Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii)

Stemona curtisii, atau pokok Galak Tua berpotensi dalam memberikan manfaat kesihatan, perubatan serta sebagai racun perosak. Matlamat kajian ini adalah untuk menentukan kesan kaedah pengeringan yang berbeza (ketuhar, ketuhar gelombang mikro dan sinaran matahari) terhadap ciri fizikokimia, kandungan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Tan, Hui Kiang, Haslaniza Hashim,
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2023
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/22889/1/SML%207.pdf
http://journalarticle.ukm.my/22889/
https://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol52num8_2023/contentsVol52num8_2023.html
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-ukm.journal.22889
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.228892024-01-22T07:02:58Z http://journalarticle.ukm.my/22889/ Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii) Tan, Hui Kiang Haslaniza Hashim, Stemona curtisii, atau pokok Galak Tua berpotensi dalam memberikan manfaat kesihatan, perubatan serta sebagai racun perosak. Matlamat kajian ini adalah untuk menentukan kesan kaedah pengeringan yang berbeza (ketuhar, ketuhar gelombang mikro dan sinaran matahari) terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun S. curtisii. Pengeringan ketuhar dijalankan pada suhu 40°C, 50°C dan 60°C selama 4.5-7 jam. Pengeringan ketuhar gelombang mikro pula menggunakan kuasa output 540 W, 720 W dan 900 W selama 3-5 minit. Bagi pengeringan matahari, daun dikeringkan di bawah sinaran matahari pada julat suhu 25-37°C. Hasil kajian menunjukkan pengeringan ketuhar gelombang mikro merupakan kaedah yang paling berkesan untuk mengeringkan daun S. curtisii berbanding kaedah pengeringan yang lain. Pengeringan ketuhar gelombang mikro 900 W mendatangkan perubahan warna (ΔE) dan peningkatan nilai pH yang minimum secara signifikan (p<0.05) terhadap daun S. curtisii. Dapatan kajian telah menunjukkan pengeringan ketuhar gelombang mikro 900 W menghasilkan nilai jumlah kandungan fenol (TPC) dan nilai penurunan kuasa ferik (FRAP) tertinggi (P<0.05) pada daun S. curtisii. Pengeringan ketuhar gelombang mikro pada ketiga-tiga kuasa menunjukkan nilai DPPH dan ABTS yang lebih tinggi (p<0.05) antara kandungan fenol dengan aktiviti antioksida daun S. curtisii. Kesimpulannya, ketuhar gelombang mikro 900 W adalah paling sesuai untuk pengeringan daun S. curtisii dengan ia menghasilkan ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida yang lebih baik berbanding kaedah pengeringan yang lain. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2023 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/22889/1/SML%207.pdf Tan, Hui Kiang and Haslaniza Hashim, (2023) Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii). Sains Malaysiana, 52 (8). pp. 2251-2266. ISSN 0126-6039 https://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol52num8_2023/contentsVol52num8_2023.html
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
language English
description Stemona curtisii, atau pokok Galak Tua berpotensi dalam memberikan manfaat kesihatan, perubatan serta sebagai racun perosak. Matlamat kajian ini adalah untuk menentukan kesan kaedah pengeringan yang berbeza (ketuhar, ketuhar gelombang mikro dan sinaran matahari) terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun S. curtisii. Pengeringan ketuhar dijalankan pada suhu 40°C, 50°C dan 60°C selama 4.5-7 jam. Pengeringan ketuhar gelombang mikro pula menggunakan kuasa output 540 W, 720 W dan 900 W selama 3-5 minit. Bagi pengeringan matahari, daun dikeringkan di bawah sinaran matahari pada julat suhu 25-37°C. Hasil kajian menunjukkan pengeringan ketuhar gelombang mikro merupakan kaedah yang paling berkesan untuk mengeringkan daun S. curtisii berbanding kaedah pengeringan yang lain. Pengeringan ketuhar gelombang mikro 900 W mendatangkan perubahan warna (ΔE) dan peningkatan nilai pH yang minimum secara signifikan (p<0.05) terhadap daun S. curtisii. Dapatan kajian telah menunjukkan pengeringan ketuhar gelombang mikro 900 W menghasilkan nilai jumlah kandungan fenol (TPC) dan nilai penurunan kuasa ferik (FRAP) tertinggi (P<0.05) pada daun S. curtisii. Pengeringan ketuhar gelombang mikro pada ketiga-tiga kuasa menunjukkan nilai DPPH dan ABTS yang lebih tinggi (p<0.05) antara kandungan fenol dengan aktiviti antioksida daun S. curtisii. Kesimpulannya, ketuhar gelombang mikro 900 W adalah paling sesuai untuk pengeringan daun S. curtisii dengan ia menghasilkan ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida yang lebih baik berbanding kaedah pengeringan yang lain.
format Article
author Tan, Hui Kiang
Haslaniza Hashim,
spellingShingle Tan, Hui Kiang
Haslaniza Hashim,
Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii)
author_facet Tan, Hui Kiang
Haslaniza Hashim,
author_sort Tan, Hui Kiang
title Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii)
title_short Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii)
title_full Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii)
title_fullStr Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii)
title_full_unstemmed Kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun Galak Tua (Stemona curtisii)
title_sort kesan kaedah pengeringan berbeza terhadap ciri fizikokimia, kandungan fenol dan aktiviti antioksida daun galak tua (stemona curtisii)
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2023
url http://journalarticle.ukm.my/22889/1/SML%207.pdf
http://journalarticle.ukm.my/22889/
https://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol52num8_2023/contentsVol52num8_2023.html
_version_ 1789425772842188800
score 13.214268