Rekabentuk Korporat Identiti Produk PKS Tempatan: Keropok Ikan Segera Cap Pinggan

Penjenamaan dan pembungkusan merupakan medium yang sangat penting dalam sesuatu produk makanan. Penjenamaan juga akan membentuk identiti, hak cipta, serta produk yang mampu dikenali oleh pelanggan. Pemilihan pembungkusan yang bersesuaian dan reka grafik pembungkusan merupakan elemen yang penting bag...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Tuan Muhammad Hariri Tuan Mohd Nawawi
Format: Undergraduate Final Project Report
Language:English
Published: 2021
Online Access:http://discol.umk.edu.my/id/eprint/4049/1/TUAN%20MUHAMMAD%20HARIRI%20C17B0486.pdf
http://discol.umk.edu.my/id/eprint/4049/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:Penjenamaan dan pembungkusan merupakan medium yang sangat penting dalam sesuatu produk makanan. Penjenamaan juga akan membentuk identiti, hak cipta, serta produk yang mampu dikenali oleh pelanggan. Pemilihan pembungkusan yang bersesuaian dan reka grafik pembungkusan merupakan elemen yang penting bagi memenuhi kriteria sesuatu produk makanan itu. Selain itu, penjenamaan merangkumi pelbagai perubahan yang dilakukan daripada sebelum ini terutamanya dari segi logo, bentuk pembungkusan, jenama, tipografi, warna dan illustrasi rekaan. Tambahan pula, penjenamaan akan memberi satu bentuk identiti baru dan hak cipta kepada pengusaha tersebut sekali gus mampu memberi imej baru kepada produk tersebut. Dengan adanya penjenamaan ini ia mampu menyelesaikan masalah persaingan dan menjaga kualiti produk serta dapat menjana keuntungan kepada pengusaha dari segi pemasaran produk. Oleh itu, terbuktilah bahawa penjenamaan merupakan kompenen yang amat penting dalam produk makanan terutamanya Perusahaan Kecil Sederhana (PKS) untuk menjadi produk yang mampu dikenali ramai.