Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak

Mandai merupakan sejenis makanan tradisi masyarakat Banjar yang sering dianggap sebagai unik dan mempunyai keistimewaannya tersendiri. Isu-isu seperti kekurangan modal insan yang mempunyai kemahiran dalam pembuatan makanan tradisional, timbulnya rasa minat yang tipis dalam diri generasi muda serta k...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Ainul Hidayah, Ismail
Format: Undergraduate Final Project Report
Published: 2019
Online Access:http://discol.umk.edu.my/id/eprint/4436/
http://ftkw.umk.edu.my
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.umk.eprints.4436
record_format eprints
spelling my.umk.eprints.44362022-05-23T08:26:57Z http://discol.umk.edu.my/id/eprint/4436/ Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak Ainul Hidayah, Ismail Mandai merupakan sejenis makanan tradisi masyarakat Banjar yang sering dianggap sebagai unik dan mempunyai keistimewaannya tersendiri. Isu-isu seperti kekurangan modal insan yang mempunyai kemahiran dalam pembuatan makanan tradisional, timbulnya rasa minat yang tipis dalam diri generasi muda serta kelambakan santapan moden menjadi ancaman terhadap budaya makanan tradisi sesebuah masyarakat. Oleh itu, kajian ini telah dilakukan untuk mengetahui sejarah dan perkembangan Mandai sebagai makanan tradisional masyarakat Banjar di Malaysia, mengenalpasti penyediaan Mandai dan juga mengkaji sejauh mana penerimaan masyarakat tempatan dalam konteks sosial di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak. Penyelidikan ini telah dilengkapkan dengan menggunakan kaedah campuran iaitu Kualitatif dan juga Kuantitatif. Hasil kajan menunjukkan bahawa masyarakat Banjar telah berakar umbi dari keturunan Melayu di Kalimantan, Indonesia dan hidangan luar biasa ini dipercayai menyimpan sejarah tersendiri selaras dengan konsep Fungsionalisme. Kewujudan Mandai memainkan peranan penting dalam mengikat talian hubungan yang kukuh sesama mereka yang terdiri daripada suku etnik Melayu, Banjar dan Jawa yang telah hidup secara bersama dan melalui fasa asimilasi budaya yang halus. Makanan tradisi sesebuah masyarakat Warisan Tidak Ketara seperti perlulah dipelihara untuk golongan pelapis warisan dalam merentas zaman teknologi yang serba canggih ini. 2019 Undergraduate Final Project Report NonPeerReviewed Ainul Hidayah, Ismail (2019) Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak. Final Year Project thesis, Universiti Malaysia Kelantan (UMK). http://ftkw.umk.edu.my
institution Universiti Malaysia Kelantan
building Perpustakaan Universiti Malaysia Kelantan
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Malaysia Kelantan
content_source UMK Institutional Repository
url_provider http://umkeprints.umk.edu.my/
description Mandai merupakan sejenis makanan tradisi masyarakat Banjar yang sering dianggap sebagai unik dan mempunyai keistimewaannya tersendiri. Isu-isu seperti kekurangan modal insan yang mempunyai kemahiran dalam pembuatan makanan tradisional, timbulnya rasa minat yang tipis dalam diri generasi muda serta kelambakan santapan moden menjadi ancaman terhadap budaya makanan tradisi sesebuah masyarakat. Oleh itu, kajian ini telah dilakukan untuk mengetahui sejarah dan perkembangan Mandai sebagai makanan tradisional masyarakat Banjar di Malaysia, mengenalpasti penyediaan Mandai dan juga mengkaji sejauh mana penerimaan masyarakat tempatan dalam konteks sosial di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak. Penyelidikan ini telah dilengkapkan dengan menggunakan kaedah campuran iaitu Kualitatif dan juga Kuantitatif. Hasil kajan menunjukkan bahawa masyarakat Banjar telah berakar umbi dari keturunan Melayu di Kalimantan, Indonesia dan hidangan luar biasa ini dipercayai menyimpan sejarah tersendiri selaras dengan konsep Fungsionalisme. Kewujudan Mandai memainkan peranan penting dalam mengikat talian hubungan yang kukuh sesama mereka yang terdiri daripada suku etnik Melayu, Banjar dan Jawa yang telah hidup secara bersama dan melalui fasa asimilasi budaya yang halus. Makanan tradisi sesebuah masyarakat Warisan Tidak Ketara seperti perlulah dipelihara untuk golongan pelapis warisan dalam merentas zaman teknologi yang serba canggih ini.
format Undergraduate Final Project Report
author Ainul Hidayah, Ismail
spellingShingle Ainul Hidayah, Ismail
Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak
author_facet Ainul Hidayah, Ismail
author_sort Ainul Hidayah, Ismail
title Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak
title_short Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak
title_full Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak
title_fullStr Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak
title_full_unstemmed Mandai : Makanan Tradisional Masyarakat Banjar di FELDA Gunung Besout 4, Sungkai, Perak
title_sort mandai : makanan tradisional masyarakat banjar di felda gunung besout 4, sungkai, perak
publishDate 2019
url http://discol.umk.edu.my/id/eprint/4436/
http://ftkw.umk.edu.my
_version_ 1763303413955690496
score 13.214268