Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19

Tujuan kertas kerja ini adalah untuk membincangkan inovasi yang boleh dihasilkan berasaskan kepada kearifan tempatan sebagai kaedah menguruskan sumber pertanian semasa pandemik COVID-19 di Ranau, Sabah. Pengurusan sumber pertanian merupakan agenda penting dalam tempoh pandemik yang tercetus pada awa...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Jurry Foo, Colonius Atang, Jalihah Mohd Shah, Harifah Mohd Noor, Kee Y. Sabariah Kee Mohd Yussof, Intan Soliha Ibrahim, Mansoor Abdul Hamid, Marja Azlima Omar, Pauline Yong Pau Lin, Suriyanahh Laude
Format: Proceedings
Language:English
English
Published: Fakulti Sains Sosial Dan Kemanusiaan, UMS 2021
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/2/Inovasi%20daripada%20kearifan%20tempatan%20semasa%20pandemik%20covid-19-ABSTRACT.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/1/Inovasi%20daripada%20kearifan%20tempatan%20semasa%20pandemik%20covid-19.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/
http://anyflip.com/wsfd/ohpp/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.ums.eprints.30735
record_format eprints
spelling my.ums.eprints.307352021-09-22T07:49:45Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/ Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19 Jurry Foo Colonius Atang Jalihah Mohd Shah Harifah Mohd Noor Kee Y. Sabariah Kee Mohd Yussof Intan Soliha Ibrahim Mansoor Abdul Hamid Marja Azlima Omar Pauline Yong Pau Lin Suriyanahh Laude HC10-1085 Economic history and conditions TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Tujuan kertas kerja ini adalah untuk membincangkan inovasi yang boleh dihasilkan berasaskan kepada kearifan tempatan sebagai kaedah menguruskan sumber pertanian semasa pandemik COVID-19 di Ranau, Sabah. Pengurusan sumber pertanian merupakan agenda penting dalam tempoh pandemik yang tercetus pada awal tahun 2020. Bagi mendapatkan maklumat awal kerja mengumpul data dilakukan melalui pemerhatian, temu bual dengan pengusaha pertanian dan melalui kajian kepustakaan. Hasil kajian mendapati bahawa Tindakan mengoptimumkan kearifan tempatan dalam menguruskan sumber pertanian menunjukkan beberapa kesan positif termasuk cetusan kreativiti, pewujudan peluang perniagaan dan peluang mengurangkan risiko lambakan sayuran dan pembaziran sumber. Fakulti Sains Sosial Dan Kemanusiaan, UMS 2021-04-21 Proceedings PeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/2/Inovasi%20daripada%20kearifan%20tempatan%20semasa%20pandemik%20covid-19-ABSTRACT.pdf text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/1/Inovasi%20daripada%20kearifan%20tempatan%20semasa%20pandemik%20covid-19.pdf Jurry Foo and Colonius Atang and Jalihah Mohd Shah and Harifah Mohd Noor and Kee Y. Sabariah Kee Mohd Yussof and Intan Soliha Ibrahim and Mansoor Abdul Hamid and Marja Azlima Omar and Pauline Yong Pau Lin and Suriyanahh Laude (2021) Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19. http://anyflip.com/wsfd/ohpp/
institution Universiti Malaysia Sabah
building UMS Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sabah
content_source UMS Institutional Repository
url_provider http://eprints.ums.edu.my/
language English
English
topic HC10-1085 Economic history and conditions
TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
spellingShingle HC10-1085 Economic history and conditions
TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Jurry Foo
Colonius Atang
Jalihah Mohd Shah
Harifah Mohd Noor
Kee Y. Sabariah Kee Mohd Yussof
Intan Soliha Ibrahim
Mansoor Abdul Hamid
Marja Azlima Omar
Pauline Yong Pau Lin
Suriyanahh Laude
Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19
description Tujuan kertas kerja ini adalah untuk membincangkan inovasi yang boleh dihasilkan berasaskan kepada kearifan tempatan sebagai kaedah menguruskan sumber pertanian semasa pandemik COVID-19 di Ranau, Sabah. Pengurusan sumber pertanian merupakan agenda penting dalam tempoh pandemik yang tercetus pada awal tahun 2020. Bagi mendapatkan maklumat awal kerja mengumpul data dilakukan melalui pemerhatian, temu bual dengan pengusaha pertanian dan melalui kajian kepustakaan. Hasil kajian mendapati bahawa Tindakan mengoptimumkan kearifan tempatan dalam menguruskan sumber pertanian menunjukkan beberapa kesan positif termasuk cetusan kreativiti, pewujudan peluang perniagaan dan peluang mengurangkan risiko lambakan sayuran dan pembaziran sumber.
format Proceedings
author Jurry Foo
Colonius Atang
Jalihah Mohd Shah
Harifah Mohd Noor
Kee Y. Sabariah Kee Mohd Yussof
Intan Soliha Ibrahim
Mansoor Abdul Hamid
Marja Azlima Omar
Pauline Yong Pau Lin
Suriyanahh Laude
author_facet Jurry Foo
Colonius Atang
Jalihah Mohd Shah
Harifah Mohd Noor
Kee Y. Sabariah Kee Mohd Yussof
Intan Soliha Ibrahim
Mansoor Abdul Hamid
Marja Azlima Omar
Pauline Yong Pau Lin
Suriyanahh Laude
author_sort Jurry Foo
title Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19
title_short Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19
title_full Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19
title_fullStr Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19
title_full_unstemmed Inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19
title_sort inovasi daripada kearifan tempatan semasa pandemik covid-19
publisher Fakulti Sains Sosial Dan Kemanusiaan, UMS
publishDate 2021
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/2/Inovasi%20daripada%20kearifan%20tempatan%20semasa%20pandemik%20covid-19-ABSTRACT.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/1/Inovasi%20daripada%20kearifan%20tempatan%20semasa%20pandemik%20covid-19.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/30735/
http://anyflip.com/wsfd/ohpp/
_version_ 1760230803608961024
score 13.19449