Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia)

Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan jenis dan kepekatan asid terhadap ciri fizikokimia dan sensori jus peria semasa penyahpahitan. Sembilan perlakuan telah dikaji yang terdiri daripada kawalan dan lapan gabungan perlakuan menggunakan dua jenis asid iaitu asid askorbik dan asid si...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Tee, Christine Mei Quin, Muhammad Afwan Aidil Abdul Jamil,, Nurul Aqilah Mohd Zaini,, Mohamad Yusof Maskat,
Format: Article
Language:English
Published: penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2023
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/21615/1/SD%2012.pdf
http://journalarticle.ukm.my/21615/
http://www.ukm.my/jsm/index.html
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-ukm.journal.21615
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.216152023-05-23T02:20:51Z http://journalarticle.ukm.my/21615/ Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia) Tee, Christine Mei Quin Muhammad Afwan Aidil Abdul Jamil, Nurul Aqilah Mohd Zaini, Mohamad Yusof Maskat, Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan jenis dan kepekatan asid terhadap ciri fizikokimia dan sensori jus peria semasa penyahpahitan. Sembilan perlakuan telah dikaji yang terdiri daripada kawalan dan lapan gabungan perlakuan menggunakan dua jenis asid iaitu asid askorbik dan asid sitrik dengan 0.1 M asid telah ditambah kepada jus peria pada 1.64, 3.23, 4.76 dan 6.67% (v/v). Parameter yang diukur adalah pH, kekeruhan, kandungan vitamin C, aktiviti antioksidan (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) dan kandungan jumlah polifenol. Penilaian sensori juga dijalankan. Keputusan menunjukkan penurunan nilai pH, manakala kekeruhan meningkat dengan peningkatan kepekatan asid. Pencampuran asid sitrik kepada jus peria telah menurunkan nilai pH dan meningkatkan kekeruhan jus dengan signifikan berbanding dengan asid askorbik (p<0.05). Penambahan asid sitrik juga menurunkan aktiviti antioksidan jus peria secara signifikan (p<0.05). Penambahan asid askorbik pula meningkatkan kandungan vitamin C dan kandungan jumlah polifenol jus peria secara signifikan (p<0.05). Penerimaan keseluruhan bagi jus peria yang telah dicampur dengan asid sitrik lebih tinggi (p<0.05) ) berbanding jus yang dicampur dengan asid askorbik melainkan untuk sampel dengan penambahan 3.23% dan 6.67% asid askorbik. Pencampuran asid sitrik juga telah meningkatkan penerimaan kepahitan secara signifikan (p<0.05). Kesimpulannya, kajian menunjukkan asid sitrik lebih sesuai digunakan berbanding asid askorbik untuk penyahpahitan jus peria. penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2023 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/21615/1/SD%2012.pdf Tee, Christine Mei Quin and Muhammad Afwan Aidil Abdul Jamil, and Nurul Aqilah Mohd Zaini, and Mohamad Yusof Maskat, (2023) Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia). Sains Malaysiana, 52 (2). pp. 477-485. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/index.html
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
language English
description Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan jenis dan kepekatan asid terhadap ciri fizikokimia dan sensori jus peria semasa penyahpahitan. Sembilan perlakuan telah dikaji yang terdiri daripada kawalan dan lapan gabungan perlakuan menggunakan dua jenis asid iaitu asid askorbik dan asid sitrik dengan 0.1 M asid telah ditambah kepada jus peria pada 1.64, 3.23, 4.76 dan 6.67% (v/v). Parameter yang diukur adalah pH, kekeruhan, kandungan vitamin C, aktiviti antioksidan (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) dan kandungan jumlah polifenol. Penilaian sensori juga dijalankan. Keputusan menunjukkan penurunan nilai pH, manakala kekeruhan meningkat dengan peningkatan kepekatan asid. Pencampuran asid sitrik kepada jus peria telah menurunkan nilai pH dan meningkatkan kekeruhan jus dengan signifikan berbanding dengan asid askorbik (p<0.05). Penambahan asid sitrik juga menurunkan aktiviti antioksidan jus peria secara signifikan (p<0.05). Penambahan asid askorbik pula meningkatkan kandungan vitamin C dan kandungan jumlah polifenol jus peria secara signifikan (p<0.05). Penerimaan keseluruhan bagi jus peria yang telah dicampur dengan asid sitrik lebih tinggi (p<0.05) ) berbanding jus yang dicampur dengan asid askorbik melainkan untuk sampel dengan penambahan 3.23% dan 6.67% asid askorbik. Pencampuran asid sitrik juga telah meningkatkan penerimaan kepahitan secara signifikan (p<0.05). Kesimpulannya, kajian menunjukkan asid sitrik lebih sesuai digunakan berbanding asid askorbik untuk penyahpahitan jus peria.
format Article
author Tee, Christine Mei Quin
Muhammad Afwan Aidil Abdul Jamil,
Nurul Aqilah Mohd Zaini,
Mohamad Yusof Maskat,
spellingShingle Tee, Christine Mei Quin
Muhammad Afwan Aidil Abdul Jamil,
Nurul Aqilah Mohd Zaini,
Mohamad Yusof Maskat,
Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia)
author_facet Tee, Christine Mei Quin
Muhammad Afwan Aidil Abdul Jamil,
Nurul Aqilah Mohd Zaini,
Mohamad Yusof Maskat,
author_sort Tee, Christine Mei Quin
title Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia)
title_short Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia)
title_full Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia)
title_fullStr Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia)
title_full_unstemmed Kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (Momordica charantia)
title_sort kesan penyahpahitan menggunakan asid terhadap ciri jus peria (momordica charantia)
publisher penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2023
url http://journalarticle.ukm.my/21615/1/SD%2012.pdf
http://journalarticle.ukm.my/21615/
http://www.ukm.my/jsm/index.html
_version_ 1768008349334372352
score 13.211869