Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia
Pelajar universiti sentiasa menghadapi kesukaran untuk membuat pilihan makanan sihat disebabkan kekangan masa, kesukaran membeli makanan sihat dan kurang motivasi untuk menyediakan makanan, yang akan menjejaskan status berat badan mereka terutama pada bulan Ramadan. Kajian ini bertujuan untuk menent...
Saved in:
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2023
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/22461/1/pp_1.pdf http://journalarticle.ukm.my/22461/ https://www.ukm.my/personalia/publication-category/volume-26-number-1-june-2023/ |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-ukm.journal.22461 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.224612023-11-14T04:03:08Z http://journalarticle.ukm.my/22461/ Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia Nursalimah Razman, Zahara Abdul Manaf, Sian, Fei See Yee, Xing You Pelajar universiti sentiasa menghadapi kesukaran untuk membuat pilihan makanan sihat disebabkan kekangan masa, kesukaran membeli makanan sihat dan kurang motivasi untuk menyediakan makanan, yang akan menjejaskan status berat badan mereka terutama pada bulan Ramadan. Kajian ini bertujuan untuk menentukan indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh (IJT) dalam kalangan pelajar universiti berbangsa Melayu pada bulan Ramadan di Malaysia. Kajian keratan rentas ini melibatkan 170 pelajar universiti yang berbangsa Melayu dengan menggunakan kaedah persampelan bertujuan. IJT dikira berdasarkan berat badan dan ketinggian yang dilaporkan kendiri oleh para peserta. Kaedah rekod makanan selama tiga hari digunakan untuk menilai pengambilan diet peserta sepanjang bulan Ramadan. Standardized Malaysian Healthy Eating Index (SMHEI) digunakan untuk menentukan indeks kualiti diet peserta. Majoriti (57.6%) peserta iaitu pelajar universiti yang berbangsa Melayu mempunyai IJT normal namun terdapat 14.1% dan 7.6% daripada mereka berada dalam kategori berlebihan berat badan dan obes. Sahur diamalkan oleh kebanyakan peserta (87.6%), dan dua kali makan secara purata dalam seharian. Majoriti (59.4%) peserta mempunyai kualiti diet yang tidak baik. Ini disebabkan oleh penurunan kekerapan makan, kurang pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang, susu dan produk tenusu, dan makanan berasaskan bijirin, serta pengambilan makanan tinggi lemak, gula dan natrium semasa bulan Ramadan. Tiada korelasi signifikan antara indeks kualiti diet dan IJT (rs= -0.015). Puasa pada bulan Ramadan dikaitkan dengan kualiti diet yang kurang baik dalam kalangan pelajar universiti di Malaysia. Kajian prospektif lanjut diperlukan untuk memastikan perkaitan antara indeks kualiti diet dan IJT semasa bulan Ramadan dengan mengambil kira faktor-faktor lain seperti tahap aktiviti fizikal dan tempat tinggal peserta. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2023 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/22461/1/pp_1.pdf Nursalimah Razman, and Zahara Abdul Manaf, and Sian, Fei See and Yee, Xing You (2023) Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia. Jurnal Personalia Pelajar, 26 (1). pp. 173-182. ISSN 0128-2735 https://www.ukm.my/personalia/publication-category/volume-26-number-1-june-2023/ |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Pelajar universiti sentiasa menghadapi kesukaran untuk membuat pilihan makanan sihat disebabkan kekangan masa, kesukaran membeli makanan sihat dan kurang motivasi untuk menyediakan makanan, yang akan menjejaskan status berat badan mereka terutama pada bulan Ramadan. Kajian ini bertujuan untuk menentukan indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh (IJT) dalam kalangan pelajar universiti berbangsa Melayu pada bulan Ramadan di Malaysia. Kajian keratan rentas ini melibatkan 170 pelajar universiti yang berbangsa Melayu dengan menggunakan kaedah persampelan bertujuan. IJT dikira berdasarkan berat badan dan ketinggian yang dilaporkan kendiri oleh para peserta. Kaedah rekod makanan selama tiga hari digunakan untuk menilai pengambilan diet peserta sepanjang bulan Ramadan. Standardized Malaysian Healthy Eating Index (SMHEI) digunakan untuk menentukan indeks kualiti diet peserta. Majoriti (57.6%) peserta iaitu pelajar universiti yang berbangsa Melayu mempunyai IJT normal namun terdapat 14.1% dan 7.6% daripada mereka berada dalam kategori berlebihan berat badan dan obes. Sahur diamalkan oleh kebanyakan peserta (87.6%), dan dua kali makan secara purata dalam seharian. Majoriti (59.4%) peserta mempunyai kualiti diet yang tidak baik. Ini disebabkan oleh penurunan kekerapan makan, kurang pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang, susu dan produk tenusu, dan makanan berasaskan bijirin, serta pengambilan makanan tinggi lemak, gula dan natrium semasa bulan Ramadan. Tiada korelasi signifikan antara indeks kualiti diet dan IJT (rs= -0.015). Puasa pada bulan Ramadan dikaitkan dengan kualiti diet yang kurang baik dalam kalangan pelajar universiti di Malaysia. Kajian prospektif lanjut diperlukan untuk memastikan perkaitan antara indeks kualiti diet dan IJT semasa bulan Ramadan dengan mengambil kira faktor-faktor lain seperti tahap aktiviti fizikal dan tempat tinggal peserta. |
format |
Article |
author |
Nursalimah Razman, Zahara Abdul Manaf, Sian, Fei See Yee, Xing You |
spellingShingle |
Nursalimah Razman, Zahara Abdul Manaf, Sian, Fei See Yee, Xing You Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia |
author_facet |
Nursalimah Razman, Zahara Abdul Manaf, Sian, Fei See Yee, Xing You |
author_sort |
Nursalimah Razman, |
title |
Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia |
title_short |
Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia |
title_full |
Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia |
title_fullStr |
Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia |
title_full_unstemmed |
Indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar Universiti Berbangsa Melayu semasa Ramadan di Malaysia |
title_sort |
indeks kualiti diet dan hubungannya dengan indeks jisim tubuh dalam kalangan pelajar universiti berbangsa melayu semasa ramadan di malaysia |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2023 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/22461/1/pp_1.pdf http://journalarticle.ukm.my/22461/ https://www.ukm.my/personalia/publication-category/volume-26-number-1-june-2023/ |
_version_ |
1783877703950139392 |
score |
13.160551 |