Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia

Maklumat merupakan satu input kognitif yang diperlukan oleh setiap individu. Umumnya, seseorang mencari maklumat berkaitan aspek kesihatan, teknologi, pertanian dan ilmu lain, namun kajian ini ingin melihat pencarian maklumat berkaitan produk makanan halal. Dalam konteks lambakan dan kecelaruan makl...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Siti Zanariah, Yusoff, Nor Azura, Adzharuddin
Format: Article
Language:Malay
Published: 2018
Subjects:
Online Access:http://eprints.unisza.edu.my/5626/1/FH02-FBK-19-26688.pdf
http://eprints.unisza.edu.my/5626/
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-unisza-ir.5626
record_format eprints
spelling my-unisza-ir.56262022-02-22T03:17:16Z http://eprints.unisza.edu.my/5626/ Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia Siti Zanariah, Yusoff Nor Azura, Adzharuddin BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc BV1460 Religious Education Maklumat merupakan satu input kognitif yang diperlukan oleh setiap individu. Umumnya, seseorang mencari maklumat berkaitan aspek kesihatan, teknologi, pertanian dan ilmu lain, namun kajian ini ingin melihat pencarian maklumat berkaitan produk makanan halal. Dalam konteks lambakan dan kecelaruan maklumat produk halal di pasaran, setiap individu Muslim sewajarnya lebih peka dalam setiap tindakan, terutamanya apabila melibatkan aspek makanan halal. Kajian ini memfokuskan kepada faktor yang menentukan aktiviti pencarian maklumat iaitu, faktor keagamaan dan sikap terhadap produk halal. Kajian ini berbentuk kuantitatif dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen. Kajian yang dilakukan di Bangi, Selangor ini melibatkan 340 buah keluarga Muslim yang diwakili oleh dua orang ahli keluarga iaitu ibu atau bapa dan anak melalui persampelan bertujuan. Dapatan kajian menunjukkan keluarga Muslim bersikap positif terhadap produk makanan halal dan prihatin akan setiap isu yang melibatkan produk makanan halal. Bagi faktor keagamaan pula, didapati ibu bapa dan anak-anak memiliki tahap keagamaan yang tinggi berdasarkan aspek yang diukur. Hasil kajian diharap dapat menambah pengetahuan kepada semua lapisan masyarakat Muslim dan menjadi indikator kepada penyelidikan tentang pencarian maklumat produk halal. Dari sudut empirikal, kajian ini diharapkan mengembangkan lagi pencarian maklumat mengenai produk halal secara menyeluruh pada masa akan datang bagi memenuhi tuntutan agama ke atas setiap Muslim. 2018-11 Article PeerReviewed text ms http://eprints.unisza.edu.my/5626/1/FH02-FBK-19-26688.pdf Siti Zanariah, Yusoff and Nor Azura, Adzharuddin (2018) Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia. Journal of Contemporary Islamic Studies, 4 (1). pp. 29-47. ISSN 2289-9634
institution Universiti Sultan Zainal Abidin
building UNISZA Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Sultan Zainal Abidin
content_source UNISZA Institutional Repository
url_provider https://eprints.unisza.edu.my/
language Malay
topic BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
BV1460 Religious Education
spellingShingle BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
BV1460 Religious Education
Siti Zanariah, Yusoff
Nor Azura, Adzharuddin
Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia
description Maklumat merupakan satu input kognitif yang diperlukan oleh setiap individu. Umumnya, seseorang mencari maklumat berkaitan aspek kesihatan, teknologi, pertanian dan ilmu lain, namun kajian ini ingin melihat pencarian maklumat berkaitan produk makanan halal. Dalam konteks lambakan dan kecelaruan maklumat produk halal di pasaran, setiap individu Muslim sewajarnya lebih peka dalam setiap tindakan, terutamanya apabila melibatkan aspek makanan halal. Kajian ini memfokuskan kepada faktor yang menentukan aktiviti pencarian maklumat iaitu, faktor keagamaan dan sikap terhadap produk halal. Kajian ini berbentuk kuantitatif dengan menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen. Kajian yang dilakukan di Bangi, Selangor ini melibatkan 340 buah keluarga Muslim yang diwakili oleh dua orang ahli keluarga iaitu ibu atau bapa dan anak melalui persampelan bertujuan. Dapatan kajian menunjukkan keluarga Muslim bersikap positif terhadap produk makanan halal dan prihatin akan setiap isu yang melibatkan produk makanan halal. Bagi faktor keagamaan pula, didapati ibu bapa dan anak-anak memiliki tahap keagamaan yang tinggi berdasarkan aspek yang diukur. Hasil kajian diharap dapat menambah pengetahuan kepada semua lapisan masyarakat Muslim dan menjadi indikator kepada penyelidikan tentang pencarian maklumat produk halal. Dari sudut empirikal, kajian ini diharapkan mengembangkan lagi pencarian maklumat mengenai produk halal secara menyeluruh pada masa akan datang bagi memenuhi tuntutan agama ke atas setiap Muslim.
format Article
author Siti Zanariah, Yusoff
Nor Azura, Adzharuddin
author_facet Siti Zanariah, Yusoff
Nor Azura, Adzharuddin
author_sort Siti Zanariah, Yusoff
title Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia
title_short Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia
title_full Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia
title_fullStr Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia
title_full_unstemmed Faktor Keagamaan Dan Sikap: Perkaitan Dengan Pencarian Maklumat Produk Makanan Halal Dalam Kalangan Keluarga Islam Di Malaysia
title_sort faktor keagamaan dan sikap: perkaitan dengan pencarian maklumat produk makanan halal dalam kalangan keluarga islam di malaysia
publishDate 2018
url http://eprints.unisza.edu.my/5626/1/FH02-FBK-19-26688.pdf
http://eprints.unisza.edu.my/5626/
_version_ 1725976975581904896
score 13.154949