Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan

Kuih Loyang, juga dikenali sebagai kuih rose atau kuih kapit, merupakan sejenis hidangan manis tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia, Singapura, Indonesia, dan Brunei. Nama "kuih loyang" berasal dari perkataan Melayu "kuih,"...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir, Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila
Format: Monograph
Language:English
Published: Universiti TeknologI MARA,Selangor 2023
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/1/98302.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.98302
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.983022024-08-19T16:14:14Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/ Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila Oral history Kuih Loyang, juga dikenali sebagai kuih rose atau kuih kapit, merupakan sejenis hidangan manis tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia, Singapura, Indonesia, dan Brunei. Nama "kuih loyang" berasal dari perkataan Melayu "kuih," yang merujuk kepada pelbagai jenis kuih dan pastri tradisional, dan "loyang," iaitu acuan tembaga tradisional yang digunakan untuk membuat kuih yang berbentuk halus dan berseni ini. Acuan Kuih Loyang biasanya mempunyai reka bentuk bunga yang rumit, memberi kuih ini penampilan yang unik dan menarik. Bahan-bahan utama yang digunakan dalam pembuatan Kuih Loyang adalah tepung beras, tepung gandum, telur, santan, dan gula. Adunan kuih ini kemudian dicurahkan ke dalam acuan Loyang dan digoreng sehingga menjadi rangup dan berwarna keemasan. Selepas digoreng, kuih berbentuk bunga yang lembut ini dikeluarkan dari acuan dan dibiarkan sejuk dan keras. Kuih loyang mempunyai tekstur rangup yang menyenangkan dan rasa sedikit manis dengan sentuhan kelapa yang lazat. la adalah hidangan yang memikat hati, dinikmati oleh semua golongan pada perayaan dan majlis di kalangan komuniti. Pembuatan kuih loyang bukan sahaja merupakan tradisi kuliner, tetapi juga satu seni, kerana untuk mencapai kuih yang berbentuk sempurna dan rangup memerlukan kemahiran dan latihan yang baik. Universiti TeknologI MARA,Selangor 2023 Monograph NonPeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/1/98302.pdf Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan. (2023) Oral History Report. Universiti TeknologI MARA,Selangor. (Unpublished)
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic Oral history
spellingShingle Oral history
Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir
Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila
Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan
description Kuih Loyang, juga dikenali sebagai kuih rose atau kuih kapit, merupakan sejenis hidangan manis tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia, Singapura, Indonesia, dan Brunei. Nama "kuih loyang" berasal dari perkataan Melayu "kuih," yang merujuk kepada pelbagai jenis kuih dan pastri tradisional, dan "loyang," iaitu acuan tembaga tradisional yang digunakan untuk membuat kuih yang berbentuk halus dan berseni ini. Acuan Kuih Loyang biasanya mempunyai reka bentuk bunga yang rumit, memberi kuih ini penampilan yang unik dan menarik. Bahan-bahan utama yang digunakan dalam pembuatan Kuih Loyang adalah tepung beras, tepung gandum, telur, santan, dan gula. Adunan kuih ini kemudian dicurahkan ke dalam acuan Loyang dan digoreng sehingga menjadi rangup dan berwarna keemasan. Selepas digoreng, kuih berbentuk bunga yang lembut ini dikeluarkan dari acuan dan dibiarkan sejuk dan keras. Kuih loyang mempunyai tekstur rangup yang menyenangkan dan rasa sedikit manis dengan sentuhan kelapa yang lazat. la adalah hidangan yang memikat hati, dinikmati oleh semua golongan pada perayaan dan majlis di kalangan komuniti. Pembuatan kuih loyang bukan sahaja merupakan tradisi kuliner, tetapi juga satu seni, kerana untuk mencapai kuih yang berbentuk sempurna dan rangup memerlukan kemahiran dan latihan yang baik.
format Monograph
author Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir
Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila
author_facet Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir
Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila
author_sort Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir
title Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan
title_short Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan
title_full Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan
title_fullStr Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan
title_full_unstemmed Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan
title_sort transkrip temu bual bersama puan mazliha binti zainuddin dan puan siti aisyah binti aran mengenai pembuatan kuih loyang/ muhammad khairul amir abdul kadir and nur kamielia laila mohd hamizan
publisher Universiti TeknologI MARA,Selangor
publishDate 2023
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/1/98302.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/
_version_ 1808976028127723520
score 13.211869