Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan
Kuih Loyang, juga dikenali sebagai kuih rose atau kuih kapit, merupakan sejenis hidangan manis tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia, Singapura, Indonesia, dan Brunei. Nama "kuih loyang" berasal dari perkataan Melayu "kuih,"...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Monograph |
Language: | English |
Published: |
Universiti TeknologI MARA,Selangor
2023
|
Subjects: | |
Online Access: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/1/98302.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my.uitm.ir.98302 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my.uitm.ir.983022024-08-19T16:14:14Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/ Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila Oral history Kuih Loyang, juga dikenali sebagai kuih rose atau kuih kapit, merupakan sejenis hidangan manis tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia, Singapura, Indonesia, dan Brunei. Nama "kuih loyang" berasal dari perkataan Melayu "kuih," yang merujuk kepada pelbagai jenis kuih dan pastri tradisional, dan "loyang," iaitu acuan tembaga tradisional yang digunakan untuk membuat kuih yang berbentuk halus dan berseni ini. Acuan Kuih Loyang biasanya mempunyai reka bentuk bunga yang rumit, memberi kuih ini penampilan yang unik dan menarik. Bahan-bahan utama yang digunakan dalam pembuatan Kuih Loyang adalah tepung beras, tepung gandum, telur, santan, dan gula. Adunan kuih ini kemudian dicurahkan ke dalam acuan Loyang dan digoreng sehingga menjadi rangup dan berwarna keemasan. Selepas digoreng, kuih berbentuk bunga yang lembut ini dikeluarkan dari acuan dan dibiarkan sejuk dan keras. Kuih loyang mempunyai tekstur rangup yang menyenangkan dan rasa sedikit manis dengan sentuhan kelapa yang lazat. la adalah hidangan yang memikat hati, dinikmati oleh semua golongan pada perayaan dan majlis di kalangan komuniti. Pembuatan kuih loyang bukan sahaja merupakan tradisi kuliner, tetapi juga satu seni, kerana untuk mencapai kuih yang berbentuk sempurna dan rangup memerlukan kemahiran dan latihan yang baik. Universiti TeknologI MARA,Selangor 2023 Monograph NonPeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/1/98302.pdf Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan. (2023) Oral History Report. Universiti TeknologI MARA,Selangor. (Unpublished) |
institution |
Universiti Teknologi Mara |
building |
Tun Abdul Razak Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Teknologi Mara |
content_source |
UiTM Institutional Repository |
url_provider |
http://ir.uitm.edu.my/ |
language |
English |
topic |
Oral history |
spellingShingle |
Oral history Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan |
description |
Kuih Loyang, juga dikenali sebagai kuih rose atau kuih kapit, merupakan sejenis hidangan
manis tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia, Singapura, Indonesia, dan Brunei. Nama "kuih loyang" berasal dari perkataan Melayu "kuih," yang merujuk kepada pelbagai jenis kuih dan pastri tradisional, dan "loyang," iaitu acuan tembaga tradisional yang digunakan untuk membuat kuih yang berbentuk halus dan berseni ini. Acuan Kuih Loyang biasanya mempunyai reka bentuk bunga yang rumit, memberi kuih ini penampilan yang unik dan menarik. Bahan-bahan utama yang digunakan dalam pembuatan Kuih Loyang adalah tepung beras, tepung gandum, telur, santan, dan gula. Adunan kuih ini kemudian dicurahkan ke dalam acuan Loyang dan digoreng sehingga menjadi rangup dan berwarna keemasan. Selepas digoreng, kuih berbentuk bunga yang lembut ini dikeluarkan dari acuan dan dibiarkan sejuk dan keras. Kuih loyang mempunyai tekstur rangup yang menyenangkan dan rasa sedikit manis dengan sentuhan kelapa yang lazat. la adalah hidangan yang memikat hati, dinikmati oleh semua golongan pada perayaan dan majlis di kalangan komuniti. Pembuatan kuih loyang bukan sahaja merupakan tradisi kuliner, tetapi juga satu seni, kerana untuk mencapai kuih yang berbentuk sempurna dan rangup memerlukan kemahiran dan latihan yang baik. |
format |
Monograph |
author |
Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila |
author_facet |
Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir Mohd Hamizan, Nur Kamielia Laila |
author_sort |
Abdul Kadir, Muhammad Khairul Amir |
title |
Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan |
title_short |
Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan |
title_full |
Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan |
title_fullStr |
Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan |
title_full_unstemmed |
Transkrip temu bual bersama puan Mazliha binti Zainuddin dan puan Siti Aisyah binti Aran mengenai pembuatan kuih loyang/ Muhammad Khairul Amir Abdul Kadir and Nur Kamielia Laila Mohd Hamizan |
title_sort |
transkrip temu bual bersama puan mazliha binti zainuddin dan puan siti aisyah binti aran mengenai pembuatan kuih loyang/ muhammad khairul amir abdul kadir and nur kamielia laila mohd hamizan |
publisher |
Universiti TeknologI MARA,Selangor |
publishDate |
2023 |
url |
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/1/98302.pdf https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/98302/ |
_version_ |
1808976028127723520 |
score |
13.211869 |