Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)
Keusahawanan makanan tradisi di Beaufort-Membakut adalah berasaskan makanan suku kaumnya seperti produk makanan tuhau, jeruk bambangan, ambuyat, kuih jala dan kuih sapit. Sejak negara dilanda pandemik COVID-19, pelbagai sektor ekonomi kian merudum sekali gus merencatkan ekonomi skala mikro di daerah...
Saved in:
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English English |
Published: |
Quantum Academic
2023
|
Subjects: | |
Online Access: | https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/1/ABSTRACT.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/2/FULL%20TEXT.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/ https://doi.org/10.55197/qjssh.v4i5.281 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.ums.eprints.38743 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.ums.eprints.387432024-05-24T01:38:46Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/ Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ALOY, J. J Yusoh, M. P MARJUN, A. J OSIN, N RA643-645 Disease (Communicable and noninfectious) and public health TX642-840 Cooking Keusahawanan makanan tradisi di Beaufort-Membakut adalah berasaskan makanan suku kaumnya seperti produk makanan tuhau, jeruk bambangan, ambuyat, kuih jala dan kuih sapit. Sejak negara dilanda pandemik COVID-19, pelbagai sektor ekonomi kian merudum sekali gus merencatkan ekonomi skala mikro di daerah ini. Penjualan serta permintaan terhadap produk makanan tradisi kian terjejas memberikan cabaran kepada pengusaha untuk terus bertahan, apatah lagi selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) oleh kerajaan Malaysia. Justeru, timbul persoalan terhadap sejauh manakah pengusaha di daerah ini resilien sepanjang tempoh PKP dilaksanakan. Makalah ini bertujuan untuk mengenal pasti resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut dalam meningkatkan permintaan produk sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Reka bentuk kajian yang digunakan ialah pendekatan penerokaan dengan mengaplikasikan kaedah kualitatif sebagai kaedah utama penyelidikan. Teknik pengumpulan data yang digunakan ialah temu bual secara mendalam dengan menggunakan panduan soalan temu bual, temu bual secara tidak langsung dan pemerhatian. Dapatan kajian menunjukkan resilien usahawan makanan tradisi skala mikro sepanjang tempoh PKP adalah (i) berjimat-cermat dalam perbelanjaan, (ii) mengubah norma strategi pemasaran, (iii) tidak membuat pinjaman wang, (iv) menghadkan pengeluaran produk. Sebagai rumusan, usahawan makanan tradisi mempunyai peranan yang signifikan dalam meningkatkan taraf hidup penduduk luar bandar dan melestarikan makanan tradisi suku kaum di negeri Sabah. Secara tidak langsung ia berupaya meningkatkan sumbangan golongan usahawan makanan tradisi kepada ekonomi rumahtangga, kepada komuniti setempat dan akhirnya kepada pembangunan keusahawanan makanan tradisi di peringkat tempatan dan kebangsaan. Quantum Academic 2023 Article NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/1/ABSTRACT.pdf text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/2/FULL%20TEXT.pdf ALOY, J. J and Yusoh, M. P and MARJUN, A. J and OSIN, N (2023) Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Quantum journal of social sciences and humanities, 4 (5). pp. 1-20. ISSN 1881-1941 https://doi.org/10.55197/qjssh.v4i5.281 |
institution |
Universiti Malaysia Sabah |
building |
UMS Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Malaysia Sabah |
content_source |
UMS Institutional Repository |
url_provider |
http://eprints.ums.edu.my/ |
language |
English English |
topic |
RA643-645 Disease (Communicable and noninfectious) and public health TX642-840 Cooking |
spellingShingle |
RA643-645 Disease (Communicable and noninfectious) and public health TX642-840 Cooking ALOY, J. J Yusoh, M. P MARJUN, A. J OSIN, N Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) |
description |
Keusahawanan makanan tradisi di Beaufort-Membakut adalah berasaskan makanan suku kaumnya seperti produk makanan tuhau, jeruk bambangan, ambuyat, kuih jala dan kuih sapit. Sejak negara dilanda pandemik COVID-19, pelbagai sektor ekonomi kian merudum sekali gus merencatkan ekonomi skala mikro di daerah ini. Penjualan serta permintaan terhadap produk makanan tradisi kian terjejas memberikan cabaran kepada pengusaha untuk terus bertahan, apatah lagi selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) oleh kerajaan Malaysia. Justeru, timbul persoalan terhadap sejauh manakah pengusaha di daerah ini resilien sepanjang tempoh PKP dilaksanakan. Makalah ini bertujuan untuk mengenal pasti resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut dalam meningkatkan permintaan produk sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan. Reka bentuk kajian yang digunakan ialah pendekatan penerokaan dengan mengaplikasikan kaedah kualitatif sebagai kaedah utama penyelidikan. Teknik pengumpulan data yang digunakan ialah temu bual secara mendalam dengan menggunakan panduan soalan temu bual, temu bual secara tidak langsung dan pemerhatian. Dapatan kajian menunjukkan resilien usahawan makanan tradisi skala mikro sepanjang tempoh PKP adalah (i) berjimat-cermat dalam perbelanjaan, (ii) mengubah norma strategi pemasaran, (iii) tidak membuat pinjaman wang, (iv) menghadkan pengeluaran produk. Sebagai rumusan, usahawan makanan tradisi mempunyai peranan yang signifikan dalam meningkatkan taraf hidup penduduk luar bandar dan melestarikan makanan tradisi suku kaum di negeri Sabah. Secara tidak langsung ia berupaya meningkatkan sumbangan golongan usahawan makanan tradisi kepada ekonomi rumahtangga, kepada komuniti setempat dan akhirnya kepada pembangunan keusahawanan makanan tradisi di peringkat tempatan dan kebangsaan. |
format |
Article |
author |
ALOY, J. J Yusoh, M. P MARJUN, A. J OSIN, N |
author_facet |
ALOY, J. J Yusoh, M. P MARJUN, A. J OSIN, N |
author_sort |
ALOY, J. J |
title |
Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) |
title_short |
Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) |
title_full |
Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) |
title_fullStr |
Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) |
title_full_unstemmed |
Resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di Beaufort-Membakut sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) |
title_sort |
resilien usahawan makanan tradisi skala mikro di beaufort-membakut sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan (pkp) |
publisher |
Quantum Academic |
publishDate |
2023 |
url |
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/1/ABSTRACT.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/2/FULL%20TEXT.pdf https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/38743/ https://doi.org/10.55197/qjssh.v4i5.281 |
_version_ |
1800089068817612800 |
score |
13.211869 |