Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu
Kajian ini merupakan satu kajian yang berkaitan dengan makanan tradisi tempatan di Terengganu iaitu Keropok Lekor. Keropok lekor sememangnya sinonim dengan negeri Terengganu yang terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kajian ini melanjutkan lagi kajian tentang makanan tradisi Terenggan...
Saved in:
Main Authors: | , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia
2018
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/20369/1/169-Article%20Text-251-1-10-20191012.pdf http://journalarticle.ukm.my/20369/ https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/5 |
Tags: |
Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
|
id |
my-ukm.journal.20369 |
---|---|
record_format |
eprints |
spelling |
my-ukm.journal.203692022-11-02T03:57:30Z http://journalarticle.ukm.my/20369/ Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu Muhamad Rafiq Abu Bakar, Muammar Ghaddafi Hanafiah, Kajian ini merupakan satu kajian yang berkaitan dengan makanan tradisi tempatan di Terengganu iaitu Keropok Lekor. Keropok lekor sememangnya sinonim dengan negeri Terengganu yang terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kajian ini melanjutkan lagi kajian tentang makanan tradisi Terengganu yang berbentuk produk pelancongan. Kajian ini lebih menumpukan kepada aspek pembuatan serta pemprosesan keropok lekor di kawasan Kuala Terengganu. Pemprosesan keropok lekor bukan sahaja tertumpu kepada teknik pembuatan keropok lekor malahan juga tertumpu kepada alat atau mesin yang digunakan untuk menghasilkan keropok lekor. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti sejarah keropok lekor yang menjadi salah satu makanan tradisi Terengganu. Kajian ini merupakan berbentuk kualitatif yang menganalisiskan data melalui kajian perpustakaan dan kajian etnografi. Kajian ini mendapatkan data melalui kerja lapangan iaitu dengan kaedah tinjauan, pemerhatian dan temu bual. Hasil daripada metodologi yang dilakukan, kajian ini mendapati terdapat kaedah tertentu untuk menghasilkan keropok lekor dengan mengikut cara serta resepi yang betul. Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia 2018-09 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/20369/1/169-Article%20Text-251-1-10-20191012.pdf Muhamad Rafiq Abu Bakar, and Muammar Ghaddafi Hanafiah, (2018) Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu. Jurnal Wacana Sarjana, 2 (3). pp. 1-7. ISSN 2600-9501 https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/5 |
institution |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
building |
Tun Sri Lanang Library |
collection |
Institutional Repository |
continent |
Asia |
country |
Malaysia |
content_provider |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
content_source |
UKM Journal Article Repository |
url_provider |
http://journalarticle.ukm.my/ |
language |
English |
description |
Kajian ini merupakan satu kajian yang berkaitan dengan makanan tradisi tempatan di
Terengganu iaitu Keropok Lekor. Keropok lekor sememangnya sinonim dengan negeri
Terengganu yang terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kajian ini melanjutkan
lagi kajian tentang makanan tradisi Terengganu yang berbentuk produk pelancongan.
Kajian ini lebih menumpukan kepada aspek pembuatan serta pemprosesan keropok lekor di
kawasan Kuala Terengganu. Pemprosesan keropok lekor bukan sahaja tertumpu kepada
teknik pembuatan keropok lekor malahan juga tertumpu kepada alat atau mesin yang
digunakan untuk menghasilkan keropok lekor. Kajian ini juga bertujuan untuk
mengenalpasti sejarah keropok lekor yang menjadi salah satu makanan tradisi
Terengganu. Kajian ini merupakan berbentuk kualitatif yang menganalisiskan data melalui
kajian perpustakaan dan kajian etnografi. Kajian ini mendapatkan data melalui kerja
lapangan iaitu dengan kaedah tinjauan, pemerhatian dan temu bual. Hasil daripada
metodologi yang dilakukan, kajian ini mendapati terdapat kaedah tertentu untuk
menghasilkan keropok lekor dengan mengikut cara serta resepi yang betul. |
format |
Article |
author |
Muhamad Rafiq Abu Bakar, Muammar Ghaddafi Hanafiah, |
spellingShingle |
Muhamad Rafiq Abu Bakar, Muammar Ghaddafi Hanafiah, Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu |
author_facet |
Muhamad Rafiq Abu Bakar, Muammar Ghaddafi Hanafiah, |
author_sort |
Muhamad Rafiq Abu Bakar, |
title |
Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu |
title_short |
Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu |
title_full |
Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu |
title_fullStr |
Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu |
title_full_unstemmed |
Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu |
title_sort |
perusahaan keropok lekor makanan tradisi melayu terengganu |
publisher |
Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2018 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/20369/1/169-Article%20Text-251-1-10-20191012.pdf http://journalarticle.ukm.my/20369/ https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/5 |
_version_ |
1748704131053256704 |
score |
13.211869 |