Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran

Pemilihan produk yang mempunyai logo halal merupakan satu perkara penting dalam kalangan masyarakat. Logo ini merupakan satu sistem yang menentukan bahawa sesuatu makanan itu adalah halal. Dari sudut industri, logo halal merupakan satu mekanisme supaya masyarakat atau-pun pengguna memilih produk yan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Poniran, Nurul Atikah
Format: Monograph
Language:English
Published: UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2020
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618/1/61618.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.61618
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.616182022-06-21T01:34:25Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618/ Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran Poniran, Nurul Atikah The practice of Islam. Islam and work Halal food Pemilihan produk yang mempunyai logo halal merupakan satu perkara penting dalam kalangan masyarakat. Logo ini merupakan satu sistem yang menentukan bahawa sesuatu makanan itu adalah halal. Dari sudut industri, logo halal merupakan satu mekanisme supaya masyarakat atau-pun pengguna memilih produk yang dikeluarkan oleh industri sekaligus meningkatkan peratus keuntungan syarikat. Kewujudan logo halal merupakan lambang positit penentuan halal di Malaysia meningkat dari tahun ke tahun. Namun, pengetahuan segelintir masyarakat dan pengguna masih di tahap rendah, hal ini berlaku kerana terdapat beribu-ribu logo halal namun kita masih tidak mengetahui logo halal tersebut yang diiktirat ataupun palsu. Oleh itu, artikel ini akan menerangkan maksud halal, Malaysian Standard yang digunakan dan langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai pensijilan halal. Oleh itu, artikel ini bertujuan menerangkan cara pemilihan logo halal JAKIM yang sahih bagi produk makanan. UiTM Cawangan Negeri Sembilan 2020-07 Monograph NonPeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618/1/61618.pdf Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran. (2020) Bulletin. UiTM Cawangan Negeri Sembilan.
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic The practice of Islam. Islam and work
Halal food
spellingShingle The practice of Islam. Islam and work
Halal food
Poniran, Nurul Atikah
Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran
description Pemilihan produk yang mempunyai logo halal merupakan satu perkara penting dalam kalangan masyarakat. Logo ini merupakan satu sistem yang menentukan bahawa sesuatu makanan itu adalah halal. Dari sudut industri, logo halal merupakan satu mekanisme supaya masyarakat atau-pun pengguna memilih produk yang dikeluarkan oleh industri sekaligus meningkatkan peratus keuntungan syarikat. Kewujudan logo halal merupakan lambang positit penentuan halal di Malaysia meningkat dari tahun ke tahun. Namun, pengetahuan segelintir masyarakat dan pengguna masih di tahap rendah, hal ini berlaku kerana terdapat beribu-ribu logo halal namun kita masih tidak mengetahui logo halal tersebut yang diiktirat ataupun palsu. Oleh itu, artikel ini akan menerangkan maksud halal, Malaysian Standard yang digunakan dan langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai pensijilan halal. Oleh itu, artikel ini bertujuan menerangkan cara pemilihan logo halal JAKIM yang sahih bagi produk makanan.
format Monograph
author Poniran, Nurul Atikah
author_facet Poniran, Nurul Atikah
author_sort Poniran, Nurul Atikah
title Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran
title_short Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran
title_full Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran
title_fullStr Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran
title_full_unstemmed Langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / Nurul Atikah Poniran
title_sort langkah pemilihan produk makanan yang mempunyai logo halal sahih / nurul atikah poniran
publisher UiTM Cawangan Negeri Sembilan
publishDate 2020
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618/1/61618.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/61618/
_version_ 1736837352465104896
score 13.19449