiti_dan_Swasta_Perlu_Kerjasama.pdf Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat (2010) Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan. [UPM News] http://www.upm.edu.my/?kat=1&aktvt=berita&kod=201012063401717531721654213 |
institution |
Universiti Putra Malaysia |
building |
UPM Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Putra Malaysia |
content_source |
UPM Institutional Repository |
url_provider |
http://psasir.upm.edu.my/ |
language |
English |
description |
SERDANG, 22 November - Pihak universiti dan swasta yang terbabit dalam industri makanan perlu bekerjasama dengan agensi kerajaan bagi memastikan dasar jaminan makanan akan tercapai.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata kedua-dua pihak memainkan peranan penting bagi membantu kerajaan membuat persediaan awal menghadapi krisis bekalan makanan tempatan dan global.
“Kementerian akan terus memberi tumpuan meningkatkan pembangunan bioteknologi dan teknologi maklumat bagi mentransformasikan dan meningkatkan nilai tambah sektor pertanian negara pada masa depan,” katanya ketika merasmikan International Conference on Food Research anjuran Fakulti Sains Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM).
Beliau berkata pendekatan mewujudkan lebih banyak pusat penyelidikan dan pembangunan, pusat inovasi, bank tisu dan bioteknologi akan memodenkan sektor pertanian selain memastikan bekalan makanan negara terjamin.
“Kita perlu mempertingkatkan teknologi dalam industri pertanian bagi memperkukuhkan kedudukan industri makanan kerana sumber barangan makanan global semakin meningkat,” katanya.
Sementara itu, Naib Canselor UPM, Prof. Tan Sri Datuk Dr. Nik Mustapha R. Abdullah berkata, persidangan itu merupakan platform perkongsian idea antara penyelidik dan pakar makanan untuk menghasilkan makanan berkualiti yang tahan lama.
“Sebagai sebuah universiti penyelidikan, persidangan ini akan memberikan jaringan baru kepada para penyelidik dan agensi untuk membangunkan teknologi yang dapat dimanfaatkan oleh masyarakat,” katanya. |
format |
UPM News |
author |
Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat |
spellingShingle |
Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan |
author_facet |
Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat |
author_sort |
Universiti Putra Malaysia, Bahagian Komunikasi Korporat |
title |
Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan |
title_short |
Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan |
title_full |
Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan |
title_fullStr |
Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan |
title_full_unstemmed |
Universiti dan Swasta Perlu Kerjasama Capai Dasar Jaminan Makanan |
title_sort |
universiti dan swasta perlu kerjasama capai dasar jaminan makanan |
publishDate |
2010 |
url |
http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/4888/1/Universiti_dan_Swasta_Perlu_Kerjasama.pdf http://psasir.upm.edu.my/id/eprint/4888/ http://www.upm.edu.my/?kat=1&aktvt=berita&kod=201012063401717531721654213 |
_version_ |
1643823028460584960 |
score |
13.211869 |