Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut

Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai pera...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mohamad Asraf Mattasin
Format: Academic Exercise
Language:English
Published: 2008
Subjects:
Online Access:https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.ums.eprints.20148
record_format eprints
spelling my.ums.eprints.201482018-06-05T00:33:08Z https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/ Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut Mohamad Asraf Mattasin TX341-641 Nutrition. Foods and food supply Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai perasa tambahan dan biskut yang tidak mempunyai perasa tambahan. Peralatan Likens dan Nickerson dan Vigraux digunakan untuk mengekstrak sebatian perasa manakala peralatan Kromatografi Gas- Pengesan Nyalaan Ion (GC-FID) digunakan untuk analisis sebatian perasa. Untuk menentukan sebatian perasa, peralatan kromatografi gas (GC-FID) digunakan Sebatian perisa yang dikaji adalah sebatian pirazina iaitu 2,3 dimetilpirazina, 2,5 dimetilpirazina, dan 2,6 dimetilpirazina. Hanya sampel krim kraker yang mengandungi 2,3-DMP dan 2,5-DMP manakala sampel-sampel lain tidak mengandungi sebatian pirazina yang dapat dikesan. 2008 Academic Exercise NonPeerReviewed text en https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf Mohamad Asraf Mattasin (2008) Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut. Universiti Malaysia Sabah.
institution Universiti Malaysia Sabah
building UMS Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Sabah
content_source UMS Institutional Repository
url_provider http://eprints.ums.edu.my/
language English
topic TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
spellingShingle TX341-641 Nutrition. Foods and food supply
Mohamad Asraf Mattasin
Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
description Kajian dilakukan untuk menentukan sebatian perasa yang terdapat di dalam pelbagai sampel biskut dari pelbagai jenis dan pelbagai jenama. Sampel biskut yang dikaji mempunyai perasa krim kraker, gandum dan bijan serta satu jenis kawalan bagi membandingkan keputusan antara biskut yang mempunyai perasa tambahan dan biskut yang tidak mempunyai perasa tambahan. Peralatan Likens dan Nickerson dan Vigraux digunakan untuk mengekstrak sebatian perasa manakala peralatan Kromatografi Gas- Pengesan Nyalaan Ion (GC-FID) digunakan untuk analisis sebatian perasa. Untuk menentukan sebatian perasa, peralatan kromatografi gas (GC-FID) digunakan Sebatian perisa yang dikaji adalah sebatian pirazina iaitu 2,3 dimetilpirazina, 2,5 dimetilpirazina, dan 2,6 dimetilpirazina. Hanya sampel krim kraker yang mengandungi 2,3-DMP dan 2,5-DMP manakala sampel-sampel lain tidak mengandungi sebatian pirazina yang dapat dikesan.
format Academic Exercise
author Mohamad Asraf Mattasin
author_facet Mohamad Asraf Mattasin
author_sort Mohamad Asraf Mattasin
title Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_short Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_full Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_fullStr Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_full_unstemmed Penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
title_sort penentuan sebatian perasa daripada pelbagai jenis biskut
publishDate 2008
url https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/1/Penentuan%20sebatian%20perasa.pdf
https://eprints.ums.edu.my/id/eprint/20148/
_version_ 1760229676478889984
score 13.209306