Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu

Makalah ini cuba merungkai perbuatan makan dan makanan yang terkandung dalam karya sastera. Umum mengetahui bahawa makanan merupakan elemen penting sebagai pemberi nutrisi bagi kelangsungan hidup manusia. Namun begitu, makanan berubah fungsi apabila hadir dalam karya sastera. Begitu juga dengan e...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Suhaila Mohamed,, Shaiful Bahri Md Radzi,
Format: Article
Language:English
Published: Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan 2015
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/9460/1/11476-31158-2-PB.pdf
http://journalarticle.ukm.my/9460/
http://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/710
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-ukm.journal.9460
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.94602016-12-14T06:50:00Z http://journalarticle.ukm.my/9460/ Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu Suhaila Mohamed, Shaiful Bahri Md Radzi, Makalah ini cuba merungkai perbuatan makan dan makanan yang terkandung dalam karya sastera. Umum mengetahui bahawa makanan merupakan elemen penting sebagai pemberi nutrisi bagi kelangsungan hidup manusia. Namun begitu, makanan berubah fungsi apabila hadir dalam karya sastera. Begitu juga dengan episod makan yang menggambarkan maksud tertentu. Oleh yang demikian, makalah ini akan menyelidik fungsi perbuatan makan dan makanan yang ada dalam karya. Kajian ini memfokuskan karya Sulalatus Salatin, Hikayat Merong Mahawangsa, Hikayat Raja Pasai, Kitab Gemala Hikmat, Tuhfat Al-Nafis, Ketupat Cinta, Kisah Pelayaran Abdullah Munsyi ke Kelantan, “Lemang Nan Sebatang” dan “Nasi Ayam Laut Sepinggan”. Metodologi kajian adalah menggunakan kaedah kepustakaan dan analisis teks. Hasil kajian telah menemukan bahawa, aktiviti makan dan makanan menggambarkan adat, darjat, ikatan sosial, sindiran dan strategi. Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan 2015 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/9460/1/11476-31158-2-PB.pdf Suhaila Mohamed, and Shaiful Bahri Md Radzi, (2015) Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu. Jurnal Melayu, 14 (2). pp. 274-290. ISSN 1675-7513 http://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/710
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Perpustakaan Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
language English
description Makalah ini cuba merungkai perbuatan makan dan makanan yang terkandung dalam karya sastera. Umum mengetahui bahawa makanan merupakan elemen penting sebagai pemberi nutrisi bagi kelangsungan hidup manusia. Namun begitu, makanan berubah fungsi apabila hadir dalam karya sastera. Begitu juga dengan episod makan yang menggambarkan maksud tertentu. Oleh yang demikian, makalah ini akan menyelidik fungsi perbuatan makan dan makanan yang ada dalam karya. Kajian ini memfokuskan karya Sulalatus Salatin, Hikayat Merong Mahawangsa, Hikayat Raja Pasai, Kitab Gemala Hikmat, Tuhfat Al-Nafis, Ketupat Cinta, Kisah Pelayaran Abdullah Munsyi ke Kelantan, “Lemang Nan Sebatang” dan “Nasi Ayam Laut Sepinggan”. Metodologi kajian adalah menggunakan kaedah kepustakaan dan analisis teks. Hasil kajian telah menemukan bahawa, aktiviti makan dan makanan menggambarkan adat, darjat, ikatan sosial, sindiran dan strategi.
format Article
author Suhaila Mohamed,
Shaiful Bahri Md Radzi,
spellingShingle Suhaila Mohamed,
Shaiful Bahri Md Radzi,
Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
author_facet Suhaila Mohamed,
Shaiful Bahri Md Radzi,
author_sort Suhaila Mohamed,
title Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_short Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_full Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_fullStr Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_full_unstemmed Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
title_sort makan dan makanan dalam kesusasteraan melayu
publisher Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan
publishDate 2015
url http://journalarticle.ukm.my/9460/1/11476-31158-2-PB.pdf
http://journalarticle.ukm.my/9460/
http://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/710
_version_ 1643737801901998080
score 13.211869