Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob

Populasi dunia yang semakin meningkat harus berkadar terus dengan ketersediaan makanan, kerana makanan adalah keperluan asas bagi setiap manusia. Selain daripada memberi tumpuan kepada pengeluaran makanan, proses yang perlu diberi perhatian ialah memastikan bekalan makanan berterusan, pelbagai, dan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Yaacob, Ilyanie
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024
Subjects:
Online Access:https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104482/1/104482.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104482/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my.uitm.ir.104482
record_format eprints
spelling my.uitm.ir.1044822024-10-08T23:25:58Z https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104482/ Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob Yaacob, Ilyanie HD Industries. Land use. Labor Populasi dunia yang semakin meningkat harus berkadar terus dengan ketersediaan makanan, kerana makanan adalah keperluan asas bagi setiap manusia. Selain daripada memberi tumpuan kepada pengeluaran makanan, proses yang perlu diberi perhatian ialah memastikan bekalan makanan berterusan, pelbagai, dan selamat untuk dimakan. Salah satu cara untuk memenuhi ketiga-tiga keperluan ini ialah melalui proses fermentasi makanan. Proses fermentasi yang telah diamalkan sejak zaman Neolitik telah disifatkan oleh Louis Pasteur sebagai “La vie sans l’air” atau hidupan tanpa air. Fermentasi dapat memanjangkan jangka hayat makanan serta kekal relevan untuk diaplikasikan oleh masyarakat di seluruh dunia terutamanya di negara membangun dan masyarakat luar bandar yang mempunyai kemudahan terhad. Proses fermentasi boleh berlaku secara semula jadi atau boleh dikawal dengan menambahkan kultur pemula kepada bahan mentah. Mikroorganisma yang diisolasi daripada makanan yang difermentasi juga boleh digunakan sebagai kultur pemula dalam pembangunan produk makanan jika ia memenuhi syarat tertentu. Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan 2024-09 Article PeerReviewed text en https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104482/1/104482.pdf Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob. (2024) Epitome of Nature (EON) <https://ir.uitm.edu.my/view/publication/Epitome_of_Nature_=28EON=29/>. ISSN 2773-5869
institution Universiti Teknologi Mara
building Tun Abdul Razak Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Teknologi Mara
content_source UiTM Institutional Repository
url_provider http://ir.uitm.edu.my/
language English
topic HD Industries. Land use. Labor
spellingShingle HD Industries. Land use. Labor
Yaacob, Ilyanie
Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob
description Populasi dunia yang semakin meningkat harus berkadar terus dengan ketersediaan makanan, kerana makanan adalah keperluan asas bagi setiap manusia. Selain daripada memberi tumpuan kepada pengeluaran makanan, proses yang perlu diberi perhatian ialah memastikan bekalan makanan berterusan, pelbagai, dan selamat untuk dimakan. Salah satu cara untuk memenuhi ketiga-tiga keperluan ini ialah melalui proses fermentasi makanan. Proses fermentasi yang telah diamalkan sejak zaman Neolitik telah disifatkan oleh Louis Pasteur sebagai “La vie sans l’air” atau hidupan tanpa air. Fermentasi dapat memanjangkan jangka hayat makanan serta kekal relevan untuk diaplikasikan oleh masyarakat di seluruh dunia terutamanya di negara membangun dan masyarakat luar bandar yang mempunyai kemudahan terhad. Proses fermentasi boleh berlaku secara semula jadi atau boleh dikawal dengan menambahkan kultur pemula kepada bahan mentah. Mikroorganisma yang diisolasi daripada makanan yang difermentasi juga boleh digunakan sebagai kultur pemula dalam pembangunan produk makanan jika ia memenuhi syarat tertentu.
format Article
author Yaacob, Ilyanie
author_facet Yaacob, Ilyanie
author_sort Yaacob, Ilyanie
title Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob
title_short Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob
title_full Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob
title_fullStr Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob
title_full_unstemmed Makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / Ilyanie Yaacob
title_sort makanan fermentasi: impak kepada kesihatan dan ekonomi / ilyanie yaacob
publisher Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan
publishDate 2024
url https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104482/1/104482.pdf
https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/104482/
_version_ 1814058567280361472
score 13.209306