Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu

Kajian ini merupakan satu kajian yang berkaitan dengan makanan tradisi tempatan di Terengganu iaitu Keropok Lekor. Keropok lekor sememangnya sinonim dengan negeri Terengganu yang terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kajian ini melanjutkan lagi kajian tentang makanan tradisi Terenggan...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Muhamad Rafiq Abu Bakar,, Muammar Ghaddafi Hanafiah,
Format: Article
Language:English
Published: Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia 2018
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/20369/1/169-Article%20Text-251-1-10-20191012.pdf
http://journalarticle.ukm.my/20369/
https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/5
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
id my-ukm.journal.20369
record_format eprints
spelling my-ukm.journal.203692022-11-02T03:57:30Z http://journalarticle.ukm.my/20369/ Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu Muhamad Rafiq Abu Bakar, Muammar Ghaddafi Hanafiah, Kajian ini merupakan satu kajian yang berkaitan dengan makanan tradisi tempatan di Terengganu iaitu Keropok Lekor. Keropok lekor sememangnya sinonim dengan negeri Terengganu yang terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kajian ini melanjutkan lagi kajian tentang makanan tradisi Terengganu yang berbentuk produk pelancongan. Kajian ini lebih menumpukan kepada aspek pembuatan serta pemprosesan keropok lekor di kawasan Kuala Terengganu. Pemprosesan keropok lekor bukan sahaja tertumpu kepada teknik pembuatan keropok lekor malahan juga tertumpu kepada alat atau mesin yang digunakan untuk menghasilkan keropok lekor. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti sejarah keropok lekor yang menjadi salah satu makanan tradisi Terengganu. Kajian ini merupakan berbentuk kualitatif yang menganalisiskan data melalui kajian perpustakaan dan kajian etnografi. Kajian ini mendapatkan data melalui kerja lapangan iaitu dengan kaedah tinjauan, pemerhatian dan temu bual. Hasil daripada metodologi yang dilakukan, kajian ini mendapati terdapat kaedah tertentu untuk menghasilkan keropok lekor dengan mengikut cara serta resepi yang betul. Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia 2018-09 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/20369/1/169-Article%20Text-251-1-10-20191012.pdf Muhamad Rafiq Abu Bakar, and Muammar Ghaddafi Hanafiah, (2018) Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu. Jurnal Wacana Sarjana, 2 (3). pp. 1-7. ISSN 2600-9501 https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/5
institution Universiti Kebangsaan Malaysia
building Tun Sri Lanang Library
collection Institutional Repository
continent Asia
country Malaysia
content_provider Universiti Kebangsaan Malaysia
content_source UKM Journal Article Repository
url_provider http://journalarticle.ukm.my/
language English
description Kajian ini merupakan satu kajian yang berkaitan dengan makanan tradisi tempatan di Terengganu iaitu Keropok Lekor. Keropok lekor sememangnya sinonim dengan negeri Terengganu yang terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Kajian ini melanjutkan lagi kajian tentang makanan tradisi Terengganu yang berbentuk produk pelancongan. Kajian ini lebih menumpukan kepada aspek pembuatan serta pemprosesan keropok lekor di kawasan Kuala Terengganu. Pemprosesan keropok lekor bukan sahaja tertumpu kepada teknik pembuatan keropok lekor malahan juga tertumpu kepada alat atau mesin yang digunakan untuk menghasilkan keropok lekor. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti sejarah keropok lekor yang menjadi salah satu makanan tradisi Terengganu. Kajian ini merupakan berbentuk kualitatif yang menganalisiskan data melalui kajian perpustakaan dan kajian etnografi. Kajian ini mendapatkan data melalui kerja lapangan iaitu dengan kaedah tinjauan, pemerhatian dan temu bual. Hasil daripada metodologi yang dilakukan, kajian ini mendapati terdapat kaedah tertentu untuk menghasilkan keropok lekor dengan mengikut cara serta resepi yang betul.
format Article
author Muhamad Rafiq Abu Bakar,
Muammar Ghaddafi Hanafiah,
spellingShingle Muhamad Rafiq Abu Bakar,
Muammar Ghaddafi Hanafiah,
Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu
author_facet Muhamad Rafiq Abu Bakar,
Muammar Ghaddafi Hanafiah,
author_sort Muhamad Rafiq Abu Bakar,
title Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu
title_short Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu
title_full Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu
title_fullStr Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu
title_full_unstemmed Perusahaan keropok lekor makanan tradisi Melayu Terengganu
title_sort perusahaan keropok lekor makanan tradisi melayu terengganu
publisher Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2018
url http://journalarticle.ukm.my/20369/1/169-Article%20Text-251-1-10-20191012.pdf
http://journalarticle.ukm.my/20369/
https://spaj.ukm.my/jws/index.php/jws/issue/view/5
_version_ 1748704131053256704
score 13.160551