Makan dan makanan dalam kesusasteraan Melayu
Makalah ini cuba merungkai perbuatan makan dan makanan yang terkandung dalam karya sastera. Umum mengetahui bahawa makanan merupakan elemen penting sebagai pemberi nutrisi bagi kelangsungan hidup manusia. Namun begitu, makanan berubah fungsi apabila hadir dalam karya sastera. Begitu juga dengan e...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan
2015
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/9460/1/11476-31158-2-PB.pdf http://journalarticle.ukm.my/9460/ http://ejournal.ukm.my/jmelayu/issue/view/710 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
Summary: | Makalah ini cuba merungkai perbuatan makan dan makanan yang terkandung dalam karya
sastera. Umum mengetahui bahawa makanan merupakan elemen penting sebagai pemberi nutrisi
bagi kelangsungan hidup manusia. Namun begitu, makanan berubah fungsi apabila hadir dalam
karya sastera. Begitu juga dengan episod makan yang menggambarkan maksud tertentu. Oleh
yang demikian, makalah ini akan menyelidik fungsi perbuatan makan dan makanan yang ada
dalam karya. Kajian ini memfokuskan karya Sulalatus Salatin, Hikayat Merong Mahawangsa,
Hikayat Raja Pasai, Kitab Gemala Hikmat, Tuhfat Al-Nafis, Ketupat Cinta, Kisah Pelayaran
Abdullah Munsyi ke Kelantan, “Lemang Nan Sebatang” dan “Nasi Ayam Laut Sepinggan”.
Metodologi kajian adalah menggunakan kaedah kepustakaan dan analisis teks. Hasil kajian telah
menemukan bahawa, aktiviti makan dan makanan menggambarkan adat, darjat, ikatan sosial,
sindiran dan strategi. |
---|