Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana

Penyelidikan ini dihasilkan bertujuan untuk mempromosikan minuman susu kambing melalui merekabentuk kotak minuman yang belum terdapat dalam pasaran. Menurut Nigel Theobald and Belinda Winder dalam buku penulisan mereka bertajuk Packaging Closures and Sealing Systems. Istilah 'kotak minuman'...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mohd Zairul Nizam Mat Saat
Format: Undergraduate Final Project Report
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://discol.umk.edu.my/id/eprint/5296/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.umk.eprints.5296
record_format eprints
spelling my.umk.eprints.52962022-05-23T08:40:37Z http://discol.umk.edu.my/id/eprint/5296/ Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana Mohd Zairul Nizam Mat Saat N Visual arts (General) For photography, see TR Penyelidikan ini dihasilkan bertujuan untuk mempromosikan minuman susu kambing melalui merekabentuk kotak minuman yang belum terdapat dalam pasaran. Menurut Nigel Theobald and Belinda Winder dalam buku penulisan mereka bertajuk Packaging Closures and Sealing Systems. Istilah 'kotak minuman' pada asalnya digunakan melalui penggunaan bahan kertas yang dilengkapi dengan hujung logam. Kotak minuman telah dibangunkan dalam tahun 1903 di Amerika Syarikat dan Jerman untuk menggantikan botol kaca untuk bungkusan susu segar.Kotak minuman menggunakan 85% papan kertas. Oleh itu,bahan yang digunakan adalah mesra alam dimana boleh dikitar semula. Kegunaan pembungkusan kotak minuman amat penting untuk mengekalkan jangka hayat minuman tersebut. Kotak minuman juga dapat melindungi daripada biological, fizikal, microbial, campuran kimia,wap air dan pencahayaan.Kajian akan dilakukan untuk mencari reka bentuk dan rekaan corak yang mampu menarik pengguna. Kajian ini akan merangkumi elemen yang harus terdapat dalam sesebuah minuman kotak seperti penggunaan warna, tipografi dan imej yang sesuai. Kajian ini penting untuk menggalakkan penggunaan produk yang berasaskan susu kambing sebagai minuman susu berkhasiat kedua terbaik selepas susu ibu. Tanpa ketiadaan pembungkusan susu kambing dalam bentuk kotak, industri kecil dan sederhana tidak akan dapat mengkomersialkan produk tersebut ke peringkat lebih tinggi. 2015 Undergraduate Final Project Report NonPeerReviewed Mohd Zairul Nizam Mat Saat (2015) Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana. Final Year Project thesis, Universiti Malaysia Kelantan.
institution Universiti Malaysia Kelantan
building Perpustakaan Universiti Malaysia Kelantan
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Kelantan
content_source UMK Institutional Repository
url_provider http://umkeprints.umk.edu.my/
topic N Visual arts (General) For photography, see TR
spellingShingle N Visual arts (General) For photography, see TR
Mohd Zairul Nizam Mat Saat
Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana
description Penyelidikan ini dihasilkan bertujuan untuk mempromosikan minuman susu kambing melalui merekabentuk kotak minuman yang belum terdapat dalam pasaran. Menurut Nigel Theobald and Belinda Winder dalam buku penulisan mereka bertajuk Packaging Closures and Sealing Systems. Istilah 'kotak minuman' pada asalnya digunakan melalui penggunaan bahan kertas yang dilengkapi dengan hujung logam. Kotak minuman telah dibangunkan dalam tahun 1903 di Amerika Syarikat dan Jerman untuk menggantikan botol kaca untuk bungkusan susu segar.Kotak minuman menggunakan 85% papan kertas. Oleh itu,bahan yang digunakan adalah mesra alam dimana boleh dikitar semula. Kegunaan pembungkusan kotak minuman amat penting untuk mengekalkan jangka hayat minuman tersebut. Kotak minuman juga dapat melindungi daripada biological, fizikal, microbial, campuran kimia,wap air dan pencahayaan.Kajian akan dilakukan untuk mencari reka bentuk dan rekaan corak yang mampu menarik pengguna. Kajian ini akan merangkumi elemen yang harus terdapat dalam sesebuah minuman kotak seperti penggunaan warna, tipografi dan imej yang sesuai. Kajian ini penting untuk menggalakkan penggunaan produk yang berasaskan susu kambing sebagai minuman susu berkhasiat kedua terbaik selepas susu ibu. Tanpa ketiadaan pembungkusan susu kambing dalam bentuk kotak, industri kecil dan sederhana tidak akan dapat mengkomersialkan produk tersebut ke peringkat lebih tinggi.
format Undergraduate Final Project Report
author Mohd Zairul Nizam Mat Saat
author_facet Mohd Zairul Nizam Mat Saat
author_sort Mohd Zairul Nizam Mat Saat
title Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana
title_short Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana
title_full Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana
title_fullStr Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana
title_full_unstemmed Merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana
title_sort merekabentuk kotak minuman susu kambing : keberkesanan terhadap industri kecil dan sederhana
publishDate 2015
url http://discol.umk.edu.my/id/eprint/5296/
_version_ 1763303533697826816
score 13.214268